Διορία ώστε μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα (εντός της εβδομάδας), ο ιδιώτης που τοποθέτησε, όπως είχε αποκαλύψει το Flashnews.gr,  την λινάτσα στο μέγαρο Ρενιέρ, στην Παλιά Πόλη των Χανίων, να την απομακρύνει, δίνει με έγγραφό της η Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων ενώ  στην περίπτωση που αρνηθεί, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνέπειες του νόμου.

Υπάλληλοι της Εφορίας Αρχαιοτήτων, πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα, αυτοψία στο διατηρητέο μνημείο, μετά από ενημέρωση που έλαβαν για την ανεκδιήγητη πράξη κατοίκου να σκεπάσει την επιγραφή που χρονολογείται από το 1608!

Συνεργείο μάλιστα της υπηρεσίας, προσπάθησε να αφαιρέσει την λινάτσα που έχει τοποθετηθεί στο μνημείο, ωστόσο, έπειτα από διενέξεις, αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Έπειτα, η υπηρεσία προχώρησε στην αποστολή εγγράφου προς τον ιδιώτη με το οποίο του ζητείται άμεσα να αφαιρέσει την λινάτσα, διαφορετικά  θα υποβληθεί μήνυση εναντίον του.

Εντός της εβδομάδας,  όπως μας ενημέρωσε η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Ελένη Παπαδοπούλου, θα γίνει δεύτερη αυτοψία στο μνημείο για να διαπιστωθεί πρώτον αν απομακρύνθηκε το κομμάτι που σκεπάζει την επιγραφή και δεύτερον αν έχουν προκληθεί ζημιές κατά την τοποθέτησή του, πχ αν χρησιμοποιήθηκαν πρόκες για την στερέωσή του.

Στην δεύτερη περίπτωση, ακόμα και αν το μνημείο έχει αποκατασταθεί,  η υπηρεσία θα προβεί σε μήνυση.

Η κ. Παπαδοπούλου χαρακτήρισε την ενέργεια του ιδιώτη, αβάσιμη λογικής και ξεκαθάρισε ότι βάσει της νομοθεσίας και ανεξάρτητα αν η επιγραφή εντάσσεται σε κτίριο ιδιωτικό, την ευθύνη για την προστασία και την ανάδειξή του την έχει το κράτος. 

Η πύλη είναι κηρυγμένο μνημείο από το 1941 και η προστασία του κάθε μνημείου ανήκει βάση του Συντάγματος και βάση του αρχαιολογικού νόμου, στο Υπουργείο Πολιτισμού και στην αρμόδια εφορεία Αρχαιοτήτων.

Στην Παλιά Πόλη, προσθέτει η κ.  Παπαδοπούλου,  υπάρχουν αρκετά κτίρια και οικίες από την ενετική περίοδο, που έχουν κηρυχθεί μνημεία, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες. Ωστόσο για την παραμικρή επέμβαση, πρέπει να πάρουν την έγκριση απο΄την αρχαιολογική υπηρεσία.

Το προειδοποιητικό έγγραφο που εστάλη στον ιδιώτη δίνει διορία λίγες ημέρες μέχρι την απομάκρυνση της λινάτσας,  αν και συνήθως η διορία, σε ανάλογες περιπτώσεις είναι μεγαλύτερη, περίπου 10 με 15 ημέρες.

“Θεωρώ απαράδεκτο αυτό που έγινε” σημειώνει η κ. Παπαδοπούλου θέλοντας να δείξει ότι στην περίπτωση αυτή το μέγεθος του παραλογισμού οδήγησε και σε αυστηρότερη σύσταση από την πλευρά της υπηρεσίας.

Εμας μας ενδιαφέρει να αποκατασταθεί το μνημείο και για αυτό κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Θα γίνει εκ νέου αυτοψία να δούμε πως έχει στερεώσει την λινάτσα. Αν έχουν προκληθεί ζημιές, στην επιγραφή που χρονολογείται από το 1608, ασχέτως του αν αφαιρεθεί, εμείς θα προχωρήσουμε σε μήνυση για βλάβες που προκλήθηκαν.

Για την ιστορία, η λατινική επιγραφή που σώζεται γράφει:

MULTA TYLIT, FECITQUE ET STUDVIT DULCES/ PATER, SVDAVIT ET ALSIT, SEMPER REQUIES CERENAT. CDC VIII. IDI. B. IAN, η οποία μεταφράζεται: «Πολλά έφερε, έκαμε και μελέτησε ο γλυκός πατέρας, κοπίασε και ίδρωσε. Ας τον σκεπάζει αιώνια γαλήνη»

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook