Σύσκεψη υπό τον Κουρουμπλή με τους δημάρχους όλων των Χανίων, παρουσία βουλευτών του Νομού - Αλλάζουν αρμοδιότητες, χρηματοδότηση, θεσμικό πλαίσιο

Ριζικές αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης της χώρας, με βασικά χαρακτηριστικά την αποκέντρωση, την δημιουργία ενός επιτελικού κράτους, με αποκεντρωμένες αρμοδιότητες και  πόρους, επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο για τους δήμους, ανέφερε σήμερα από τα Χανιά, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, παρουσία του οποίου έγινε σύσκεψη όλων των δημάρχων του νομού, στο δημαρχείο Χανίων.

Στόχος είναι η διαμόρφωση μιας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και η δημιουργία μιας δημόσιας διοίκησης μακριά από τις επιδράσεις των κομμάτων, τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο κ. Κουρουμπλής, τονίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί σειρά αλλαγών στην αυτοδιοίκηση α' βαθμού, στην κατανομή των οικονομικών πόρων προς αυτούς προκειμένου να τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στις αυξημένςε αρμοδιότητές τους. Όπως χαρακτηριστικά είπε, παλιότερα οι κυβερνήσεις "όταν έπρεπε να αποκεντρώσουν αρμοδιότητες το έκαναν αλλά όταν έπρεπε να αποκεντρώσουν πόρους εκεί υπήρχε μια δυστοκία".

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε οτι η κυβέρνηση προωθεί σειρά αλλαγών που θα ενισχύουν οικονομικά τους δήμους, αναφέροντας ως παραδείγματα την αλλαγή στους δείκτες κατανομής των ΚΑΠ ώστε να μην ανταποκρίνονται σε πληθυσμιακά κριτήρια, το πρόγραμμα για ενίσχυση ορεινών και νησιωτικών δήμων αλλά και την μεταβολή του τρόπου χρέωσης ρεύματος των αντλιοστασίων των δήμων.

Το πολυνομοσχέδιο όπως σημείωσε ο κ. Κουρουμπλης είναι έτοιμο και την Τρίτη θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, ερωτηθείς επίσης για το ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσε η Κρήτη όσον αφορά το προσφυγικό, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα αν δεν υπάρξει συνεννόηση με τις τοπικές αρχές και εμφανίστηκε καθυσυχαστικός αφού όπως είπε οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν επιθυμούν να βρεθούν στο νησί.

 
 
Πολλά από τα ζητήματα που έθεταν οι δήμοι έχουν συμπεριληφθεί στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο, ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας ο οποίος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρέδωσε υπόμνημα προς τον Υπουργό Εσωτερικών με αιτήματα του δήμου Χανίων που αφορούν σε προσλήψεις προσωπικού, ζητήματα οικονομικών του δήμου αλλά και θεσμικά θέματα.
 
 

 

Το παρών στη σύσκεψη έδωσαν και βουλευτές του Νομού Χανίων, όπως η κ Βαγιωνάκη και ο κ. Πολάκης καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Βουλγαράκης

Επίσκεψη Κουρουμπλή στο Αστυνομικό Μέγαρο

Νωρίτερα το μεσημέρι, ο υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε την έδρα της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Κρήτης και με δηλώσεις του εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας.

«Χθες, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα φιλόδοξο, οραματικό αλλά και πραγματικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, στο επίκεντρο του οποίου θα είναι η δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου. Πιστεύω πως μέσα στο 2017 θα έχουμε απτά αποτελέσματα οικονομικής ανάπτυξης και έχουμε υπόψη μας πάντα τους ανθρώπους οι οποίοι συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Κουρουμπλής, έκανε γνωστό ότι το τελικό σχέδιο του υπουργείου θα ανακοινωθεί σύντομα.

«Φιλοδοξούμε ότι θα είναι μια μεταρρύθμιση που θα πιάσει τόπο», είπε χαρακτηριστικά. 

Τον υπουργό Εσωτερικών συνόδευε ο γενικός επιθεωρητής νοτίου Ελλάδας, Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ενώ στο Αστυνομικό Μέγαρο τον υποδέχθηκαν ο γενικός αστυνομικός επιθεωρητής της Περιφέρειας Κρήτης Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων Γιώργος Λιμπινάκης ενώ παρούσα ήταν και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη.