Την πρόθεση να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, αλλά και να καλύψουν το τραπεζικό κενό στις χρηματοδοτήσεις εξέφρασαν κορυφαίες προσωπικότητες του διεθνούς χρηματοοικονομικού στερεώματος που παρέστησαν στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη. Με μια προϋπόθεση: να αρθεί η πολιτική αβεβαιότητα. Εξάλλου ήταν σαφές και το μήνυμα που αρχικά έδωσε ο κ. Τζον Πόλσον κατά το ξεκίνημα του συνεδρίου.

Επενδυτικοί οίκοι όπως οι Eaglevale Partners, Oak Hill Advisors, Marathon Asset Management, GSO Capital Partners – Blackstone, York Capital Management, Paulson & Co., Libra Group που διαχειρίζονται δισ. δολάρια ήταν παρόντες στο φόρουμ. Η υψηλή ποιότητα στο συνέδριο της Capital Link αντανακλά την παρουσία του ιδρυτή της Νίκου Μπορνόζη επί 32 χρόνια στις ΗΠΑ.

Ο κ. Αντριου Ραμπίνοβιτς της Marathon Asset Management σημείωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να αισθάνεται τυχερή που έχει κυβέρνηση με τέτοια στελέχη σήμερα», ενώ ο κ. Τζέισον Νιου της GSO-Blackstone ανέφερε ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει κάνει καταπληκτική δουλειά». Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Λογοθέτης του Libra Group, που δήλωσε ότι έχει σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα 500 εκατ. δολαρίων στην Ελλάδα, «δεν πρέπει να ξεχνάμε πού βρισκόταν η χώρα το 2012 όταν ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση».

«Η τωρινή πολιτική αντιπαράθεση επισκιάζει τα επιτεύγματα της Ελλάδας και της κυβέρνησης και δημιουργεί λάθος εντυπώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λογοθέτης και συμπλήρωσε: «Θα έπρεπε σήμερα να μιλάμε για την “ελληνική ευκαιρία” και όχι για την “ελληνική κρίση”. Να μην ξεχνάμε ότι η χώρα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο περιφερειακού κέντρου στη ΝΑ Ευρώπη».

Διατεθειμένος να αυξήσει θέσεις ο γαμπρός του Κλίντον

Οπως ανέφερε ο κ. Μαρκ Μεζβίνσκι της Eaglevale Partners (γαμπρός του Μπιλ Κλίντον), που επενδύει σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές, ο μέγιστος φόβος ισοδυναμεί με μεγάλη ευκαιρία (maximum fear equals maximum opportunity). Η σημερινή αβεβαιότητα έχει άμεση επίπτωση στις αποτιμήσεις – για εκείνους όμως που έχουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα είναι καλή ευκαιρία να επενδύσουν τώρα. Ανέφερε ακόμη ότι έχει σκοπό να αυξήσει τις επενδύσεις του στην Ελλάδα επειδή πιστεύει ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι θετικές και η κρίση και η αβεβαιότητα κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Η εκτίμησή του είναι ότι, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα, η μακροπρόθεσμη τάση στην Ευρώπη είναι για μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης – όχι για αποστασιοποίηση. Σκοπεύει μάλιστα να επενδύσει σε ομόλογα και μετοχές κυκλικού χαρακτήρα (cyclicals), που έχουν καλύτερη απόδοση με τη βελτίωση της οικονομίας.

Ο κ. Ραμπίνοβιτς εξάλλου, ο οποίος συνεργάστηκε με την ελληνική κυβέρνηση στην αναδιάρθρωση του χρέους, ανέφερε ότι η Marathon έχει αρχίσει να εστιάζει την προσοχή της σε επενδύσεις όλο και περισσότερο στη Νότια Ευρώπη, που περιλαμβάνουν και την Ελλάδα. Τρία είναι τα στοιχεία που επιζητεί η Marathon σε μια αγορά για να υλοποιήσει επενδύσεις: προοπτική οικονομικής ανάκαμψης, ικανοποιητική νομική προστασία και διαφάνεια. Σχετικά με την Ελλάδα, ανέφερε ότι το κλίμα για επενδύσεις έχει βελτιωθεί σημαντικά και ηταν πρόσφατα το καλύτερο στα τελευταία χρόνια. Περιμένουν να κλείσει το θέμα με την τρόικα . Αξίζουμε καλύτερη μεταχείριση, δηλώνουν.

Οπως ανέφεραν οι κύριοι Τζέισον Νιου της GSO-Blackstone και Γουίλιαμ Βράτος της York Capital, πρέπει να βρεθεί σύντομα μια συμφωνία με την τρόικα, γεγονός που θα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των spreads.

Ο κ. Νιου έκανε τη σύγκριση Ελλάδας και Πορτογαλίας. Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι 175% για την Ελλάδα και 135% για την Πορτογαλία. Αν όμως συνυπολογίσουμε και το χρέος του ιδιωτικού τομέα, τα ποσοστά είναι σχεδόν τα ίδια. Ομως η Πορτογαλία δανείζεται σήμερα με 2,8% ενώ η Ελλάδα πολύ πιο ακριβά. Ο κ. Νιου ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα έχει σήμερα πετύχει πολλά και μπορεί να είναι πιο απαιτητική στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Η χώρα αξίζει καλύτερη μεταχείριση», σημείωσε. Από την άλλη, ο κ. Μεζβίνσκι της Eaglevale Partners ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει χειριστεί το όλο θέμα πολύ καλά μέχρι σήμερα και ευελπιστεί ότι και οι Ευρωπαίοι θα δείξουν ανάλογο επαγγελματισμό και κατανόηση.

Σχετικά με τις επενδυτικές ευκαιρίες, ο κ. Λογοθέτης ανέφερε ότι ο όμιλος Libra υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα 500 εκατ. δολαρίων σε τέσσερις τομείς: τουρισμό, ενέργεια, ακίνητα και λιανικές πωλήσεις.

Ο κ. Βράτος της York Capital ανέφερε ότι έχουν ήδη επενδύσει σε ενέργεια, ακίνητα, τράπεζες και ναυτιλία και προσέθεσε ότι ο τομέας της ιχθυοκαλλιέργειας παρουσιάζει ενδιαφέρον. Ο κλάδος χρήζει αναδιάρθρωσης, αλλά η Ελλάδα σε αυτόν έχει σημαντική παρουσία και στρατηγικό πλεονέκτημα, επισήμανε.

Ο κ. Μεζβίνσκι της Eaglevale Partners προτίθεται να επενδύσει άμεσα σε ομόλογα και μετοχές, ιδιαίτερα σε αυτές του κυκλικού χαρακτήρα.

Ο κ. Σκοτ Κρέιζ της Oak Hill Advisors ανέφερε ότι το fund του είναι μακροπρόθεσμος επενδυτής στην Ελλάδα και αναζητά ευκαιρίες σε εταιρείες με καλό management team. Είναι διατεθειμένοι είτε να επενδύσουν στο μετοχικό κεφάλαιο είτε να χορηγήσουν δανειακά κεφάλαια. Τους ενδιαφέρουν ιδιαίτερα εταιρείες εξαγωγικού χαρακτήρα.

Ο κ. Νιου της GSO-Blackstone ανέφερε ότι έχουν επενδύσει στη Lamda Development και βλέπουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το project του Ελληνικού.

Ο κ. Ραμπίνοβιτς της Marathon Asset Management ανέφερε επίσης ότι έχουν την προσοχή τους στραμμένη στη Νότια Ευρώπη και Ελλάδα – και ιδιαίτερα στους τομείς ακινήτων και χορήγησης δανειακών κεφαλαίων.

Χρηματοδοτήσεις και «κόκκινα»

Έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για την εξαγορά προβληματικών δανείων από τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Εκφράζεται μάλιστα η εκτίμηση ότι παρά το γεγονός ότι το συνολικό ύψος των δανείων αυτών είναι ιδιαίτερα μεγάλο, η όλη διαδικασία έχει προχωρήσει πολύ αργά χωρίς αποτελέσματα μέχρι στιγμής.

Οι επενδυτικοί οίκοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τομέα αυτό. Βέβαια, η εξαγορά προβληματικών δανείων από funds προϋποθέτει τη δυνατότητά τους να αναδιαρθρώσουν και να εξυγιάνουν τις προβληματικές εταιρείες.

Ο κ. Κρέιζ της Oak Hill Advisors μίλησε για τη δυνατότητα δανεισμού σε υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις για περίοδο 3-5 ετών. Ολοι συμφώνησαν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικότατες επιχειρηματικές ευκαιρίες, και παράλληλα μεγάλη ανάγκη για τέτοιου είδους δραστηριότητα, δεδομένου ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε Αμερική και Ευρώπη πολλές μικρομεσαίες ικανοποιούν τις δανειακές και κεφαλαιακές εν γένει ανάγκες τους από funds και όχι από τις τράπεζες.

Απαντώντας στην ερώτηση υπό ποιες συνθήκες θα αναθεωρούσαν τα επενδυτικά τους σχέδια για την Ελλάδα, απάντησαν ότι κάτι τέτοιο θα συνέπιπτε με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ο μόνος που δήλωσε μόνιμη επενδυτική παρουσία, εκτός από περίπτωση ακραίων καταστάσεων, ήταν ο κ. Λογοθέτης.

Συνοψίζοντας το πνεύμα των επενδυτών, ο κ. Μπορνόζης τόνισε: «Σήμερα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων. Κατά συνέπεια, η κάθε χώρα πρέπει να προσφέρει ένα ανταγωνιστικό, ελκυστικό και σταθερό περιβάλλον για να προσελκύσει επενδύσεις. Οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να συνεχιστούν διότι είναι επωφελείς για τη χώρα».

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook