Σε μια κρίσιμη περίοδο για τα ελληνικά πανεπιστήμια πραγματοποιούνται οι πρυτανικές εκλογές στο πανεπιστήμιο Κρήτης τη Δευτέρα 30 Μαΐου.

Δύο είναι τα υποψήφια πρυτανικά σχήματα που θα δώσουν τη μάχη για τη νέα διοίκηση του Ιδρύματος. Το ένα με επικεφαλής υποψήφιο πρύτανη τον καθηγητή στο Τμήμα Χημείας κ. Ευριπίδη Στεφάνου, τον οποίο πλαισιώνουν ως υποψήφιοι αντιπρυτάνεις ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Γιώργος Σταθάκης, ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Κώστας Τζανάκης, και ο καθηγητής του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, Γιώργος Τζιρίτας.

Τον δεύτερο με υποψήφιο πρύτανη τον πρόεδρο του τμήματος Ιατρικής Οδυσσέα Ζώρα και υποψήφιους αντιπρυτάνεις τον πρόεδρο του Μαθηματικού Τμήματος, Μιχάλη Ταρουδάκη, τον καθηγητή του Χημικού Τμήματος, Σπύρο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Σχολής Πολιτικών Επιστημών, Νίκο Παπαδάκη.

Από τρεις κάλπες στις τρεις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου θα στηθούν σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Στη μια κάλπη ψηφίζουν οι φοιτητές – που φέτος ψηφίζουν για πρώτη φορά όλοι βάσει του νόμου Γιαννάκου – στη δεύτερη οι καθηγητές και στην τρίτη οι υπόλοιποι εκλέκτορες της πανεπιστημιακής κοινότητας. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας όλες οι κάλπες θα μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, όπου θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων.

Η ανάπτυξη των σχολών του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου χωρίς να βαραίνει καμία στη «ζυγαριά», η αποκατάσταση της ηρεμίας στο πανεπιστήμιο που πέρασε πολλές ταραχές στα τελευταία χρόνια, διαφάνεια και συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων, συνεργασία με την τοπική κοινωνία και εκλογίκευση στην οικονομική διαχείριση είναι οι βασικές θέσεις του σχήματος του κ. Στεφάνου για το μέλλον του Πανεπιστημίου.

Ανάπτυξη υποδομών, έρευνας, επανασχεδιασμός δράσεων για τις εγκαταστάσεις και στις δυο πόλεις και ανάπτυξη σχέσεων με την τοπική κοινωνία, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις προγραμματικές θέσεις του σχήματος του κ. Ζώρα.

Ο κ. Στεφάνου αναμένεται πως θα έχει τη στήριξη των μελών ΔΕΠ του Ρεθύμνου, δεδομένου μάλιστα ότι έχει και δύο υποψήφιους αντιπρυτάνεις από το Ρέθυμνο, ενώ έχει «ρεύμα» στη Σχολή Θετικών Επιστημών από όπου και προέρχεται.

Ο κ. Ζώρας ο οποίος στο σχήμα του έχει έναν υποψήφιο από το Ρέθυμνο και δύο από το Ηράκλειο, έχει τη στήριξη των δυο μεγάλων φοιτητικών παρατάξεων και θα έχει κυρίως δυναμική από το Τμήμα Ιατρικής από όπου προέρχεται.

ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΖΩΡΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΑΣΠ ΚΑΙ ΔΑΠ – ΑΠΕΧΕΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι φοιτητικές παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ (Ρεθύμνου – Ηρακλείου) εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες εκφράζουν τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα του σχήματος του Οδυσσέα Ζώρα.

Ανακοίνωση ότι απέχει από την εκλογική διαδικασία «παλαιοκομματικού τύπου», όπως τη χαρακτηρίζει εξέδωσε η παράταξη Πορεία Αριστερή.

Η ΔΑΠ Ρεθύμνου στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Στις δύσκολες μέρες που διανύει η χώρα μας, πρέπει όλοι οι φορείς ιδεών ανεξαρτήτως χρώματος και ιδεολογικής ταυτότητας, να λειτουργήσουμε υπεύθυνα και να αποφασίσουμε για το μέλλον χωρίς παρωπίδες πάντα με γνώμονα τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης και της σταδιακής ενίσχυσης της αξιοπιστίας και του κύρους της χώρας.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ υπήρξε διαχρονικά, η παράταξη των μεγάλων επιλογών αφού με τις προτάσεις της βρισκόταν πάντα ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις με γνώμονα την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας,την αξιολόγηση και την αναβάθμιση του εθνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Στα πλαίσια αυτά και ενόψει των επικείμενων Πρυτανικών εκλογών η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ρεθύμνου καλείται να δώσει μια υπεύθυνη απάντηση, σε όλους όσους αγωνιούν για το μέλλον του Πανεπιστημίου Κρήτης(…) και αποφάσισε να στηρίξει το Πρυτανικό σχήμα υπό τον κ. Ο. Ζώρα.

Παράλληλα, κατέθεσε στο συγκεκριμένο σχήμα τις θέσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ρεθύμνου για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μαζί με την πρόταση παιδείας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Επιλογικά, ξεκαθαρίζουμε σε όλους του τόνους ότι δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανένα σχήμα και όπως πρώτοι και υπεύθυνα στηρίζουμε έτσι πρώτοι και υπεύθυνα θα αντιδράσουμε σε ότι θίγει το φοιτητικό συμφέρον και υπονομεύει το μέλλον μας».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΑΠ Ηρακλείου.

Το σχήμα του κ. Ζώρα στηρίζει και η φοιτητική παράταξη Κυπρίων Πρωτοπορία Ρεθύμνου. «Σκοπός των φοιτητικών παρατάξεων είναι να προσπαθούν το καλύτερο για τη φοιτητική κοινότητα. Έτσι λάβαμε αυτή τη σημαντική απόφαση γιατί πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα έχει ένα καλύτερο μέλλον. Οι μεγάλες παρατάξεις ενίοτε χρειάζεται να λαμβάνουν μεγάλες αποφάσεις γι’ αυτό και εμείς με τη σειρά μας πήραμε αυτή την απόφαση μετά από την ενεργή συμμετοχή των Κυπρίων φοιτητών για τα δρώμενα του Πανεπιστημίου Κρήτης», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ΠΑΣΠ από την πλευρά της επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Είναι προφανές ότι οι εκλογές της 30ης Μαΐου επιβάλλεται να αναδείξουν μια νέα διοίκηση που θα θέσει στο επίκεντρο αυτές τις ανάγκες, ιδιαίτερα λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η ελληνική οικογένεια και η νεολαία της πατρίδας μας(…)

Η ΠΑΣΠ Ηρακλείου –Ρεθύμνου θεωρεί ότι κομβική προτεραιότητα για την περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι η ολοκλήρωση των αμιγώς εκπαιδευτικών υποδομών σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Αυτό αφορά την ολοκλήρωση της μεταφοράς όλων των τμημάτων του Ηρακλείου στις Βούτες, με το ελάχιστο δυνατό κόστος, και την ολοκλήρωση του κεντρικού αμφιθεάτρου του Ρεθύμνου. Υπό τη σημερινή συγκυρία οι ερευνητικές ανάγκες επιβάλλεται να καλυφτούν από τις υπάρχουσες υποδομές με προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό τους.

Παράλληλα, με τα παραπάνω θεωρούμε επιβεβλημένη την κατασκευή φοιτητικής κατοικίας στο Ηράκλειο. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται και η διαμόρφωση εναλλακτικών πολιτικών για τη στέγαση περισσότερων φοιτητών (επιδότηση ενοικίου). Με παρόμοιο τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστεί η υποστήριξη των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων των φοιτητών.

Στα πλαίσια αυτά θεωρούμε αναγκαία την καλύτερη αξιοποίηση και οργάνωση της λειτουργίας του Φοιτητικού κέντρου και των αθλητικών εγκαταστάσεων. Στα πλαίσια της πολιτικής φοιτητικής μέριμνας θεωρούμε αναγκαία τη διεκδίκηση και οργάνωση προγράμματος υποτροφιών.

Με βάση τις παραπάνω αρχές, αξίες, ιδέες και στόχους η ΠΑΣΠ Ρεθύμνου – Ηρακλείου δηλώνει ότι στις προσεχείς εκλογές θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα των κ.κ. ΖΩΡΑ ΟΔΥΣΣΕΑ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΠΥΡΟΥ – ΤΑΡΟΥΔΑΚΗ ΜΙΧΑΛΗ – ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΝΙΚΟΥ καλώντας όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης να μετάσχουν μαζικά σε αυτήν την κορυφαία συμμετοχική και δημοκρατική διαδικασία.

Διαδικασία που επιβάλλεται να προασπίσουμε με την συμμετοχή μας, ώστε να μην επιτύχουν οι σχεδιασμοί όσων θέλουν να θέσουν τους φοιτητές στο περιθώριο!

Πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών ανάδειξης οργάνων στο Π.Κ. θα οδηγήσει σε μια νέα σύνθεση της Συγκλήτου που θα έχει επίγνωση της κρισιμότητας των περιστάσεων..».

 

 

goodnet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook