Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι το Κογκρέσο έχει μια «μοναδική ευκαιρία» σταθεροποίησης της αμερικανικής οικονομίας, εάν επιτευχθεί μείωση του ελλείμματος και αύξηση του ορίου δανεισμού.

«Ο χρόνος πιέζει» για επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, λέγοντας ότι απομένουν 24 με 36 ώρες, προκειμένου να υπάρξει ένας συμβιβασμός.

Τόνισε ότι εάν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αποτύχουν να το κάνουν αυτό μέχρι τις 2 Αυγούστου, τότε αυτό θα σημαίνει «αύξηση φορολογίας για όλους», ενώ θα αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού και πιθανώς θα δημιουργηθεί παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει σε αύξηση της φορολογίας, ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί σχέδιο περικοπής δημόσιων δαπανών ύψους 2,4 τρισ. δολαρίων τα επόμενα χρόνια, εάν αυτό το σχέδιο δεν περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων, ώστε τα εισοδήματα να αυξηθούν.

Είπε ότι εάν οι Ρεπουμπλικάνοι του παρουσιάσουν ένα «σοβαρό σχέδιο», τότε είναι έτοιμος να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι τα προβλήματα χρέους τα οποία αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι τόσο σοβαρά όσο εκείνα που απειλούν τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη, διαβεβαιώνοντας ότι η μείωση του ελλείμματος δεν απαιτεί «ριζοσπαστικά» μέτρα.

«Αντίθετα με ό,τι ορισμένοι άνθρωποι δηλώνουν, δεν είμαστε η Ελλάδα. Δεν είμαστε η Πορτογαλία» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με την ανάγκη να αυξηθεί άμεσα το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού, με τη συναίνεση των Ρεπουμπλικάνων.

Οι δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα ήρθαν μετά από πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων με στελέχη του Κογκρέσου. Οι συνομιλίες δεν έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, δήλωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα προταθεί σχέδιο νόμου για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος και την αύξηση του ανώτατου ορίου του δημόσιου δανεισμού, σχέδιο το οποίο χαρακτήρισε «στέρεο».

Το νομοσχέδιο κατήρτισαν μέλη της Βουλής που υποστηρίζει το Tea Party. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει περικοπές δημοσίων δαπανών.

«Πάντως, απέχουμε ακόμα από την ύστατη προσπάθεια» τόνισε ο Τζ.Μπένερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία επέκρινε τόσο τους Δημοκρατικούς, όσο και τον ίδιο τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

«Ούτε οι Δημοκρατικοί, ούτε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρουσιάζουν δημόσια ένα πραγματικό σχέδιο για σοβαρές περικοπές δημόσιων δαπανών» κατήγγειλε.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας JPMorgan Chase εξέφρασε την ανησυχία του για το πολιτικό αδιέξοδο που συνεχίζεται. Σύμφωνα με τον τραπεζίτη, μια στάση πληρωμών μπορεί να είναι «καταστροφική».

Μετά τον Moody\’s, ο οποίος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έθεσε υπό επιτήρηση το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος, o Standard & Poor\’s προειδοποίησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠA.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook