\”Παλλαϊκό Μέτωπο\”-πολιτικός σχηματισμός ενάντια στα \”μνημόνια\”

Στη δημιουργία ενός πολιτικού σχηματισμού, που φέρει προς το παρόν την επωνυμία \”Παλλαϊκό Μέτωπο\”, είναι κινηματικού χαρακτήρα και που ευελπιστεί να εκφράσει τους πολίτες εκείνους οι οποίοι αντιδρούν στη σημερινή οικονομική πολιτική, και στο Μνημόνιο 1 και 2 προσανατολίζονται προσωπικότητες της Ελλάδας από όλους τους χώρους, ακαδημαϊκοί αλλά και απλοί πολίτες.

Τα προαναφερόμενα κάνει γνωστά με συνέντευξη που παραχώρησε στο Flashnews.gr ο οικονομολόγος, οικονομικός αναλυτής Δημήτρης Καζάκης. Όπως τόνισε ο κ. Καζάκης \”πρόκειται για μια προσπάθεια που στόχο έχει, να μπει μπροστά και να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση ακόμα και εκλογές. Ο πυρήνας αυτός ήδη έχει σχηματιστεί, τα πρόσωπα υπάρχουν και θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Θα βασίζεται στα κινήματα βάσης, στις πρωτοβουλίες πολιτών, στις πλατείες, στους ενεργούς πολίτες. Αυτή τη στιγμή συμμετέχουν πάνω από 250 πρωτοβουλίες πολιτών σε όλη την Ελλάδα οι οποίες δεν είναι ένα άθροισμα κομματικών οργανώσεων, αλλά συμφωνούν σε ουσιαστικά ζητήματα που τώρα μας αφορούν.\”
\"\"

Επίσης ο κ Καζάκης στη συνέντευξη του στο Flashnews.gr αναφερόμενος στα νέα οικονομικά μέτρα , στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα καθώς και στο τι ακριβώς είναι το χρέος της χώρας μας, σημείωσε μεταξύ άλλων οτι \”τα κρατικά ελλείμματα οφείλονται στο χρέος, γιατί στην πραγματικότητα υπάρχουν τεράστια κεφάλαια δανείσιμα. Την τελευταία 10ετια φθάσαμε να έχουμε στη χώρα 490 δισ. δανεισμό από τα οποία τα 450 δισ. πήγαν σε εξυπηρέτηση χρέους, τα 20 δισ ήταν το κρατικό έλλειμμα και τα υπόλοιπα 20 δισ δεν γνωρίζει κανείς που έχουν πάει.\”
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στο Flashnews.gr έχει ως εξής:

Ερ. Κ.Καζάκη πως προέκυψε αυτό το μεγάλο χρέος της χώρας μας και πως απο τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκε η Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας;

Πληρώνουμε δάνεια από το 1881

Απ. Τα αρχικά δάνεια για τα οποία σήμερα χρεοκοπούμε είναι του 1881, 1887 , 1892, και πάει λέγοντας. Τώρα πληρώνουμε τους συσσωρευμένους τους κεφαλαιοποίησης τόκων που προέρχονται από δάνεια του 1881. Για μια σειρά λόγους οικονομικούς αλλά και πολιτικούς το ελληνικό δημόσιο επιβιώνει δανειζόμενο εκ νέου για να πληρώσει τα παλιά δανεικά. Αυτό το πράγμα κάποτε θα έσκαγε. Όταν μπήκαμε στο ευρώ, η αντίστροφη μέτρηση άρχισε καθώς πλέον γιατί όλο το δημόσιο χρέος μετατράπηκε σε χρέος εξωτερικό, σε νόμισμα μη ελεγχόμενο από την οικονομία μας ενώ ήταν πια ανελαστικός και ο τρόπος δανεισμού μας. Άρα το μόνο που έλειπε ήταν ένα μόνο ¨μπαμ\” για να φανεί οτι πια δεν μπορούμε να δανειστούμε συνεπώς καταρρέουμε. Αυτό έγινε το Γενάρη του 2009. Τότε η κυβέρνηση Καραμανλή βγήκε στις αγορές για να πουλήσει ομόλογα και δεν τα αγόρασε κανείς, γιατί οι αγορές ήταν κλειστές λόγο τη κατάρρευσης της λεεμανβροτ…. Μέχρι τότε όλοι έλεγαν, ακόμα και το ΔΝΤ, οτι η οικονομία μας είναι θωρακισμένη και μάλιστα προέβλεπαν και ανάπτυξη της τάξεως του 2, 5%. Βέβαια το 2009 είχαμε 2,5% αλλά μείωση.
Τότε λοιπόν διατάχθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία να φορτωθούν τα κρατικά ομόλογα και παίχθηκε και ένα χοντρό παιχνίδι με τις εγχώριες τράπεζες που έπαιρναν τα ομόλογα με επιτόκια 5%-6% τα έδιναν με εγγύηση στην ΕΚΤ και έπαιρναν ρευστότητα με 1%. Η διαφορά του 1% με το 6% είναι η κερδοφορία που εμφάνισαν οι τράπεζες το 2009. Αυτό βέβαια μέχρι που θα πήγαινε; Οδήγησε στην εκδήλωση της χρεοκοπίας.
\"\"

Ερ. Θα μπορούσε να γίνει κάτι τότε για να μην φτάσουμε εδώ που φθάσαμε;

Απ. Το Ελληνικό κράτος θα μπορούσε να προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις που θα αποσοβούσαν το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, αλλά επειδή θα έθετε σε κίνδυνο το οικοδόμημα του ευρώ αυτό απαγορεύτηκε στην Ελλάδα. Δηλαδή, η κυβέρνηση Καραμανλή ή η κυβέρνηση Παπανδρέου αργότερα, να πει οτι δεν μπορεί να πληρώσει και να καλέσει τους δανειστές που είχαν το 70% του χρέους της χώρας και να γίνει μια συμφωνία. Αυτό είναι μια πολύ συνηθισμένη πρακτική, διεθνώς, Δεν μας το απαγορεύει αυτό η συνθήκη της Λισαβόνας. Αυτό βέβαια δε σου λύνει το πρόβλημα αλλά το μεταθέτει. Κερδίζει χρόνο.
Αν το κάναμε αυτό οι δανειστές θα έρχονταν στη χώρα, θα προσέφευγαν στα ελληνικά δικαστήρια για να διεκδικήσουν ότι τους οφείλαμε και εκεί θα διαπίστωναν ότι δεν μπορείς να ασκήσεις κατασχέσεις εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου καθώς όλα τα κράτη έχουν ασυλία λόγο Εθνικής κυριαρχίας.

Ερ. Γιατί κατά την άποψη σας πρέπει να διαγραφεί αυτό το χρέος;

Τοκογλυφικό και Καταχρηστικό το Χρέος

Απ. Γιατί είναι απολύτως τοκογλυφικό και καταχρηστικό. Αυτή η διαδικασία των πανωτοκιών για τη διεθνή νομοθεσία θεωρείται απολύτως καταχρηστική. Γιατί οδηγεί τον οφειλέτη στη χρεοκοπία.

Ερ. Γιατί λοιπόν προχωρήσαμε σε αυτή τη \”δανειακή διευκόλυνση\”

Απ. Σε μεγάλο βαθμό οι Έλληνες πολιτικού είναι και δανειστές του Δημοσίου. Αν πάτε στο \”πόθεν έσχες\” θα δείτε υπουργούς και πρωτοκλασάτα στελέχη όλων των κυβερνήσεων να έχουν χαρτοφυλάκια με ελληνικά ομόλογα. Τι είναι αυτό; Δανεισμός. Είναι δανειστές λοιπόν. Δεν είναι δυνατόν να είσαι κυβερνήτης του κράτους και ταυτόχρονα δανειστής του.
Ένας άλλος λόγος που πήγαμε σε αυτή τη λύση είναι για να στηριχτεί του ευρώ. Να μπει στο γύψο η Ελλάδα ώστε να μην υπάρξουν παρενέργειες στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και του ευρώ.

Ερ. Γιατί χαρακτηρίζεται αντισυνταγματική και όχι μόνο αυτή η \”δανειακή διευκόλυνση¨;

Αντισυνταγματική η \”Δανειακή Διευκόλυνση\”

Απ. Αυτή η σύμβαση έχει πρωτοφανή χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχει ανάλογη σε διεθνές επίπεδο που να είναι τόσο καταχρηστική. Το άρθρο 14 παρ. 5 λέει οτι οφειλέτης παραιτείται άνευ όρων και αμετάκλητα από κάθε ασυλία για όλα του τα περιουσιακά στοιχεία τωρινά και μελλοντικά, δηλαδή η Ελλάδα παραιτείται οριστικά από κάθε ασυλία που της παρέχει η εθνική της κυριαρχία. Δηλαδή καταλύθηκε η χώρα. Γιατί αν δεν παραιτηθείς από την εθνική σου ασυλία ο δανειστής δεν μπορεί να σε βάλει σε εκκαθάριση δηλαδή δεν μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις των περιουσιακών σου στοιχείων.
Στόχος είναι να μας βάλουν στον \”κλίβανο\”

Ερ. Γιατί εφόσον το μνημόνιο 1ο απέτυχε μπαίνουμε στη διαδικασία του 2ου

Απ. Δεν θεωρώ οτι το μνημόνιο 1 απέτυχε. Οι βασικές προθέσεις του μνημονίου ήταν να οδηγήσουμε το κράτος και την ελληνική κοινωνία στο αδιέξοδο, για να μας πουν οτι μας λένε σήμερα: δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα , πουλήστε! Το δόγμα που υπάρχει στους διεθνείς δανειστές είναι το εξής: καμία χώρα δεν πτωχεύει γιατί η κάθε χώρα έχει πολύ περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από τα χρέη της. Ξέρουν πολύ καλά ότι όσο και να ξεζούμιζαν τη χώρα δεν θα έβγαζαν αρκετά για να αποπληρωθούν δάνεια. Έπρεπε λοιπόν να μας βάλουν σε μια κατάσταση του η πουλάς η σώζεσαι, που δεν θα σωθούμε ή θα συνεχίσουμε σε μια τέτοια κατάσταση που θα εξαθλιώσει την ελληνική κοινωνία.
Επίσης στόχος είναι να μας βάλουν στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Αυτό είναι ένα είδος απομόνωσης. Γι αυτό συζητάνε το μνημόνιο δυο. Όποια χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, μπαίνει στην απομόνωση και σώζεται το ευρώ. Μέχρι τότε όμως θα τα έχουμε ξεπουλήσει όλα και ένα μεγάλο κομμάτι του ανθού της ελληνικής κοινωνίας θα έχει φύγει στο εξωτερικό ενώ θα έχει όπως ελπίζουν εξαθλιωθεί- σπάσει η ελληνική κοινωνία.

Ερ. Αν αποφασίσουμε να διαγραφεί το χρέος τι θα συμβεί;

Απ. Θα βγούμε έξω από το ευρώ και αυτό είναι προς τιμή μας. Έτσι θα μας δοθεί η δυνατότητα να ανακάμψουμε, μέσα στο ευρώ δεν θα συμβεί αυτό. Θα μας αποκλείσουν οι αγορές κεφαλαίου από το δανεισμό αλλά δεν τις έχουμε ανάγκη. Είμαστε δημοσιονομικά αυτάρκεις. Ακόμη και την επόμενη μέρα μπορείς να πάρεις μέτρα για να εξορθολογήσεις τα δημοσιονομικά σου, χωρίς να θίξεις κοινωνικά αναγκαίες δαπάνες.

Flashnews.gr/Α.Γερακάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook