Δύο μήνες μετά την ένταξη του σχεδίου για το Κάβο Σίδερο,  στις  «στρατηγικές επενδύσεις» ξεκίνησε νέα προσπάθεια εμπλοκής της επένδυσης των 100 εκατομ. ευρώ

Αναλυτικότερα, αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν σήμερα 10 Μαΐου 2016, 17 φορείς και 123 πολίτες για την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίθηκε στις 7 Μαρτίου 2016 το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «Ίτανος Γαία» στη θέση Χερσόνησος Σίδερο, στην περιοχή Δ.Ε. Ιτάνου, Δήμου Σητείας της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και η αντίστοιχη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Η προσφυγή γίνεται κατά του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίθηκε:

1) το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) Ίτανος Γαία” στη θέση χερσόνησος Σίδερο, στην περιοχή Ιτάνου, του Δήμου Σητείας της περιφέρειας Κρήτης και

2) η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του εν λόγω σχεδίου.

Με το επίμαχο διάταγμα εγκρίθηκε το ΕΣΧΑΣΕ έκτασης 22.120,349 στρεμμάτων που βρίσκεται πλησίον του Φοινικοδάσους Βάι και της Ιεράς Μονής «Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου Θεολόγου» (Τοπλού).

Είναι παράκτια περιοχή και ανήκει κατά κυριότητα στο κοινωφελές Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Παναγία η Ακρωτηριανή που συστάθηκε από την Ιερά Μονή Τοπλού και την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας.

Η επίμαχη έκταση αποτελεί περιουσία του εν λόγω Ιδρύματος, το οποίο συστάθηκε με το από 27.5.1992 Προεδρικό Διάταγμα.

Το σύνολο της περιοχής έχει παραχωρηθεί στη βρετανική εταιρεία Loyalward L.t.d., η οποία και ανέλαβε την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής αυτής κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος την ανέδειξε ως ανάδοχο του έργου.

Στη συνέχεια υπεγράφη η από 14.7.1998 σύμβαση παραχώρησης χρήσεως γης τουριστικής αναπτύξεως και εκμετάλλευσης μεταξύ του Ιδρύματος και των βρετανικών συμφερόντων εταιρείας.

Στην επίμαχη έκταση υπάγεται ο Όρμος του Βάι με το γνωστό φοινικόδασος και ο αρχαιολογικός χώρος της Ιτάνου.

Το ύψος της επένδυσης υπερβαίνει το ποσό των 100.000.000 ευρώ. Η επένδυση προβλέπει τη δημιουργία 1.200 θέσεων άμεσης απασχόλησης, την κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, λιμενικά έργα, εμπορικά καταστήματα, αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, γήπεδα γκόλφ, κ.λπ., όπως επίσης ευελπιστεί στην αύξηση των αφίξεων τουριστών.

Ακριβώς ένα χρόνο πριν η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει νόμιμο το επίμαχο σχέδιο διατάγματος και άναψε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης.

Οι προσφεύγοντες  στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο υποστηρίζουν,  ότι η επίμαχη περιοχή στην οποία πρόκειται να υλοποιηθεί η τουριστική επένδυση βρίσκεται σε ζώνη προστασίας του διεθνούς δικτύου NATURA 2000 που δεν επιτρέπει παρόμοιες τουριστικές εγκαταστάσεις.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η ΣΜΠΕ πλέον του ότι είναι πλημμελής, έρχεται σε σύγκρουση τόσο με την Ελληνική νομοθεσία, όσο και με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (οδηγία 92/43/ΕΟΚ), αφού -μεταξύ των άλλων- δεν προβλέπει μέτρα προστασίας και περιορισμούς για τη διαχείριση του ευαίσθητου περιβάλλοντος της επίμαχης περιοχής (NATURA 2000) στην οποία περιλαμβάνονται και φυσικοί οικότοποι), αλλά ούτε έχει προηγηθεί η αναγκαία εκτίμηση των επιπτώσεων της ξενοδοχειακήςδραστηριότητας στο προστατευόμενο οικολογικό περιβάλλον της εν λόγω περιοχής.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση «Το σύνταγμά μας ορίζει ότι η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Όπως έχει ήδη επισημάνει το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη» με ανακοίνωσή του πριν από λίγες μέρες, είναι σήμερα ανάγκη περισσότερο από ποτέ να κινητοποιηθούν όλοι οι φορείς και οι πολίτες για να αποτραπεί η καταστροφή της τεράστιας οικολογικής και αρχαιολογικής σημασίας περιοχή του Κάβο Σίδερο, του γειτονικού Κάβο Πλάκο όπου προωθείται ανάλογο εγχείρημα και όλων των προστατευόμενων περιοχών της χώρας. Ο σκοπός μας είναι το μοναδικό αυτό φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον να διατηρηθεί υγιές και ακέραιο ώστε να συμβάλει στην απασχόληση, την ποιότητα ζωής και την προστασία της τοπικής ταυτότητας και να εξασφαλίσει επαρκές και σταθερό εισόδημα για τις τοπικές κοινωνίες».