Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τα Τμήματα Οικονομικών Επιστημών και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης θα απονείμουν τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Σήφη Λεκάκη, Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014, και ώρα 19.00, στο Σπίτι του Πολιτισμού, στο Ρέθυμνο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Έναρξη Τελετής

Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητή Ευριπίδη Γ. Στεφάνου

Παρουσίαση της προσωπικότητας και του έργου του τιμώμενου από τους:

– Πρώην Αντιπρύτανη Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητή Νικόλαο Σιαφάκα
– Πρόεδρο Τμήματος Ψυχολογίας, Αναπληρωτή Καθηγητή Γεώργιο Παναγή
– Πρόεδρο Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Καθηγητή Βαγγέλη Τζουβελέκα

Ανάγνωση του Τιμητικού Διπλώματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών,
Καθηγητή Βαγγέλη Τζουβελέκα

Απονομή Τιμητικού Διπλώματος στον Καθηγητή Σήφη Λεκάκη από τον Πρύτανη
του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητή Ευριπίδη Γ. Στεφάνου

Χαιρετισμός από τον τιμώμενο

Moυσικός επίλογος από το Βασίλη Σκουλά

Λήξη Τελετής

Δεξίωση

Βιογραφικό σημείωμα του Σήφη Λεκάκη

Ο Σήφης Λεκάκης (του Νικολάου και της Μαρίας) γεννήθηκε το Μάιο του 1946 στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Κούση και έχουν τρία παιδιά (Ελευθερία, Νίκος, Σοφία).

Πήρε το απολυτήριο του Λυκείου το 1964 από το Α’ Λύκειο Αρρένων Χανίων. Σπούδασε Οικονομικές & Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απ’ όπου και έλαβε το πτυχίο του το 1969.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας έλαβε το μεταπτυχιακό τίτλο που του απένειμε το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της ΑΣΟΕΕ «Εξειδίκευση στη Διοίκηση Επιχειρήσεων». Μετά τη στρατιωτική του θητεία (1970 – 71) εργάστηκε για ένα χρόνο στη Μέση Εκπαίδευση στα Ιδιωτικά Γυμνάσια Τυμπακίου και Ασημίου Ηρακλείου Κρήτης ως διδάσκαλος της Αγγλικής Γλώσσας.

Κατά τα έτη 1973-1975 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά στα Πανεπιστήμια University of East Anglia (μεταπτυχιακό δίπλωμα) και University of Kent (Μάστερ). Το 1976 προσλήφθηκε στο Κέντρο Προγραμματισμού & Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ως βοηθός έρευνας και αργότερα προήχθη σε ερευνητή. Το 1977 έλαβε υποτροφία Fulbright και αφού πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Michigan των ΗΠΑ σε θέματα οικονομικής των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος επέστρεψε στο ΚΕΠΕ το Γενάρη του 1982. Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής είναι: Economics and Air Quality Management in the Greater Athens Area” η οποία δημοσιεύτηκε από το ΚΕΠΕ.

Από το 1989 διδάσκει στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, αρχικά ως Ειδικός Επιστήμων του ΠΔ 407/80 και ως μέλος ΔΕΠ από το 1991. Διοικητικά (εκτός των διαφόρων επιτροπών) υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ως Προεδρεύων του Τμήματος Ψυχολογίας (2001 – 04).

Ο Σήφης Λεκάκης είναι μεταξύ των πρώτων τριών Καθηγητών στο Ρέθυμνο που έφεραν το 1993 στον Ειδικό Λογαριασμό Έρευνας του Πανεπιστημίου ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έρευνά του μόνος ή σε συνεργασία με άλλους ερευνητές εστιάζεται σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, εκμετάλλευσης φυσικών πόρων και αειφόρου ανάπτυξης. Οι δημοσιεύσεις του είναι σχεδόν εξολοκλήρου στα Αγγλικά. Είναι ενεργό μέλος των επιτροπών σύνταξης των διεθνών επιστημονικών περιοδικών Environmental & Resource Economics και Journal of Environmental Policy & Planning.

Στις 31 Αυγούστου 2013 ο Σήφης Λεκάκης ‘αποχώρησε’ από την υπηρεσία, επειδή συμπλήρωσε (στις 25-12-2013) το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook