Την άποψη ότι ακόμα και τώρα εφόσον γίνει σχετική προσπάθεια, η Siemens μπορεί να εξαναγκαστεί να δώσει πληροφορίες που θα διαλευκάνουν το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς, εξέφρασε ο Σήφης Βαλυράκης.

Ο τότε επικεφαλής της εξεταστικής επιτροπής που είχε γίνει το 2010 για την πολύκροτη αυτή υπόθεση, τοποθετήθηκε στην επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αναγνωρίζοντας πως ενδεχομένως να έχουν προκύψει νέα στοιχεία για την υπόθεση. Όπως είπε, η επιτροπή εκείνη εξάντλησε τα περιθώρια της, αναγνωρίζοντας όμως ότι υπήρχαν σοβαρά προβλήματα που είχαν να κάνουν με τον χρόνο των εργασιών της, καθώς δεν πρόλαβαν να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί που είχαν ζητηθεί. 

«Αποδείχθηκε ότι υπήρχε εγκληματική οργάνωση μέσα στη Siemens που στόχευε στη διοχέτευση μαύρου χρήματος. Συστηματικές δωροδοκίες κρατικών υπαλλήλων και στελεχών στο σύνολο των δομών του ελληνικού κράτους. Σκοπός ήταν να εξασφαλιστεί προνομιακή θέση στον ανταγωνισμό για τις προμήθειες του δημόσιου τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλυράκης και πρόσθεσε: 

Aπεδείχθη ότι η Siemens υπερτιμολογούσε τις συμβάσεις της και αύξανε το κόστος των συμβάσεων κατά 10%. Έδινε ένα 8% από τα χρήματα για να δωροδοκεί υπηρεσιακούς παράγοντες και 2% για κόμματα και μέλη των κυβερνήσεων!

Σε ότι αφορά τη Δικαιοσύνη είπε πως εξέταζε τις υποθέσεις που αφορούσαν την εταιρία με διαφορετικούς κάθε φορά δικαστικούς λειτουργούς, γεγονός που όπως είπε δεν επέτρεπε την συνολική διερεύνηση της υπόθεσης.

Μάλιστα υπενθύμισε- κάτι που έχει ξεχαστεί τα χρόνια της κρίσης- ότι στο πόρισμα της εξεταστικής υπήρχε παραπεμπτικό για 12 συνολικά διατελέσαντες υπουργούς και πρότεινε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών.  

Ωστόσο, η Βουλή όχι μόνο δεν υπερψήφισε τη πρόταση της επιτροπής αλλά δεν δέχθηκε η υπόθεση να πάει για περαιτέρω διερεύνηση από το αρμόδιο δικαστικό όργανο. 

«Ακόμα και η πρόταση για την αξιολόγηση του πορίσματος απορρίφθηκε από την Ολομέλεια!Νομίζω ότι το πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε ανίκανο να αυτοκαθαρθεί και αυτό θα μας καταδιώκει μέχρι να ξεκαθαριστεί», πρόσθεσε ο κ. Βαλυράκης και έκανε λόγο για πρόβλημα στη λειτουργία των θεσμών, καθώς το σκάνδαλο μετά από 10 χρόνια βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook