Επιδεινώνεται η κατάσταση των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα της μεταποίησης – βιομηχανίας, η οποία σε ποσοστό 71% κρίνει πως η υφιστάμενη κατάστασή της είναι κακή και παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό (67%) συρρίκνωσης του τζίρου της, σε σχέση με πολλούς άλλους κλάδους της οικονομίας.

Ειδικότερα, σχεδόν αμετάβλητα αρνητική παρέμεινε η κατάσταση των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων το Μάιο του 2011, σε σχέση με τον φετινό Απρίλιο με κυρίαρχα χαρακτηριστικά την εξαιρετικά μειωμένη πρόθεση πραγματοποίησης προσλήψεων και τη διάχυτη απαισιοδοξία για το μέλλον.

Οπως προκύπτει από τις μετρήσεις του δείκτη Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500) οι επιχειρήσεις δήλωσαν το φετινό Μάιο σε ποσοστό 30% ότι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν απολύσεις, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 36% τον Απρίλιο του 2011 και 25% το Μάιο του 2010.

Ο δείκτης NGBI 500 καταγράφει το Μάιο του 2011 μία από τις χαμηλότερες επιδόσεις του, φτάνοντας το -40, έναντι -42 το φετινό Απρίλιο και -30 τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Απαισιοδοξία προκύπτει και από τις απαντήσεις στο ερώτημα για την κατάστασή τους το επόμενο εξάμηνο. Μόλις το 12% (έναντι 16% τον Απρίλιο) βλέπει «καλύτερες ημέρες» και από εκεί και έπειτα το 50% προβλέπει στασιμότητα και το 38% χειροτέρευση.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα κατά κλάδο, οι μεικτές επιχειρήσεις και οι εμπορικές, δίνουν ιδιαίτερα αρνητικές απαντήσεις όσον αφορά στην υφιστάμενη κατάσταση τους και την προοπτική τους για το επόμενο εξάμηνο.

Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με το σύνολο των απαντήσεών τους αναδεικνύουν την καλύτερη υφιστάμενη εικόνα, σε σχέση με όλους τους άλλους κλάδους, καθώς ανθίστανται πιο αποτελεσματικά στην κρίση.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook