Αρκετά υψηλός ήταν και φέτος ο αριθμός των ελληνικών προϊόντων που βραβεύθηκαν  στην 12η ετήσια απονομή βραβείων γεύσης και ποιότητας από το International Taste & Quality Institute (ITQI) με έδρα τις Βρυξέλλες. 

Πρόκειται για διεθνή οργάνωση με την οποία συνεργάζονται 16 διεθνείς και εθνικές ομοσπονδίες σεφ και σομελιέ (κυρίως από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από την Γαλλία, τη Βρετανία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Τουρκία, αλλά και διευρωπαϊκές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως οι Euro-Toques, World Master Chefs Society, Nordic Chefs Association και Associationde la Sommellerie Internationale). 

Από τα προϊόντα που υποβάλλονται σε δοκιμασία, επιλέγεται περίπου το 60% και βραβεύεται με διακρίσεις ενός, δύο ή τριών αστέρων, ανάλογα με τα αποτελέσματα των γευστικών δοκιμών.
 
Συγκεκριμένα από την χώρα μας βραβεύθηκαν το 2016 101 προιόντα (έναντι 109 το 2015 και μόλις 40 το 2014).

Πέντε από αυτά αποτελούν προϊόντα Κρητικών εταιρειών και είναι τα εξής:

Το εμφιαλωμένο νερό «Σαμαριά» της ΕΤΑΝΑΠ Χανίων

Η μαρμελάδα φράουλα και το ελαιόλαδο PDO Kolimvari της εταιρείας Apollonia Χανίων.

Τα ελαιόλαδα Agrelia και Κρητικοί Ελαιώνες της εταιρείας Cretan Olive Mill  Ηρακλείου.

Όλη η λίστα με τα 101 ελληνικά προϊόντα που βραβεύτηκαν.