Τα μάτια των νηπίων θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά, καθώς πολλά προβλήματα όρασης, αλλά και παθήσεις των ματιών μπορεί να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν. Η όρασή μας μέχρι τα 6 πρώτα χρόνια της ζωής μας είναι πλαστική, δηλαδή αναπτύσσεται μέχρι να σταθεροποιηθεί στα φυσιολογικά της επίπεδα μετά τα έξι χρόνια.

Αν υπάρξουν προβλήματα (αμετρωπίες, στραβισμός) που εμποδίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξή της στα πρώτα αυτά έτη, τότε υπάρχει κίνδυνος η οπτική οξύτητα του παιδιού να παραμείνει χαμηλή (αμβλυωπία).Τα πιο συχνά προβλήματα των ματιών είναι τα εξής:

Μυωπία
Η διαθλαστική αυτή ανωμαλία των ματιών δεν επιτρέπει στο παιδί να δει καθαρά μακριά. Συνήθως εμφανίζεται μεταξύ πέντε και δεκαπέντε ετών, όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί νωρίτερα, δηλαδή μεταξύ δύο και τριών ετών.

Υπερμετρωπία
Δεν μπορεί να δει καθαρά όσα πράγματα βρίσκονται κοντά του. Η υπερμετρωπία εμφανίζεται από τη γέννηση, όμως γύρω στα δύο μπορεί να γίνει η διάγνωση. Σταθεροποιείται περίπου στα πέντε, ενώ μεγαλώνοντας υπάρχει περίπτωση να μειωθεί.

Αστιγματισμός
Το παιδί βλέπει θολά, γι’ αυτό πλησιάζει κοντά ή κλείνει ελαφρώς τα μάτια για να δει καλύτερα. Ο αστιγματισμός υπάρχει συνήθως από τη γέννηση.

medicalnews