Τραγική είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο εμπορικός κόσμος του Ηρακλείου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Περισσότερα από το 10% των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου έβαλαν λουκέτο τα δύο τελευταία  χρόνια στο Ηράκλειο σύμφωνα νε τα όσα δήλωσε στο Flashnews.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου του νομού Μανόλης Κουμαντάκης, ενώ και για το 2011 η κατάσταση προβλέπεται να εξελιχθεί πολύ χειρότερα.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμαντάκη, \”το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών έχει συρρικνωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια με συνέπεια να έχουν πέσει οι τζίροι των καταστημάτων, και σε τελική ανάλυση να μην μπορούν καν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να οδηγούνται στο κλείσιμο\”.

Δυστυχώς όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου \”φοβάμαι οτι θα κλείσουν και άλλες επιχειρήσεις εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, και όχι μόνο στο Ηράκλειο , αλλά και στις άλλες πόλεις της Κρήτης  και κατ΄ επέκταση σε ολόκληρη τη χώρα\”.

Σημειώνεται δε, οτι το ποσοστό του 10% των  καταστημάτων που έχουν βάλει\” λουκέτο\” τα δύο τελευταία χρόνια δεν είναι απολύτως ακριβές, όπως δηλώνει ο κ. Κουμαντάκης καθώς \” υπάρχουν  επιχειρήσεις που κλείνουν και δεν το δηλώνουν  στο επιμελητήριο ή κάποιες βρίσκονται σε πτωχευτική διαδικασία οι οποίες επίσης δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το ποσοστό, οπότε καταλαβαίνεται ότι τα πραγματικά νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα\”.

Εν τω μεταξύ, έντονα είναι τα σημάδια της οικονομικής κρίσης και στην αγορά του Ρεθύμνου. Δεκάδες επιχειρήσεις σύμφωνα με το rethnea.gr δίνουν καθημερινά αγώνα για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα τους, ενώ αρκετές δεν τα κατάφεραν και ήδη έβαλαν «λουκέτο». Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, από τις αρχές του 2011 συνολικά 73 επιχειρήσεις διέκοψαν τη δραστηριότητά τους στο νομό. Τα νούμερα προκαλούν έντονο προβληματισμό, αν συνυπολογιστούν τα στοιχεία του έτους 2010, κατά το οποίο συνολικά 401 επιχειρήσεις «χάθηκαν» από την τοπική αγορά.

Επομένως, μέσα σε ένα διάστημα 17 μηνών 474 επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο» στο νομό, εξαιτίας κυρίως των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τις τράπεζες αλλά και των «σφραγισμένων» επιταγών που αποτελούν «εφιάλτη» για κάθε επιχειρηματία. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου τους πρώτους πέντε μήνες του 2011 δηλώθηκαν 145 νέες εγγραφές επιχειρήσεων, ενώ οι νέες εγγραφές την περσινή χρονιά ανήλθαν συνολικά σε 351.

Ο κλάδος που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλον είναι εκείνος της οικοδομής, ο οποίος φαίνεται πως παρασύρει και άλλες επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών σχετίζεται με την οικοδομική δραστηριότητα. Στις περίπου 500 επιχειρήσεις που έκλεισαν στο νομό από τις αρχές του 2010 έως σήμερα, συμπεριλαμβάνονται καταστήματα που πωλούσαν οικοδομικά υλικά, χρώματα, σίδερα, έπιπλα, ξυλουργεία, ενώ «λουκέτο» έβαλαν καταστήματα με είδη ρουχισμού και υποδήματα.

Η έκταση του προβλήματος γίνεται αντιληπτή δια γυμνού οφθαλμού, καθώς σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους του Ρεθύμνου, όπως στη λεωφόρο Κουντουριώτη, στη Σταμαθιουδάκη, στην οδό Αρκαδίου και στην Εθνική Αντιστάσεως η μια επιχείρηση κλείνει μετά την άλλη και τα εμπορεύματα στις βιτρίνες, παραχωρούν τη θέση τους στα…ενοικιαστήρια.

Αρκετά από αυτά, μάλιστα, παραμένουν χωρίς ενοικιαστή εδώ και μήνες, καθώς όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, τα ενοίκια παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα παρά την οικονομική κρίση.

«Υπάρχουν καταστήματα που δεν κάνουν ούτε σεφτέ. Τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο όσο περνάει ο καιρός. Είναι ζήτημα αν δυο έως τρεις φορές την εβδομάδα κλείσουμε το ταμείο μας με σχετικά ικανοποιητική είσπραξη» αναφέρουν ντόπιοι επιχειρηματίες στην εφημερίδα μας.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου κ. Βαγγέλης Κουμεντάκης παραδέχεται πως ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει έως σήμερα είναι μεγάλος για τα τοπικά δεδομένα, ωστόσο επισημαίνει ότι η περιοχή μας βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα συγκριτικά με άλλα μέρη της Ελλάδας, εξαιτίας κυρίως της καλοκαιρινής περιόδου που κάθε χρόνο δίνει πολύτιμη «ανάσα» στους επιχειρηματίες.

Να σημειωθεί ότι εκτιμάται πως οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τους τελευταίους μήνες είναι περισσότερες, ωστόσο ο ακριβής αριθμός είναι άγνωστος καθώς υπάρχουν καταστήματα στο νομό που δεν δηλώνονται στους καταλόγους του Επιμελητηρίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook