Συνεδρίασε την Πέμπτη (18/5) το πρωί το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χανίων για το μείζον θέμα του σχεδιασμού και των δράσεων της Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα και αντιμετώπιση κινδύνων, που προέρχονται από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Αυτή η συνεδρίαση έρχεται ως συνέχεια της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Χανίων λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η νέα αντιπυρική περιόδος.

Τα προβλήματα που συζητήθηκαν στο συντονιστικό που έλαβε χώρα στον δήμο Χανίων αφορούσαν κυρίως την Παλιά Πόλη, τόσο στο επίπεδο της προσβασιμότητας της πυροσβεστικής, σε περίπτωση πυρκαγιάς, όσο και στην καθαριότητα που πρέπει να υπάρχει σε όλα τα σημεία της τουριστικής αυτής, περιοχής.

Επιπλέον, η περιοχή του Αγίου Ματθαίου αποτελεί διαχρονικά ένα σημείο με ιδιαιτερότητες και υψηλό βαθμό επικινδυνότητας για πρόκληση πυρκαγιών, ωστόσο, όπως τόνισαν οι αρμόδιοι φορείς, τα μέτρα πρόληψης είναι πλέον πολύ αυξημένα και πιο σύγχρονα.

Αισιόδοξος πάντως εμφανίστηκε ο διοικητής Π.Υ. Νομού Χανίων Ξενοφών Τσιλιμιγκάκης για το πώς θα κυλήσει το φετινό καλοκαίρι: “Κάναμε ένα ακόμα βήμα για αυτή την αντιπυρική περίοδο, με το συντονιστικό όργανο του δήμου Χανίων. Η πυροσβεστική βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα για το οποιοδήποτε συμβάν, είτε σε παροχή βοήθειας στα βουνά, είτε σε κατάσβεση πυρκαγιών σε δάση ή στην πόλη. Είμαστε σε γενική επιφυλακή αυτές τις μέρες, δεν θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Έχει γίνει στρατηγικός σχεδιασμός. Έχει φέρει αποτελέσματα. Χρειάζεται επαγρύπνηση όλων και να είμαστε όλοι προσεκτικοί”.

Σημειώνεται ότι, δύο φορές τον χρόνο αναδεικνύονται επιτροπές της Π.Υ. που ελέγχουν τα συστήματα υδροληψίας. Όποια τυχόν προβλήματα προκύπτουν ενημερώνεται ο δήμος Χανίων που είναι σε συνεργασία με την πυροσβεστική.

Το “στοίχημα” με την Παλιά Πόλη

Μεγάλο βαθμό δυσκολίας και ιδιαίτερης προσοχής για περιπτώσεις πυρκαγιών χρήζει η Παλιά Πόλη των Χανίων, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που αυτή έχει, αλλά και του υψηλού βαθμού επισκεψιμότητας το καλοκαίρι.

“Η Παλιά πόλη είναι ένα κεφαλαιώδες σημείο του δήμου Χανίων, που έχει μεγάλη επισκεψιμότητα. Υπάρχουν σχέδια και για την παλιά πόλη και πρόσφατα , με πρωτοβουλία του υπουργείου πολιτισμού έγινε επικαιροποίηση σε κάποια από αυτά. Συνεχώς βρίσκονται υπάλληλοι της πυροσβεστικής σε διάφορα κομβικά σημεία. Ακόμα και σε σημεία που είναι δύσκολη η πρόσβαση οχημάτων σε δρόμους της παλιάς πόλης που είναι στενοί, επιδιώκεται να βρεθεί τρόπος να περάσουν τα οχήματα για να επιληφθούν συμβάντων”, επεσήμανε ο κ. Τσιλιμιγκάκης.

Όπως γίνεται αντιληπτό πάντως, σε ό,τι αφορά την Παλιά πόλη απαιτείται και η προσοχή των ίδιων των πολιτών.

Επίσης, όπως επισημάνθηκε στο συντονιστικό του δήμου Χανίων, υπάρχουν συστήματα πυρόσβεσης σε διάφορα σημεία της παλιάς πόλης τα οποία συντηρούνται και υπάρχει νερό για να συνδράμουν σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Να καθαρίσουν οι πολίτες τα οικόπεδά τους

Φέτος η νομοθεσία προβλέπει και τον καθαρισμό των οικοπέδων εντός σχεδίου, αλλά και εκτός σχεδίου πόλεως, με οίκημα εντός. “Όταν εντοπιστεί ή καταγγελθεί το οποιοδήποτε οικόπεδο που δεν έχει καθαριστεί, έχει συσταθεί ένα τμήμα όπου ενημερώνουμε τον πολίτη να προβεί σε καθαρισμό του οικοπέδου και αν αυτός δεν υπακούσει, ο δήμος καθαρίζει το οικόπεδο και στέλνει το πρόστιμο στον πολίτη”, επεσήμανε ο Μιχάλης Τσουπάκης αντιδήμαρχος καθαριότητας, περιβάλλοντος και πρόεδρος συντονιστικού δήμου Χανίων.

Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Τσουπάκης, “θα συσταθεί ομάδα που θα μελετήσει και θα προβλέψει την εκκένωση οικισμών σε περίπτωση πυρκαγιάς, εστιάζοντας ειδικά σε περιοχές όπως η Παλιά πόλη που εκτός από την πυροπροστασία αντιμετωπίζει πρόβλημα καθαριότητας”.

“Κανονάκια” της πυροσβεστικής στον Άγιο Ματθαίο

Στον Άγιο Ματθαίο, επίσης περιοχή με ιδιαιτερότητες, θα γίνουν εργασίες πρόληψης σε περίπτωση πυρκαγιών. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του συντονιστικού του δήμου Χανίων, Μιχάλης Τσουπάκης, “θα τοποθετηθούν πυροσβεστικά κανονάκια που θα είναι εύκολο να τα χρησιμοποιήσουν ακόμα και οι κάτοικοι. Θα μπουν επίσης ταμπέλες, ανάλογα με την επικινδυνότητα πυρκαγιάς. Επίσης το σύστημα εντοπισμού φωτιάς υπάρχει και λειτουργεί στην περιοχή του Αγίου Ματθαίου”.

Ο Γραμματέας του Συλλ. κατοίκων Αγίου Ματθαίου Γιάννης Λιοδάκης έκρουσε κώδωνα κινδύνου: “Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ο καθαρισμός στις οδούς. Ελπίζουμε σύντομα ο δήμος να παρέμβει σε αυτό το θέμα. Θα πρέπει να δούμε και την προσπάθεια που ξεκίνησε για τον καθαρισμό του δάσους, καθώς θα γίνεται με αργούς ρυθμούς με συνέπεια το πρόβλημα να συνεχίζει να υφίσταται. Η πυροσβεστική καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια και έχουμε πολύ καλή συνεργασία και με το πυροσβεστικό κλιμάκιο στον Άγιο Ματθαίο. Οι ιδιοκτήτες δυστυχώς δεν έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους, παρά ελάχιστοι, ωστόσο φέτος η βλάστηση είναι όψιμη και κάποιοι περιμένουν να προχωρήσει το καλοκαίρι ώστε να κάνουν έναν συνολικά, καθαρισμό”.

Στη συνεδρίαση του συντονιστικούσυμμετείχαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού «V Μεραρχίας Κρητών», του Λιμεναρχείο Χανίων και του Ναύσταθμου Χανίων, του ΕΚΑΒ, Εθελοντικές Ομάδες και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης πάντως, επισημάνθηκε και καυτηριάστηκε η απουσία εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων, πλην Μουρνιών, Περιβολίων και Χορδακίου, τους οποίους το θέμα αφορά άμεσα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook