Το Εργαστήριο Μελέτης Αιμοποίησης (Κλινικής Αιματολογίας) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης ξεκινάει από 1η Σεπτεμβρίου τη λειτουργία του Κέντρου Ενημέρωσης και Συλλογής ΟμφαλοΠλακουντιακού Αίματος (Κ.Ε.Σ.ΟΠ.Α.).

Το Κ.Ε.Σ.ΟΠ.Α. δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013, Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ) με τίτλο «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΦΥΛΑΞΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΟΥ ΟΜΦΑΛΙΟΥ ΛΩΡΟΥ».

Αποτελεί συνεργασία μεταξύ (α) του Εργαστηρίου Μελέτης Αιμοποίησης(Κλινικής Αιματολογίας)της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (Υπεύθυνος Φορέας), (β) της Δημόσιας Ελληνικής Τράπεζα Ομφαλο-Πλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, και (γ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) Κρήτης.

Το Κ.Ε.Σ.ΟΠ.Α, στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Επιστημονικά Υπεύθυνη της λειτουργίας του είναι η Καθηγήτρια Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής τουΠΑ.Γ.Ν.Η. και του Εργαστηρίου Μελέτης Αιμοποίησης,κ. Ελένη Παπαδάκη.

Η λειτουργία του Κ.Ε.Σ.ΟΠ.Α. στηρίζεται από τους Αιματολόγους της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑ.Γ.Ν.Η. και από το προσωπικό του Εργαστηρίου Μελέτης Αιμοποίησης της Ιατρικής Σχολής.
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ Κ.Ε.Σ.ΟΠ.Α.:

(α) Η Ενημέρωση των μελλοντικών γονέων της Περιφέρειας της Κρήτης για τη σημασία και τα οφέλη της φύλαξης ομφαλοπλακουντιακού αίματος για τη διάσωση ασθενών με αιματολογικά νοσήματα αλλά και για τις ιδιότητες άλλων τύπων κυττάρων που περιέχονται στον ομφάλιο λώρο και τη δυνατότητα χρησιμοποίησης τους για την αναγέννηση των ιστών.

(β) Η Συλλογή(παραλαβή) του βιολογικού υλικού (ομφαλοπλακουντιακό αίμα και ομφάλιος λώρος)μετά τον τοκετό, ο αρχικός έλεγχος για την καταλληλότητα, και η αποστολή στην Ελληνική Τράπεζα Ομφαλο-Πλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Κ.Ε.Σ.ΟΠ.Α.:

Ενημερώσεις του κοινού με τη μορφή Σεμιναρίων:
Από Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου, κάθε Δευτέρα 11.00 – 13.00 και Τετάρτη 16.00 – 18.00, εκτός επίσημων αργιών, στην αίθουσα Σεμιναρίων (Πτέρυγα 8Β-06, Ισόγειο) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπεύθυνη των Σεμιναρίων: Καθηγήτρια κ. Ελένη Παπαδάκη.

Παράδοση του βιολογικού υλικού μετά τον τοκετό (από τους γονείς):
Εργαστήριο Συλλογής Ομφαλοπλακουντιακού βιολογικού υλικού (Πτέρυγα 8Α, 1ος όροφος), Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης. Ημέρες και ώρες παράδοσης: Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 – 14.30 και Σαββατοκύριακα – αργίες 11.00 – 13.00.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Τηλέφωνα: 2810-394637, 6930847253.
Ηλεκτρονική Διεύθυνση:[email protected]
Ιστοσελίδα:www.kesopa.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook