Ένα στρατιωτικού τύπου drone ξέβρασε η θάλασσα στη Χρυσή Ακτή πριν μερικές ημέρες, το οποίο προκάλεσε την έκπληξη και τον προβληματισμό όσων το είδαν. 

Πρόκειται για ένα αυτοκινούμενο αεροπλανάκι που χρησιμοποιείται ως στόχος για τις βολές που γίνονται στο Πεδίο Βολής Κρήτης, αφού την περασμένη Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου έγινε άσκηση με πυράυλους Patriot από τη Γερμανική Αεροπορία και όπως προκύπτει, ένας από τους στόχους δεν καταστράφηκε, ούτε τον περισυνέλεξαν και σύμφωνα με την καταγγελία, κατά ένα περίεργο τρόπο ταξίδεψε μέχρι την παραλία της Χρυσής Ακτής.

Η γνωστή AIRBUS είναι η κατασκευάστρια

Το συγκεκριμένο αεροπλανάκι φέρει το όνομα Cassidian και ανήκει στην εταιρεία Airbus Space and Defence, τη γνωστή εταιρεία αεροσκαφών, που έχει τμήμα στρατιωτικής και διαστημικής τεχνολογίας.

Η εταιρεία έχει γραφεία σε 35 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και στην Αθήνα, αλλά και το βιοτεχνικό πάρκο στη Σούδα, ενώ όπως αναφέρεται  στην ιστοσελίδα της, τα έσοδα της είναι 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σοβαρό το ζήτημα με πολλά ερωτηματικά

Το ζήτημα βέβαια, του πώς κατάφερε να φτάσει σε ακτή των Χανίων, την ώρα μάλιστα που ακόμα υπάρχει αρκετός κόσμος στις παραλίες, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά.

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει κάποια διαδικασία που να ορίζει ότι, εφόσον δεν καταστραφεί ένας στόχος, θα πρέπει να γίνεται περισυλλογή του;

Όπως φαίνεται, οι στόχοι που δε διαλύονται από τις βολές, πέφτουν στη θάλασσα και ή βυθίζονται και προκαλούν την ανάλογη περιβαλλοντική καταστροφή από την διάσπαση των υλικών κατασκευής τους αλλά και από τα υπολείμματα καυσίμων ή κάνουν βόλτες μέχρι να καταλήξουν σε κάποια ακτή, όπως στην προκειμένη περίπτωση.  

Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα, αυτό της ασφάλειας της θαλασσοπλοΐας. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, το μεταλλικό αυτό αεροπλανάκι ξεπερνά τα δύο μέτρα και κάλλιστα θα μπορούσε να προκαλέσει ατύχημα σε κάποιο σκάφος, αφού σίγουρα μία πρόσκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και τη βύθιση του.

Το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές, αφού τα ζητήματα που προκύπτουν είναι σοβαρά και θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για το περιβάλλον και την ασφάλεια των σκαφών. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook