Τελευταία ενημέρωση 18:25
Με αφοσίωση δίνουμε εδώ και 20 μήνες την ευθύνη για τη διάσωση της χώρας και η Ελλάδα έχει μείνει όρθια, τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Τα στοιχήματα είναι τρία:
* η αντιμετώπιση του μεγάλου χρέους και των ελλειμμάτων που κληρονόμησε η κυβέρνηση
* την προώθηση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα εδώ και χρόνια
* η διαμόρφωση συνθηκών στη διεθνή σκακιέρα, ώστε η Ελλάδα να παίξει το ρόλο που της αρμόζει
Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ενώ αναφέρθηκε και στα λάθη που έχει διαπράξει και η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ σχετικά με το δάνειο, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι κρίσιμες και συνεχίζονται.
Μάλιστα επικαλέστηκε και τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για το δημόσιο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη εντός της Ευρώπης για τη διάσωση της Ελλάδας, αλλά και γενικότερα για την ευρωπαϊκή ενότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Η στιγμή είναι σημαντική, είτε γιατί η Ευρώπη θα γράψει ιστορία ή η ιστορία θα ξεγράψει την ΕΕ» τόνισε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι όλοι οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Δεν μπορούμε να φυγομαχήσουμε
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την υποχρέωση της Ελλάδας να κάνει τις αλλαγές που θα κάνουν τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.
Αναγνώρισε ότι οι αλλαγές είναι επώδυνες και σε αρκετές περιπτώσεις άδικες, «όμως όσο πιο γρήγορα τις κάνουμε τόσο πιο γρήγορα θα φύγουμε από την κρίση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φυγομαχήσουμε».
Η προσπάθεια συναίνεσης
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην προσπάθεια εθνικής συνεννόησης, που επιχείρησε με στόχο την ευρύτερη ενότητα, γεγονός που ια συνέβαλε στην αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση, όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Άφησε μάλιστα αιχμές για το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει συνεννόηση, την ώρα που άλλα Κοινοβούλια συνεννοούνται για να δανείσουν «χρήματα των φορολογούμενων» στην Ελλάδα.

Κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ ότι διαχειρίστηκε την προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους, με τρόπο που οδηγεί σε περιατέρω εσωστρέφεια.
Επανέλαβε ακόμα ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια συνεννόησης, αλλά σε κάθε περίπτωση ο ίδιος και οι βουλευτές θα συνεχίσουν την προσπάθεια.
Η νέα κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός είπε ότι αμέσως μετά θα ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, λέγοντας ότι η προηγούμενη πέτυχε άθλους, όπως η μείωση του ελλείμματος.
Αναγνώρισε λάθη και παραλείψεις, συμπληρώνοντας ότι η κριτική είναι οξυγόνο για την κυβέρνηση και το κόμμα.
«Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πιο αποτελεσματική και πιο συνεκτική» είπε.
Για την αγανάκτηση
Ο πρωθυπουργός είπε ότι αναγνωρίζει την οργή που υπάρχει στην κοινωνία, λέγοντας ότι και ο ίδιος οργίζεται που στη χώρα δεν προχώρησαν εδώ και δεκαετίες οι απαραίτητες αλλαγές.
«Τώρα όμως είναι η ώρα που δεν πρέπει να κάνουμε πίσω. Η χώρα πρέπει να σταθεί στις δικές της παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις» τόνισε, δηλώνοντας ότι «θα τα καταφέρουμε, όπως τα καταφέραμε και στο παρελθόν».

Συνάντηση με κορυφαίους υπουργούς είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός στη Βουλή, λίγο πριν από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ο Πρωθυπουργός πήγε στο γραφείο του στη Βουλή, στο οποίο μέχρι στιγμής έχουν προσέλθει για να συναντηθούν μαζί του οι υπουργοί Αννα Διαμαντοπούλου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Λούκα Κατσέλη, Χρήστος Παπουτσής, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Παύλος Γερουλάνος, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Διαμαντίδης, Γιάννης Ραγκούσης.

Ο Χ. Παπουτσής λίγος πριν εισέλθει στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή δήλωσε: «Είμαι βουλευτής του ΠαΣοΚ, έχω πλήρη συνείδηση της τιμής, της ευθύνης και της εντολής που μας έδωσε ο ελληνικός λαός με ότι αυτό συνεπάγεται»

Ο κ. Χρυσοχοίδης εξερχόμενος από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή είπε ότι ο Γ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει, το βράδυ, τις αλλαγές στην κυβέρνηση αφού νωρίτερα προηγηθεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ.

Αυτό προκύπτει από όσα συζήτησε με τον Πρωθυπουργό στη συνάντησή τους. Ο κ. Χρυσοχοίδης του διαμήνυσε τη στήριξη των κορυφαίων στελεχών της Κυβέρνησης και ότι πρέπει να μείνει στη ηγεσία του κόμματος, ενώ ο πρωθυπουργός με την σειρά του του είπε: «θα πάμε σε Κοινοβουλευτική Ομάδα και το βράδυ θα ανακοινώσω τις αλλαγές στην κυβέρνηση».

Εισερχόμενη στο πρωθυπουργικό γραφείο δηλώσεις έκανε και η κυρία Κατσέλη η οποία είπε πως θα τονίσει στον Πρωθυπουργό ότι «είναι ώρα ευθύνης για όλους μας και πρέπει να αποφασίσει με ποιούς θα πάει και ποιούς θα αφήσει».

Ένα 24ωρο μετά το θρίλερ που διαδραματίστηκε για την κυβέρνηση συνεργασίας, οι πολιτικές διεργασίες συνεχίζουν με τον ίδιο ραγδαίο, αλλά και συγκεχυμένο τρόπο. Τις παραιτήσεις τους από τις βουλευτικές τους έδρες ανακοίνωσαν ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Έκτορας Νασιώκας, ενώ η Βάσω Παπανδρέου με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ζήτησε την άμεση σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Θέμα ηγεσίας φαίνεται να θέτει ομάδα Βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. 

Πάντως η κα Παπανδρέου συγκέντρωσε 35 υπογραφές βουλευτών σε κείμενο με το οποίο ζητείται η σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εντός της ημέρας.

«Οι ώρες είναι κρίσιμες για τη χώρα. Ζητώ να συγκληθεί άμεσα η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ» δήλωσε, προσερχόμενη στη Βουλή και στην ερώτηση εάν θα τεθεί θέμα ηγεσίας, η κ. Παπανδρέου απάντησε: «Να συζητήσουμε τα πάντα».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες έχει συνταχθεί κείμενο με το οποίο αμφισβητείται η ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ και άλλοι βουλευτές φέρονται έτοιμοι να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.


Ο κ.Παπανδρέου αποδέχθηκε το αίτημα και στις 4:30 το απόγευμα θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.


Την ίδια ώρα, φαίνεται πως σε αναβάλονται οι διαδικασίες για τον ανασχηματισμό, άγνωστο για πόσες ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού άρχισαν από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ωστόσο δεν αποκλείεται η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης να γίνει πολύ αργά το βράδυ η να μετατεθούν οι ανακοινώσεις για αύριο Παρασκευή.
Πάντως οι πληροφορίες θέλουν το νέο κυβερνητικό σχήμα «απαλλαγμένο» από ορισμένους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής, «εμπλουτισμένο» με τεχνοκράτες, αλλά σαφώς μικρότερο.
Όμως οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για απροθυμία στελεχών του κυβερνώντος κόμματος να αναλάβουν υπουργικές θέσεις.

Μάλιστα λόγος γίνεται ειδικά για τον σημερινό υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, όπως πρώτο δημοσίευσε το Flashnews.gr, αν και θεωρείτο ως φαβορί και υπουργική θέση και στην νέα κυβέρνηση, φέρεται πως δεν δέχθηκε την πρόταση.

Η παραίτηση Έκτορα Νασιώκα 

Ο κ. Νασιώκας ανακοινώνοντας την παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα από το βήμα της Βουλής είπε:
\”Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για να ανατραπεί το σημερινό αδιέξοδο στο πολιτικό σύστημα\”, επικρίνοντας τις ηγεσίες των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων που συνεχίζουν, όπως είπε, \”με γνώμονα το λαϊκισμό\”.
Προανήγγειλε συγκέντρωση στη Λάρισα για να παραδώσει, όπως είπε, την έδρα στους ψηφοφόρους του.
Η επιστολή παραίτησης Γ. Φλωρίδη 
«Από το περασμένο φθινόπωρο, αντιλαμβανόμενος ότι η κυβερνητική προσπάθεια για το έργο ανόρθωσης και βαθιάς αλλαγής της χώρας παρουσίαζε εμφανή σημάδια κάμψης, διατύπωσα δημόσια την άποψη ότι χρειαζόταν επειγόντως η συγκρότηση Εθνικού Μετώπου Ευθύνης με Συναίνεση, προκειμένου να συνεχιστεί με την απαιτούμενη δύναμη το αναγκαίο μεταρρυθμιστικό έργο. Είχα επανειλημμένα εκφράσει με έμφαση την άποψη ότι \’η λύση ή θα είναι εθνική ή δεν θα υπάρξει\’.
» Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων εξουσίας δεν θέλησαν ν\’ ασχοληθούν σοβαρά με αυτή την πτυχή του εθνικού ζητήματος. Η κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά το φθινόπωρο, με λανθασμένες επιλογές στην οικονομία και στο κράτος, με αδυναμία συνολικού σχεδιασμού, με εμφανώς άνιση και άδικη κατανομή των βαρών και πρωτοφανή αναποτελεσματικότητα, οδηγήθηκε ταχύτατα σε μεταρρυθμιστική εξάντληση. 
» Η αποτυχία της έδωσε επιχειρήματα στους αντιπάλους των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων να διατυπώσουν λόγο εναντίον του τόσο απαραίτητου για τη χώρα πλαισίου τομών στο κράτος, στην οικονομία και στο πολιτικό σύστημα. Να συκοφαντήσουν με το λαϊκίστικο λόγο τους κάθε απόπειρα αλλαγής του παρασιτικού μοντέλου σε παραγωγικό υπόδειγμα. Η ΝΔ, με πρωτοφανείς για τη φυσιογνωμία συντηρητικού κόμματος εξουσίας επιλογές και ακολουθώντας τα χειρότερα πρότυπα αντιπολίτευσης, επένδυσε στη φθορά της κυβέρνησης, με έπαθλο τον κίνδυνο καταστροφής της χώρας.
» Η κορύφωση της εθνικής κρίσης σε πολιτικό επίπεδο, η αδυναμία στοιχειώδους συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων και η ογκούμενη έκφραση αγανάκτησης των πολιτών για την οικονομική και πολιτική χρεοκοπία σε συνδυασμό με τη σύγχυση που δημιουργεί ένας ανεύθυνος δημαγωγικός λόγος, φέρνουν τη χώρα πολύ κοντά σε μια ανυπολόγιστη καταστροφή.
» Οι μονοκομματικού χαρακτήρα προσπάθειες, έστω και με πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, αδυνατούν να ολοκληρώσουν τη δύσκολη σημερινή αποστολή. Ταυτόχρονα, οι εκλογές, παρότι αποτελούν πάγια και αναντικατάστατη δημοκρατική διέξοδο, στην ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο για την οικονομική βιωσιμότητα της χώρας.
» Τις τελευταίες μέρες, ορισμένες πρωτοβουλίες για εθνική συνεννόηση ώστε να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, δημιούργησαν την εντύπωση ότι αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί. Στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά μόνο ένα μεταβατικό σχήμα εθνικής σωτηρίας, με την απαραίτητη συμμετοχή των δύο βασικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
» Τα απολύτως συγκεκριμένα καθήκοντα αυτού του σχήματος θα μπορούσαν να είναι:

1. Η διασφάλιση της άμεσης χρηματοδότησης της χώρας
2. Η προσπάθεια επανατοποθέτησης του «Ελληνικού Ζητήματος», σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους
3. Η αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης και ομοψυχίας της κοινωνίας
4. Η προετοιμασία των όρων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά και η άμεση νομοθέτηση στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης και εμβάθυνσης της Δημοκρατίας.
5. Η προκήρυξη εκλογών σε χρόνο που θα θεωρούνταν κατάλληλος από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις. 
» Δυστυχώς, οι ηγεσίες των δύο βασικών πολιτικών κομμάτων στάθηκαν για μία ακόμη φορά κατώτερες των εθνικών περιστάσεων, με πολιτικά ασυγχώρητο τρόπο. Αντί του εθνικού συναγερμού επικράτησε η λογική της κομματικής προσποίησης, των πολιτικών προφάσεων, των υστερόβουλων υπολογισμών και των στενοκομματικών πιέσεων. Δεν υπήρχε χειρότερος τρόπος να πιστοποιηθεί το τέλος ενός φθαρμένου και απερχόμενου πολιτικού συστήματος.
» Τιμώ το κίνημά μας και τους αγώνες του, αλλά στη συγκεκριμένη οριακή για τη χώρα στιγμή, το εθνικό χρέος ηττήθηκε από το αρχηγικό και κομματικό συμφέρον. Έτσι, με απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών, υποβάλλω την παραίτησή μου από βουλευτής».


Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook