Ενδεχόμενη νίκη των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου είναι πιθανόν να προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο για τους πλούσιους Αμερικανούς και τους λογιστές τους…

Κι αυτό, γιατί, όπως σημειώνει το Bloomberg, η υποψήφια με τους Δημοκρατικούς έχει προτείνει υψηλότερους φόρους για τους φορολογούμενους που βγάζουν πάνω από 250.000 δολάρια τον χρόνο, που θα συμπεριλαμβάνουν ένα «καπέλο» 4% σε εισοδήματα που θα υπερβαίνουν τα 5 εκατ. δολάρια τον χρόνο.

Προσπαθεί επίσης να περιορίσει τη δυνατότητα των πλουσίων να χαμηλώνουν τους φόρους τους με έξυπνα «τρικ».

Τα παραπάνω έχουν αναγάγει σε θέμα συζήτησης τις εκλογές σε λογιστικές και συμβουλευτκές φίρμες που συνεργάζονται με τους εύπορους. Όπως αναφέρει και ο επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων του Ομίλου Johnson Financial, Brian Andrew, «οι εκλογές κυριαρχούν σε συζητήσεις που έχουμε με τους πελάτες μας σήμερα».

Το να αλλάξει το μορφολογικό καθεστώς είναι εύκολο στα λόγια, αλλά όχι στην πράξη. Ακόμα κι αν η Κλίντον κερδίσει τον Τραμπ, πιθανότατα θα πρέπει να διαπραγματευτεί για τους φόρους με τη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται ακόμα από τους Ρεπουμπλικάνους. Ετσι, οι Δημοκρατικοί θα μπορούν να κάνουν αλλαγές κατά βούληση, μόνον αν η νίκη Κλίντον είναι τόσο ευρεία που να τους επιτρέψει να αναλάβουν τον έλεγχο και της Βουλής και της Γερουσίας.\Το πιο πιθανό σενάριο, πάντως, είναι μια διαιρεμένη κυβέρνηση, όπου η Βουλή θα μπλοκάρει την όποια ουσιαστική αύξηση των φόρων, αναφέρει ο Joe Heider, ιδρυτής της Cirrus Wealth Management στο Κλίβελαντ.

Το σχέδιο Κλίντον προτείνει την αύξηση εσόδων κατά 1,4 τρισ. δολ. σε ορίζοντα δεκαετίας. Σχεδόν όλο αυτό το βάρος θα πέσει στο 1% των πλουσίων που αντιστοιχούν στο 1% των φορολογουμένων, σύμφωνα με την αντίστοιχη αμερικανική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Με τον τρόπο αυτό, τα έσοδα μετά φόρων αυτού του 1% θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά μ.ο. 7%.

Αντιθέτως, ο Τραμπ θα κόψει φόρους κατά 6,2 τρισ. δολ. την επόμενη 10ετία, με το ισχυρό 1% να λαμβάνει σχεδόν το 50% αυτού του ποσού και με το μετά φόρων εισόδημά τους να αυξάνεται κατά 13,5%.

Οι σύμβουλοι των πλουσίων λοιπόν, ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση αν κερδίσουν με διαφορά οι Δημοκρατικοί.

Σε κάθε περίπτωση, οι πλούσιοι έχουν τρόπο να είναι πιο ευέλικτοι από τους άλλους φορολογούμενους. Αν διαφανεί αύξηση φόρων, μια από τις πάγιες τακτικές τους είναι η σωστή επιλογή της χρονικής στιγμής που θα λάβουν εισοδήματα και πότε θα αναγνωρίσουν ζημιές και απομειώσεις. Για παράδειγμα, για να μειώσεις τους φόρους που είναι να καταβάλει στις 15 Απριλίου, μπορείς να καθυστερήσεις να λάβεις τα έσοδα και να τα μεταθέσεις σε μελλοντικό χρόνο και αντίθετα να αναλάβεις τώρα όσο περισσότερες απομειώσεις και ζημιές μπορείς, φέτος.

«Αν είναι να πουλήσεις κάτι, πούλα το του χρόνου ώστε να έχεις έναν έξτρα χρόνο στην πληρωμή των φόρων σου», αναφέρει ο Richard Rampell, ανώτατο στέλεχος της MBAF στο Παλμ Μπιτς.

Η νίκη των Δημοκρατικών βέβαια μπορεί να τα ανατρέψει όλα αυτά και αντί οι πλούσιοι να προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν φέτος τη φορολόγησή τους, να προσπαθήσουν να πάρουν όσο το δυνατό περισσότερα έσοδα το 2016 – πχ πουλώντας μια κερδοφόρα μετοχή – αντί να ρισκάρουν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο το 2017 ή το 2018. Κι αυτό γιατί εξακολουθεί να πλανάται το ερώτημα, πότε θα επιβληθούν αυτές οι αλλαγές στη φορολογία…

Κάτι ανάλογο συνέβη και το παρελθόν. «Ένοχος» και πάλι ένας Κλίντον – ο Μπιλ φυσικά – εν έτει 1993. Μόνο που τότε οι αλλαγές επηρέασαν τη φορολόγηση της ίδια χρονιάς. Αν επαναληφθεί αυτό, τότε οι πλούσιοι έχουν στη διάθεσή τους διάστημα ολίγων εβδομάδων εντός του 2016 για να ετοιμαστούν να πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook