Η τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, προκαλεί και κόντρες στο Λασίθι.

Το απόγευμα η ΝΕ Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδοσε ανακοίνωση, ενώ στην δημοσιότητα δόθηκε και δήλωση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη.

Άμεση ήταν η απάντηση του συνδικαλιστή της ΠΟΕΔΗΝ Γιώργου Μανουσάκη

Η ανακοίνωση της ΝΕ Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ

Κατατέθηκε στην Βουλή και ψηφίζεται στις 16/2/16 στην Ολομέλειά της, το πολυνομοσχέδιο με τίτλο “Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις”.  Συμπεριλαμβάνει θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας  με κορυφαίο την παροχή δωρεάν νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ. 

Για αυτό το πολυνομοσχέδιο ασκήθηκε δριμεία και άδικη κριτική από την ΠΟΕΔΗΝ και από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για διατάξεις που αφορούν την δυνατότητα ενίσχυσης των Δημόσιων Δομών Υγείας από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρουσιάζοντας το θέμα ως προσπάθεια της Κυβέρνησης να μετακυλήσει το λειτουργικό κόστος τους από το κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να την καταστήσει έτσι συνυπεύθυνη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν δύο διατάξεις που αφορούν το παραπάνω θέμα.
Στην πρώτη δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ και στα νομικά τους πρόσωπα, αν το επιθυμούν,  να συμβάλουν στη σίτιση και στέγαση των επικουρικών ιατρό και των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικό ιατρό) της περιοχής τους 
Στην δεύτερη δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ και στα νομικά τους πρόσωπα, αν το επιθυμούν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, να καλύπτουν έκτακτες λειτουργικές ανάγκες των Δημόσιων Δομών Υγείας με επιχορήγηση από κονδύλια του προϋπολογισμού τους σε τομείς όπως η αγορά ιατρικού υλικού, ιατρικών μηχανημάτων, τεχνικών έργων και επισκευών και ενεργειακών αναγκών. Οι παραπάνω πράξεις επιχορήγησης δεν θα υπόκεινται σε προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Οι παραπάνω διατάξεις έρχονται να καλύψουν  νομικά κενά που υπήρχαν σχετικά με την κάλυψη από τους ΟΤΑ αναγκών όπως οι παραπάνω, τις οποίες ήδη κάποιοι Δήμοι προσπαθούσαν να καλύψουν, αλλά δεν είχαν νόμιμο τρόπο να τις δικαιολογήσουν και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την υποχρέωση του κράτους να παρέχει δωρεάν περίθαλψη στους πολίτες. Είναι γνωστές οι εκκλήσεις Δημάρχων απομακρυσμένων περιοχών προς ιατρούς – αγροτικούς ή επικουρικούς – να καλύψουν κενά σε αγροτικά ιατρεία ή νοσοκομεία των περιοχών τους, προσφέροντάς τους ως αντάλλαγμα τροφή και σίτιση. Είναι επίσης γνωστό πως σε πολλές περιπτώσεις οι ΟΤΑ ατύπως βοηθούν την λειτουργία Δομών Υγείας της περιοχής τους παρέχοντάς τους μικρής αξίας αλλά τελείως απαραίτητων για την λειτουργία τους ιατρικών υλικών ή ιατρικών οργάνων, που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν πολύ χρονοβόρα η διαδικασία απόκτησής τους. Αυτά τα νομικά κενά έρχονται να καλύψουν οι παραπάνω διατάξεις ούτως ώστε οι παραπάνω ενέργειες από τους ΟΤΑ να είναι σύννομες και τίποτα περισσότερο. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προσπάθεια την Κυβέρνησης να μετακυλήσει από το παράθυρο το λειτουργικό κόστος των Δημόσιων Δομών Υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Ως εκ τούτου οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί δεν είναι δικαιολογημένες και ο θόρυβος που γίνεται είναι χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο. Εντάσσεται και αυτός στην προσπάθεια παραπληροφόρησης που συστηματικά καλλιεργείται από το παλιό πολιτικό σύστημα  με τη βοήθεια των διαπλεκόμενων μέσων ενημέρωσης που βλέπουν την εξουσία τους να ξηλώνεται.

Δήλωση του Μανόλη Θραψανιώτη 

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα στα Μ.Μ.Ε. και δηλώσεις Δημάρχων στο νομό Λασιθίου, στα οποία γίνεται λόγος για επιβάρυνση των προϋπολογισμών των Δήμων, πρέπει να γίνει σαφές ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση στο Νομοσχέδιο «Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», έρχεται να καλύψει το αίτημα  φορέων της αυτοδιοίκησης να τους παρέχεται η δυνατότητα επιχορήγησης των Δημόσιων Δομών Υγείας για την κάλυψη άμεσων αναγκών τους.  Η εν λόγω ρύθμιση, σε καμία περίπτωση δεν υποχρεώνει, αλλά διευκολύνει  και δίνει τη δυνατότητα στους δήμους που επιθυμούν να επιχορηγήσουν τις Δημόσιες Δομές Υγείας οι οποίες βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους.
Ο  Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός τόνισε ότι «η  ευθύνη για την χρηματοδότηση, τον έλεγχο και τη λειτουργία του δημοσίου συστήματος Υγείας ανήκει στην πολιτεία. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να μεταφέρουμε τέτοιες αρμοδιότητες στους δήμους. Τι κάνει η τροπολογία; Δίνεται η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ (αναφέρεται ξεκάθαρα στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας) στους δήμους και στις διοικητικές περιφέρειες να ενισχύουν, εάν εκείνοι οι φορείς επιθυμούν και έχουν τη δυνατότητα, τις δημόσιες μονάδες Υγείας. Πρόκειται για ρύθμιση την οποία μάς ζήτησαν δήμαρχοι, κυρίως σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, οι οποίοι, ενώ υπάρχει  δυνατότητα να ενισχύσουν τις οικείες δημόσιες μονάδες Υγείας, το θεσμικό πλαίσιο δεν τους το επιτρέπει».

Απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου και στον τοπικό βουλευτή

Σε μια στιγμή που το δημόσιο  σύστημα υγείας στη χώρα και στο νομό Λασιθίου περνάει πολύ δύσκολες στιγμές, είναι προκλητικό  ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και η τοπική κομματική οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος να κουνάνε το δάκτυλο σε όσους ασκούμε κριτική (ΠΟΕΔΗΝ, δήμαρχοι. Ιατρικοί σύλλογοι) για τις τροπολογίες που εμφανίζει τη μία μετά την άλλη η ηγεσία του υπουργείου υγείας στο περίφημο νομοσχέδιο για την περίθαλψη των ανασφάλιστων που κινδυνεύει στην πράξη να καταστεί κενό γράμμα.
Ας δούμε όμως για λίγο την σκληρή πραγματικότητα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που δείχνουν ότι  η κατάσταση στην υγεία συνεχώς επιδεινώνεται:
·Τα Νοσοκομεία εφέτος επιχορηγούνται με 1,15 δις ευρώ την ίδια στιγμή που οι  ληξιπρόθεσμες οφειλές τους είναι κοντά στα 2 δις ευρώ. Είναι φανερό ότι τα χρήματα δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να συνεχιστούν και να ενταθούν οι περιοδικές ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά.

·Αυτό που όλοι περίμεναν και τελικά δεν έγινε με το Σχέδιο Νόμου για την περίθαλψη των 2.5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων, ήταν  να συνοδευόταν με αντίστοιχα κονδύλια. Από την έκθεση του ΓΛΚ προκύπτει ότι το κόστος της δαπάνης για κάλυψη των 2,5 εκατομμυρίων ανασφαλίστων από τις δημόσιες δομές υγείας προβλέπεται  μόλις στα 100 εκατ. Ευρώ (δηλαδή 40 ευρώ το χρόνια για κάθε ανασφάλιστο). Είναι προφανές ότι αυτό το ποσό δεν επαρκεί  ούτε στο ελάχιστο με αποτέλεσμα τα Νοσοκομεία και οι λοιπές δομές υγείας να αντιμετωπίσουν νέα οικονομικά αδιέξοδα και να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο οι παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες.

·Η ρύθμιση της τροπολογίας για την ανάληψη δαπανών από τους δήμους είναι μεν θεωρητικά δυνητική, στην πράξη όμως με την πίεση που υπάρχει στις τοπικές κοινωνίας για τα χάλια των Νοσοκομείων οι Δήμοι αναγκάζονται να αναλάβουν ένα μεγάλο μέρος των λειτουργικών αναγκών των Νοσοκομείων.  Αυτό αποτελεί σταδιακή ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ του κόστους λειτουργίας των Νοσοκομείων στους Δήμους, οι οποίοι έχουν ήδη ψαλιδισμένες χρηματοδοτήσεις, και στο τέλος αυτοί που θα πληρώσουν ξανά θα είναι οι δημότες!

·Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπονται και ρυθμίσεις για υποχρεωτικές μετατάξεις χωρίς αίτηση του εργαζόμενου (αυτές που πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πολεμούσε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ) και για μετατάξεις και αποσπάσεις εντός της ίδιας ΔΥΠΕ χωρίς αποφάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων αλλά μόνο με αποφάσεις του διοικητή της ΔΥΠΕ, κάτι που οδηγεί σε διεύρυνση της ρουσφετοκρατίας που επικρατεί στις μετατάξεις – μετακινήσεις  στην υγεία εδώ και χρόνια. Μην ξεχνάμε ότι αντίστοιχες ρουσφετολογικές μετακινήσεις  έγιναν εις βάρος του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου από τον πρώην ΔΥΠΕαρχη και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηγουμενίδη λίγο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Με τη νέα τροπολογία εκτός από μετακινήσεις ο ΔΥΠΕαρχης θα μπορεί να κάνει και μετατάξεις, χωρίς να προβλέπεται κανένα εντελώς κριτήριο.

·Η κυβέρνηση όλο υπόσχεται και εξαγγέλλει διορισμούς στην υγεία, αλλά διορισμοί δεν γίνονται. Ένα χρόνο περίπου μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα για 4.500 προσλήψεις στην υγεία μέσα στο 2015, ούτε ένας νέος μόνιμος υπάλληλος δεν έχει πιάσει ακόμη δουλειά στα Νοσοκομεία. Αντί αυτού, οι κυβερνητικοί εγκέφαλοι βρήκαν τη χρυσή τομή και με τροπολογία προσπαθούν να βαφτίσουν διασώστες τους δημοτικούς υπάλληλους και τους πυροσβέστες (!) πρακτική εντελώς αντίθετη με τα παγκόσμια πρότυπα στην προνοσοκομειακή άμεση φροντίδα. Την ίδια ώρα, στους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία οφείλονται εκατοντάδες ρεπό και  κανονικές άδειες παρελθόντων ετών. Το εναπομείναν προσωπικό γίνεται λάστιχο και προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης.

Τη στιγμή που γίνονται τα παραπάνω και η κατάσταση στα Νοσοκομεία συνεχώς επιδεινώνεται, αυτοί που υπόσχονταν ότι θα βάλουν τη δημόσια υγεία ως προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής , τώρα κουνούν το δάκτυλο σε όσους ασκούν κριτική στην πολιτική τους.
Τελικά (ακόμα και σε αυτό) δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους προηγούμενους.
 
Γιώργος Μανουσάκης, νοσηλευτής
Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook