Η γαλλική πρόταση προβλέπει δύο επιλογές για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με προσχέδιο της πρότασης, που δημοσιεύει το Reuters.

Η πρώτη επιλογή είναι η 30ετής χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενώ οι μετέχοντες θα επανεπενδύσoυν τουλάχιστον το 70% των ομολόγων τους σε νέα ομόλογα. Τα νέα αυτά ομόλογα ενδέχεται να είναι 30ετή και πλήρως εγγυημένα από την εταιρεία ειδικού σκοπού SPV με εξασφάλιση ομόλογα μηδενικού τόκου χωρών ή ευρωπαϊκών οργανισμών με αξιολόγηση ΑΑΑ. Το ετήσιο επιτόκιο αυτών των ομολόγων ενδέχεται να κυμαίνεται από 5,5% έως 8%, αναλόγως την ανάπτυξη του ελληνικού εγχώριου προϊόντος.

Η δεύτερη επιλογή προβλέπει επανεπένδυση τουλάχιστον του 90% των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές, κατά προτίμηση του συνόλου αυτών, σε νέα ομόλογα 5ετούς διάρκειας με επιτόκιο που θα κυμαίνεται γύρω στο 5,5%, σύμφωνα με το έγγραφο.

Το εν λόγω σχέδιο προβλέπεται να προχωρήσει εφόσον ληφθεί ανεπίσημη διαβεβαίωση των οίκων αξιολόγησης ότι δεν πρόκειται να ερμηνευτεί ως χρεοστάσιο του ελληνικού δημοσίου.

Πάντως, «Πολύπλοκο» το χαρακτήρισε το γαλλικό σχέδιο για μετακύλιση του ελληνικού χρέους ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, αλλά πρόσθεσε ότι η ολλανδική κυβέρνηση το μελετά ακόμα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο Ολλανδός υπουργός πάντως, ανέφερε ότι συμφωνεί με τις βασικές αρχές του σχεδίου, καθώς περιλαμβάνει την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για μεγάλη χρονική περίοδο και δίνει στην Ελλάδα περισσότερες πιθανότητες να αποπληρώσει το χρέος της.

Ο κ. de Jager σημείωσε ότι δεν είναι σίγουρος για το αν θα αποφασισθεί η παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα στις 3 Ιουλίου. «Την πέμπτη δόση την έχουμε ήδη υποσχεθεί. Για αυτό μπορούμε να αποφασίσουμε. Αλλά για το νέο “πακέτο”, μάλλον χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», είπε.