Στον απόηχο της εξαγγελίας για το δημοψήφισμα και την επιβολή, σχεδόν 48 ώρες αργότερα, του ελέγχου στις τραπεζικές συναλλαγές (capital control) στο «φως της δημοσιότητας» ήρθαν τα δεδομένα για τους δικαιούχους της κάρτας αλληλεγγύης ανά πόλη.

Συνολικά, σε πανελλαδικό επίπεδο, αιτήσεις άγγιξαν τις 300 χιλιάδες εκ των οποίων τελικοί δικαιούχοι, με βάση τα κριτήρια που είχαν ανακοινωθεί, είναι οι 145.359.

Πρόκειται για μεμονωμένα άτομα και οικογένειες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ενώ οι δικαιούχοι θα έχουν αποκτήσουν την δυνατότητα επανασύνδεσης στην ηλεκτρική ενέργεια, στη συνέχεια θα δοθεί η παροχή δωρεάν ρεύματος μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνεται η επιδότηση ενοικίου καθώς και ένα ποσό το μήνα για την εξασφάλιση σίτισης.

Αυτό που δημιουργεί αίσθηση και εντύπωση είναι η καταγραφή των πολιτών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας όπως προκύπτει από τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν ανά δήμο.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι δικαιούχοι στο Δήμο Ηρακλείου βρίσκονται στην 7η θέση της λίστας, με τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις με αναλογικά της πληθυσμιακής διαφορά, μικρή διαφορά από τους δημότες του Ηρακλείου.

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται στη 1η θέση με 7.831 δικαιούχους, ο Δήμος Θεσσαλονίκης στη 2η θέση με 5.284 δικαιούχους ακολουθεί σε αυτή τη θλιβερή λίστα της φτώχειας ο Δήμος της Πάτρας με 4.642, ο Δήμος Αγρινίου με 3.333, ο Δήμος Βόλου με 2.820, ο Δήμος της Ξάνθης με 2.479 και στην 7η θέση ο Δήμος Ηρακλείου με 2.452.

Από εκεί και κάτω συναντάμε τους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης (2.426), Λάρισας (2.314) και Κορδελιού-Ευόσμου (2.178).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook