Στη δικαιοσύνη με βάσεις τις διατάξεις του νέου αντιρατσιστικού νόμου, θα οδηγηθεί ο Γερμανός καθηγητής Ιστορίας Χάιτνς Ρίχτερ, η αναγόρευση του οποίου σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων οι οποίες με τη σειρά τους οδήγησαν στην παρέμβαση του Εισαγγελέα.

Ο εισαγγελέας Ρεθύμνου κ. Πατεράκης, μετά την παραγγελία προκαταρκτικής έρευνας και την προανάκριση που ακολούθησε, παραπέμπει σε δίκη στις 2 Σεπτεμβρίου το Γερμανό καθηγητή, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2014. 

Ο εισαγγελέας Ρεθύμνου, ασκεί δίωξη και παραπέμπει σε δίκη τον καθηγητή Χάιτνς Ρίχτερ αποκλειστικά για συγκεκριμένες αναφορές στο βιβλίο του «Η Μάχη της Κρήτης», στο πρωτότυπο γερμανικό «Η Κατάκτηση της Κρήτης», με σκεπτικό ότι οι αναφορές αυτές στο βιβλίο του συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο» και αφορά την περίοδο που κυκλοφορεί το βιβλίο μετά την ισχύ του τελευταίου «αντιρατσιστικού νόμου» που ψηφίστηκε στις 28 Αυγούστου. 

Ο εισαγγελέας, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικές έρευνας, θεμελίωσε την άποψη πως αρχικά συγκεκριμένα αποσπάσματα του βιβλίου του κ. Ρίχτερ εμπίπτουν πλέον στο νέο αυστηρότερο πλαίσιο του νέου αντιρατσιστικού νόμου που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2014.

Ο κ. Ρίχτερ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Νεα Κρήτη” , διώκεται βάσει του άρθρου ΙΙ του νόμου 4285/2014 για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου (Ι. 328), σύμφωνα με το οποίο «όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή διά του Τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται την ύπαρξη ή τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, του ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού που έχουν αποφασιστεί με βάση τις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών έως τριών ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων ευρώ».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook