Το μεγάλο μάτι της εφορίας θα εξετάζει εξονυχιστικά την κάθε μας δαπάνη, καθώς, από τον Απρίλιο του 2015, τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το ηλεκτρονικό φακέλωμα των φορολογούμενων καθώς θα συγκεντρώνονται σε βάση δεδομένων τα έξοδα κάθε πολίτη.

Έτσι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Το Έθνος, το αποτέλεσμα θα είναι η Εφορία να έχει στην κατοχή της ατομικό φάκελο για 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους. Εκεί θα συγκεντρώνονται και θα φαίνονται τα έξοδα: από εισόδημα και καταθέσεις ως κίνηση δανείων πιστωτικών καρτών, αλλά και πληρωμές διδάκτρων, νοσηλίων κλπ. Ενδεικτικό είναι πως οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και τις πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το νέο περιουσιολόγιο θα δίνει τη δυνατότητα στην Εφορία νακάνει πλήρη έλεγχο του πόθεν έσχες και να αποκτά πλήρη στοιχεία για το εισόδημα, την κινητή και την ακίνητη περιουσία κάθε φορολογούμενου ξεχωριστά. Κατά τον τρόπο αυτό, η εφορία θα έχει πλέον στη διάθεσή της έναν φάκελο που θα περιέχει όλα τα εισοδήματα, ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία, δάνεια, καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, μετοχές, ομόλογα, νοσήλια, δίδακτρα, μετοχές, ομόλογα, ακόμα και δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο... Ετσι , αφού πλέον δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης, θα καταργηθούν και τα τεκμήρια.

Πιο συγκεκριμένα, με τη δημιουργία του ατομικού προσωπικό προφίλ για τον κάθε φορολογούμενο η Εφορία θα μπορεί να τσεκάρει άμεσα:

- Καταθέσεις στις τράπεζες
- Τοποθετήσεις χρημάτων σε ομόλογα, μετοχές κλπ
- Συμμετοχή σε εταιρείες
- Αγορές ακινήτων
- Αγορές αυτοκινήτων, σκαφών κλπ
- Αγορές μεγάλης αξίας όπως κοσμήματα, έργα τέχνης κλπ
- Πληρωμές δανείων, πιστωτικών καρτών
- Γονικές παροχές
- Πληρωμές ενοικίων, διδάκτρων, λογαριασμών ΔΕΚΟ κλπ

Ήδη τα δεδομένα έχουν αρχίσει να συλλέγονται από τους αρμόδιους φορείς στον κεντρικό υπολογιστή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

newmoney.gr