Μέσα στον Οκτώβρη θα καταβληθεί στους κτηνοτρόφους σε δύο δόσεις η εξισωτική του 2013, καθώς και η εξισωτική των προηγούμενων ετών. 

Στα τέλη Οκτώβρη πρόκειται να καταβληθεί η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης αγροτών του 2014 και το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη οι πληρωμές για το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας.

Πριν από τα Χριστούγεννα πρόκειται επίσης να καταβληθεί η δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης του 2014 και μέχρι τέλος του χρόνου η εξισωτική του 2014.

Τα παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος κατά την διάρκεια εφ όλης της ύλης συνάντησης για τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο της κτηνοτροφίας, στις 2 Οκτωβρίου, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και μέλη της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων.

Στη συνάντηση, όπως ήταν αναμενόμενο, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του καταρροϊκού πυρετού, το οποίο έθεσαν οι εκπρόσωποι της Θεσσαλίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός ανέφερε ότι, η αποζημίωση για τη χρήση εντομοαπωθητικών και η αποζημίωση αφενός των θανόντων ζώων - στο πλαίσιο του προγράμματος μεταδοτικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας - καθώς επίσης και η αποζημίωση εκεί, που με ευθύνη της κτηνιατρικής υπηρεσίας, υπάρχει θανάτωση ζώου, θα προχωρήσει κανονικά, όπως προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλεψη για περαιτέρω ενίσχυση εάν υπάρξει απώλεια παραγωγής στα αμνοερίφια και στο γάλα. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι παραγωγοί θα πρέπει να απευθυνθούν (αν δεν το έχουν κάνει ήδη) στα τοπικά κτηνιατρεία, έτσι ώστε να δηλώσουν την καταγραφή των νεκρών ζώων από τον καταρροϊκό πυρετό και να προσκομίσουν τα τιμολόγια για την προμήθεια εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών.

Σε ότι αφορά τους βοσκοτόπους, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπουργική απόφαση, η οποία αφορά στον καθορισμό των προσωρινών και οριστικών Σχεδίων Βοσκής. Έγινε εκτενής συζήτηση για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί με την ενιαία ενίσχυση για τους βοσκοτόπους, ενώ για τις δημοτικές εκτάσεις ζητήθηκε να υπάρξει πρόβλεψη στις παραπάνω υπουργικές αποφάσεις για λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα.

paseges.gr