Να λάβει η κυβέρνηση ξεκάθαρη θέση δημόσια εάν σχεδιάζεται η κατάργηση του Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.), ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, καθώς φουντώνουν τα σενάρια για το κλείσιμο του Κέντρου.

Ειδικότερα, στο έγγραφό του ο Βουλευτή αναφέρει ότι «τις τελευταίες ημέρες αναζωπυρώνονται σενάρια για την κατάργηση του Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.), γεγονός που έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στο υψηλής κατάρτισης προσωπικό που απασχολείται στους κόλπους του, ενώ τροφοδοτεί φημολογία ότι επίκειται πώληση των σύγχρονων υποδομών του».

Σημειώνει μάλιστα ότι «οι υποδομές του ΕΛΚΕΘΕ προσεγγίζουν το ένα δις ευρώ και περιλαμβάνουν κτιριακά συγκροτήματα σε Αθήνα, Κρήτη και Ρόδο, ένα ωκεανογραφικό σκάφος, ένα αλιευτικό, ένα μικρό για παράκτιες εργασίες, ένα σκάφος, τρία υποθαλάσσια ρομπότ», ενώ «το κέντρο διαθέτει το σύστημα «Ποσειδών» για την πρόγνωση κατάστασης των ελληνικών θαλασσών, δύο ενυδρεία στην Κρήτη και τη Ρόδο, υψηλού τεχνολογικού επιπέδου εργαστήρια ιχθυοκαλλιεργειών, γενετικής, βιολογίας και χημείας συμπληρώνουν την κινητή και ακίνητη περιουσία του κέντρου».

Προσθέτει δε ότι «σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του 2009, στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. εργάζονται 483 άτομα (μόνιμο προσωπικό, συμβασιούχοι, υπότροφοι, πλήρωμα 1/Κ ΑΙΓΑΙΟ, Ε/Α ΦΙΛΙΑ, Π/ΕΕ ΑΛΚΥΩΝ και Β/Θ ΘΕΤΙΣ) και ειδικότερα 290 μόνιμοι υπάλληλοι και συμβασιούχοι αορίστου χρόνου και 140 συμβασιούχοι εργασίας – έργου».

Ως εκ τούτου, αναφέρει ότι «η επιστημονική προσφορά, οι υποδομές του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., αλλά και το υψηλής κατάρτισης προσωπικό του καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του και σε καμία περίπτωση την κατάργησή του», ενώ σημειώνει ότι «η φημολογία κατάργησής του δημιουργεί ουσιαστικά προβλήματα λειτουργίας, καθώς οι προμηθευτές αρχίζουν να αμφιβάλουν για το μέλλον του, ακόμα και ερευνητικοί οργανισμοί, με τους οποίους υπάρχει θεσπισμένη συνεργασία».

Ως εκ τούτου, θεωρεί κρίσιμη την άμεση τοποθέτηση της κυβέρνησης, καθώς και την επίσημη διάψευση ή επιβεβαίωση της είδησης ότι το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών πρόκειται να καταργηθεί.

Ζητά μάλιστα από την κυβέρνηση να λάβει «ξεκάθαρη θέση εάν σχεδιάζεται η κατάργηση του Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.) και εάν ναι, τι πρόκειται να συμβεί με τις υποδομές του στην Κρήτη, τη Ρόδο και την Αθήνα», όπως και «εάν δεν ισχύει η σχετική φημολογία, να διαψεύσετε επίσημα τα συγκεκριμένα σενάρια και να δεσμευτείτε για την ομαλή συνέχιση λειτουργίας και χρηματοδότηση του Κέντρου, καθώς η παρούσα «μετέωρη» κατάσταση δημιουργεί δυσλειτουργία στο Κέντρο και τις ερευνητικές του δραστηριότητες».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook