Tο Πολυτεχνείο Κρήτης άνοιξε τις πόρτες του στους μαθητές της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πειραματίστηκε μαζί τους, ερευνώντας, δοκιμάζοντας, συγκρίνοντας, κατανοώντας, καινοτομώντας!

Από τις 2 το μεσημέρι έως τις 8 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας 2016» στo Κτίριο Επιστημών στην Πολυτεχνειούπολη, που απαυθυνόταν σε παιδιά Δημοτικού. Η «Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά, με ανανεωμένο πρόγραμμα και νέες δράσεις για τους «μικρούς επιστήμονες».

Ο χώρος του Πολυτεχνείο γέμισε από μικρά παιδιά που εντυπωσιάστηκαν με τα πειράματα, την τεχνολογία και τα “μαγικά” της επιστήμης!

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξωστρεφή δραστηριότητα του Πολυτεχνείου Κρήτης, κατά τη διάρκεια της οποίας, τα παιδιά, με την επίβλεψη έμπειρων συνεργατών και εθελοντών φοιτητών εκτέλεσαν πληθώρα πειραμάτων με εντυπωσιακά ή ακόμα και “μαγικά” αποτελέσματα.

Παράλληλα παρακολούθησαν επιδείξεις τεχνολογικών εφαρμογών με χρήση ερευνητικών προτύπων και εργαλείων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Στα περίπτερα Επιστήμης & Τεχνολογίας, μικροί και μεγάλοι επισκέπτες, είχαν την ευκαιρία να «ακούσουν» από τα ραδιόφωνα των φυτών, να «ταξιδέψουν» στη Γη, στον ουρανό και στο διάστημα, να περιεργαστούν τον «Σπύρο Λούη», να δράσουν μέσα από Εικονική Πραγματικότητα, να μάθουν για την ατμοσφαιρική ρύπανση, να παρακολουθήσουν πειράματα χημείας, να γνωρίσουν τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες αντιρρύπανσης, να δημιουργήσουν μικρές κατασκευές  στους Εκπαιδότοπους, να σχεδιάσουν και κατασκευάσουν οικογένειες καρεκλών, να γνωρίσουν πως αξιοποιούνται τα απόβλητα στην τέχνη, το σχέδιο και τη μόδα και να ανακαλύψουν τα ρομπότ μας που πρόσφατα έμαθαν να μιλάνε Ελληνικά και  περιμένουν τους μικρούς μας φίλους για λίγη κουβεντούλα!

 

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, στα πλαίσια της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση “Junior Επιστήμονες 2016” με ομαδικές επιστημονικές και τεχνολογικές εργασίες από μαθητές των Δημοτικών σχολείων του νομού μας.

Οι χώροι του Κτιρίου Επιστημών ήταν διαμορφωμένοι κατά τρόπο που να διευκολύνεται η μετακίνηση των επισκεπτών, ενώ είχε ληφθεί ειδική μέριμνα ώστε όλοι οι χώροι να είναι προσβάσιμοι σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης, είχε προβλεφθεί ειδική ομάδα εθελοντών που θα βοηθήσει τα παιδιά  που το επιθυμούν και τους συνοδούς τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. 

 

Τα Περίπτερα Επιστήμης & Τεχνολογίας όπου τα παιδιά θα μετατρέπονται σε μικρούς επιστήμονες ήταν:

1. Τα ραδιόφωνα των φυτών 
(Eργαστήριο Τηλεπικοινωνιών)

2. ΓΗ-ΟΥΡΑΝΟΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ: Από τα drones στους δορυφόρους 
(Εργαστήριο Γεωδαισίας και Πληροφορικής των Γεωεπιστημών –Ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων – SenseLab) 

3. Ο «Σπύρος Λούης» και η ομάδα TUC Eco Racing
(Εργαστήριο Εργαλειομηχανών και εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων και Ρομποτικής) 

4. Eικονική Πραγματικότητα
(Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων)

5. Ατμοσφαιρική Ρύπανση
(Εργαστήριο Ατμοσφαιρικών Αιωρούμενων Σωματιδίων)

6. Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες Αντιρρύπανσης
(Εργαστήριο Σχεδιασμού Περιβαλλοντικών Διεργασιών)

7. Πειράματα Χημείας για Παιδιά
(Eργαστήριο Περιβαλλοντικής Οργανικής Χημείας-Μικρορύπανσης)

8. Εκπαιδότοποι / Παιδί-Παιχνίδι και Τεχνολογία
(Εργαστήριο Μεταβαλλόμενης Αρχιτεκτονικής, Κινητικών Συστημάτων και Ευφυών Περιβαλλόντων)

9. Μικροί Κατασκευαστές
(Εργαστήριο Προπλασμάτων και Τεχνολογικών Εφαρμογών )

10. Ρομποτικές επιδείξεις
(Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων | Ομάδα Κουρήτες)

11. ΑΠΟΒΛΗΤΑ : επανεφεύρεση
(Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων)

Σε λίγη ώρα και βίντεο

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook