Ο επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιούργκεν Σταρκ, απέρριψε την Τετάρτη την ιδέα μιας λύσης για το ελληνικό χρέος βασισμένης σε ομόλογα τύπου Brady, προειδοποιώντας ότι η λύση αυτή θα παραβίαζε την αρχή της «μη διάσωσης» της Συνθήκης της ΕΕ.

Μια από τις λύσεις που έχουν προταθεί για την Ελλάδα είναι να δοθούν στις τράπεζες νέα ομόλογα, εγγυημένα από την ΕΕ, που θα αντικαταστάσουν τα υφιστάμενα, σε μια προσπάθεια να πειστούν οι επενδυτές να διατηρήσουν την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος.

Ο κ. Σταρκ, ωστόσο, ένας από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ με ιδιαίτερη επιρροή, απέρριψε την ιδέα.

«Αυτό το εργαλείο δεν προκρίνεται. Θα παραβίαζε την απαγόρευση στήριξης, τη ρήτρα \”μη διάσωσης\” του άρθρου 125 της Συνθήκης της ΕΕ», δήλωσε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

«Έχουμε κανόνες στην Νομισματική Ένωση και πρέπει να τους τηρούμε», σημείωσε.

Ο κ. Σταρκ πρόσθεσε ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έπληττε τις ελληνικές τράπεζες και θα προκαλούσε την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι το γαλλικό σχέδιο είναι ουσιαστικά ένας συνδυασμός των ομολόγων Brady και της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης» του 2009.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook