Οι προτάσεις της περιφέρειας Κρήτης για το χωροταξικο σχεδιασμό στο νησί ήταν το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Την σχετική εισήγηση παρουσίασε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ενώ βασικά της σημεία δημοσίευσε απο χθες το Flashnews.gr.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε ότι σε περίπτωση που το αρμόδιο υπουργείο δεν ανάψει το πράσινο φως και δεν υιοθετήσει τις τροποποιήσεις που ζητά η περιφέρεια, αναμένεται να καταταθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Βασικός στόχος της Περιφέρειας η αναθεώρηση του χωροταξικού με ορίζοντα 20ετίας ωστόσο η μέχρι τώρα διαβούλευση δεν ήταν και δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα.

Η περιφέρεια έχει ήδη καταθέσει μία σείρα ενστάσεων στην μελέτη που έχει εκπονήσει η μελετήτρια κ. Κλουτσινιώτη σε θέματα που αφορούν στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού, ενώ διαφωνίες έχουν προκύψει και στο μείζον θέμα της χωροθέτησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών να είναι έντονες.

Μάλιστα στην αίθουσα της Λότζια που πραγματοποιείται το περιφερειακό συμβούλιο δίνουν το παρόν και πολίτες οι οποίοι διαφωνούν στις περίφημες ΒΑΠΕ. 

”Εμείς έχουμε κάνει μία εξαίρετη δουλειά μέσα από διάβούλευση μ όλους τους φορείς της Κρήτης. Περισσότεροι από 100 φορείς έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και έχουμε ενσωματώσει τις περισσότερες σ ένα ρεαλιστικό σχέδιο το οποίο είναι υλοποιήσιμο για τα επόμενα 15 με 20 χρόνια. Όταν μία Περιφέρεια και μία κοινωνία έχουν καταθέσει αυτές τις προτάσεις θεωρώ ότι το αρμόδιο υπουργείο είναι υποχρεωμένο να ακούσει τους τοπικούς φορείς οι οποίοι θέλουν την ανάπτυξη. Πολύ καλύτερα γνωρίζουν οι άνθρωποι που ζουν στο νησί πως θα έρθει η ανάπτυξη παρά κάποιοι που είναι στο υπουργείο όποια και αν είναι η κυβέρνηση. Εμείς δηλώνουμε ότι μέσα από την διαβούλευση έχουμε καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση και ζητούμε να εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο. Σε διαφορετική περίπτωση θα προσφύγουμε στο συμβούλιο της επικρατείας”

δήλωσε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρνουτάκης.

Τι δηλώνει τώρα από την πλευρά της η μελετήτρια;

”Οπωδήποτε υπάρχουν διαφοροποιήσεις ωστόσο εγώ προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι για το καλό του νησιού και πρέπει να μπουν φραγμοί στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων που μπορεί να γίνουν στο μέλλον επικίνδυνοι για την Κρήτη. Η τελική απόφαση ωστόσο ανήκει στην Περιφέρεια και το υπουργείο. Ακόμα και στα αιολικά πάρκα αν δεν μπουν φραγμοί τότε θα υπάρχει πρόβλημα. Νομίζω ότι οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές και μπορούν να εφαρμοστούν. Η μελέτη κάνει λόγο για πολυθεματικό και ήπιο τουρισμό. Δεν υπάρχει διαφοροποίηση σ αυτό.”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook