Σταθερά προσηλωμένη στον στόχο της για πληθωρισμό 2% στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ συνεχίζει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης. Ειδικότερα το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων αναμένεται να διατηρηθεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ οι αγορές ομολόγων θα συνεχισθούν με τον μηνιαίο ρυθμό των 80 δις  ευρώ  τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη λαμβάνει χώρα με έναν αργό μεν αλλά σταθερό ρυθμό. Το 2016 αναμένεται να επιτευχθεί μέσος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ +1.6% ενώ την διετία 2017-2018 θα ανέλθει στο 1.7%. Ο στόχος για πληθωρισμό 2% αποτελεί μακρινό όνειρο προς το παρόν, παρά την πρόσφατη άνοδο στις τιμές του πετρελαίου.

Η ήπια οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη στηρίζεται κυρίως στην εγχώρια ζήτηση. Η τόνωση της εγχώριας ζήτησης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποστηρικτική νομισματική πολιτική που ακολουθείται από την κεντρική τράπεζα. Έτσι παρά τις δυσκολίες που εμφανίζονται στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές, τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουν υιοθετηθεί εμφανίζουν καρπούς καθώς περνάει η επίδραση τους στην πραγματική οικονομία.

Σημαντικότερος κίνδυνος για την ευρωζώνη στο κοντινό μέλλον είναι το βρετανικό δημοψήφισμα παράλληλα με την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και τους λοιπούς γεωπολιτικούς κινδύνους.
Η επικείμενη δεύτερη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων επίσης αναμένεται να προκαλέσει εκ νέου ισχυρό σοκ για τις αγορές, ανατρέποντας τις ισορροπίες στις αγορές συναλλάγματος.

Παρά την ευρύτερη υποστηρικτική πολιτική της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι δεν ενέδωσε επί του παρόντος στην παροχή του περίφημου waiver στην χώρα μας.  Το waiver αναβλήθηκε για αργότερα μέσα στον Ιούνιο, αφότου ολοκληρωθεί η λήψη όλων των προαπαιτούμενων μέτρων και δοθεί το σχετικό σήμα από το Eurogroup.  Το γεγονός αυτό υποδηλώνει την πλήρη έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας μας απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο κ. Ντράγκι είναι ο άνθρωπος που παρείχε ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα άνω των 100 δις ευρώ, στηρίζοντας το σε δύσκολες στιγμές. Βοήθησε δε να κρατηθούν ανοικτές οι ελληνικές τράπεζες μέχρι την ύστατη στιγμή και γονάτισε μόνο μπροστά στον πανικό που δημιούργησε το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015. Είναι επίσης ο τεχνοκράτης του οποίου δεν ιδρώνει το αυτί του μπροστά στον κ. Σόϊμπλε, και προχώρησε στην επιβολή της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης απομακρύνοντας έτσι τα διαλυτικά φαινόμενα στην ευρωζώνη.

Αφού καταφέραμε να απωλέσουμε την εμπιστοσύνη και του κ. Ντράγκι, είναι πλέον προφανές ότι ο δρόμος ανάκτησης της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων αλλά και των αγορών θα είναι μακρύς και δύσβατος. Θα απαιτούνται συνεχώς πρώτα έργα από την πλευρά μας και έπειτα θα έρχεται η όποια αναγνώριση ή επιβράβευση των προσπαθειών μας. Και μην ξεχνάμε ότι η εμπιστοσύνη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομικής ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook