Στον αέρα βρίσκεται η ελληνική παραγωγή βιοντίζελ, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, δεκάδες χιλιάδες αγρότες και ελληνικές εταιρίες παραγωγής βιοκαυσίμων «κρέμονται» από τις αποφάσεις των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος-Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα μάλιστα, βάσει των συγκεκριμένων αποφάσεων έμειναν φέτος στα αζήτητα 30.000 κυβικά μέτρα και άνοιξε ο δρόμος για υπέρμετρες εισαγωγές, παρά το ότι το ελληνικό είναι φθηνότερο.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εκπρόσωποι του κλάδου, τόνισαν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη ότι οι 16 εταιρείες που παράγουν βιοντίζελ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς έχουν σταματήσει την παραγωγή από τις αρχές Μαϊου.

Η αιτία σχετίζεται με το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω του ΥΠΕΚΑ, στηριζόμενος σε ένα μη τεκμηριωμένο σύστημα αξιολόγησης, όπως ισχυρίζονται οι εταιρείες, αναγνώρισε μικρότερο αριθμό στρεμμάτων γης στους καλλιεργητές και κατ΄ επέκταση στις ελληνικές επιχειρήσεις βιοντίζελ, μειώνοντας την ποσόστωσή τους. Έτσι το αποτέλεσμα είναι να μην καλύπτεται η προβλεπόμενη ποσόστωση της ελληνικής παραγωγής.

Ως εκ τούτου ενισχύθηκαν οι ξένες εταιρείες παραγωγής βιοντίζελ και οι εταιρείες εισαγωγής, οι οποίες μάλιστα διαθέτουν το προϊόν τους στην Ελλάδα πιο ακριβά, εμφανίζοντας αύξηση στις πωλήσεις κατά 42%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook