Καλή η γαλλική πρόταση για το ελληνικό χρέος, αλλά γεμάτη αβεβαιότητα τονίζει σε ανάλυση της ( 29 Ιουνίου ), η Γαλλική Τράπεζα Bnp – Paribas- η οποία ωστόσο υπογραμμίζει ότι μ αυτή την ανακύκλωση δεν θα ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Οι Γάλλοι αναλυτές- μεταξύ των οποίων υπάρχει και ένας Έλληνας ονόματι Greg Venizelos – επισημαίνουν ότι το έγγραφο της Ένωσης Γαλλικών Τραπεζών διέρρευσε σε blog των Financial Τimes κυρίως για να τεσταριστούν οι αντιδράσεις των αγορών. Σύμφωνα με την πρόταση, θα γίνει ανακύκλωση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν από τον Ιούλιο 2011 έως τον Ιούνιο του 2014. Ειδικότερα, για κάθε εξαγορά υφιστάμενων ομολόγων της προαναφερόμενης περιόδου, οι επενδυτές έχουν δυο επιλογές :

Επιλογή 1 : επανεπένδυση μ ένα minimum 70% σ’ ένα νέο 30ετές ομόλογο με κουπόνι ( επιτόκιο 5,5% ). Το ομόλογο θα διαθέτει υψηλής ποιότητας εγγυήσεις. Δηλαδή, οι ιδιώτες θα λαμβάνουν το 30% σε μετρητά και το 70% θα το έχουν σ ένα νέο ομόλογο 30 ετών με επιτόκιο 5,5%.

Επιλογή 2 : επανεπένδυση μ ένα μίνιμουμ 90% ( κατά προτίμηση και 100% ) σ ένα νέο πενταετές ομόλογο με επιτόκιο 5,5% και χωρίς καμία εγγύηση. Σ αυτή την περίπτωση ο ιδιώτης επενδυτής θα λάβει το 10% σε μετρητά ή καθόλου, ενώ το υπόλοιπο θα επενδυθεί σε 5ετές ομόλογο. Δεδομένου, ότι δεν υπάρχει κανένα κίνητρο στην επιλογή 2, η Γαλλική τράπεζα επικεντρώνεται στην πρόταση1.

Ο σκοπός της πρότασης για τους Γάλλους αναλυτές, είναι α) να δομηθεί ένας μηχανισμός ο οποίος θα φθάσει να χρηματοδοτηθεί κατά 30 δις. ευρώ από ιδιώτες και β) να αποφευχθεί η ενεργοποίηση των CDS. Με βάση το γαλλικό σχέδιο, θα εκταμιευθούν 37 δις. ευρώ από το υφιστάμενο πρόγραμμα, 30 δις. από νέες ιδιωτικοποιήσεις, 40 δις. ευρώ από νέο δάνειο ΕΕ/ΔΝΤ και 30 δις. ευρώ από τους ιδιώτες.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook