Ο Ματέο Ρέντσι απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στις όποιες προσπάθειες σχηματισμού προσωρινής κυβέρνησης ή κυβέρνησης τεχνοκρατών, αν στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος επικρατήσει το «όχι».

Ο Ρέντσι έχει υποσχεθεί ότι θα παραιτηθεί σε μία τέτοια περίπτωση και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση της δημοτικότητάς του. Πολλοί αναλυτές αναμένουν σε μία τέτοια περίπτωση τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης, επιφορτισμένης με την χάραξη ενός νέου εκλογικού συστήματος, μίας κυβέρνησης τεχνοκρατών χωρίς κομματική ταυτότητα. Ωστόσο ο Ρέντσι δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει αν επικρατήσει αυτό το σενάριο.

«Δεν μπορώ να γίνω κάποιος που θα διαπραγματευτεί μία συμφωνία με τα άλλα κόμματα για τη δημιουργία μία βραχύβιας κυβέρνησης ή μίας (κυβέρνησης) με περιορισμένο στόχο (την αλλαγή του εκλογικού συστήματος)», είπε.

Δήλωσε ακόμη ότι είναι βέβαιος πως το εκλογικό σύστημα θα αλλάξει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Το υπάρχον σύστημα προωθήθηκε στο κοινοβούλιο από τον ίδιο τον Ρέντσι το 2015 και δεν έχει ποτέ τεθεί σε εφαρμογή.

Πρόντι: Αδιαμφισβήτητο δικαίωμα να ζητάμε μια Ευρώπη διαφορετική από την σημερινή

«Είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα να ζητάμε μια Ευρώπη διαφορετική από την σημερινή, αλλά για την επίτευξη του στόχου αυτού χρειάζονται προγράμματα και συμμαχίες», δήλωσε ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, στην εφημερίδα La Repubblica.

Σύμφωνα με τον Πρόντι «το να χτυπά κανεί την γροθιά στο τραπέζι είναι ένα μέσο τακτικής και όχι στρατηγικής προσέγγισης». Από την μία ο ιταλός κεντροαριστερός πολιτικός διαπιστώνει ότι «είναι σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση» και, κατά συνέπεια, «με την απειλή να χρησιμοποιήσει βέτο, η Ιταλία βρίσκεται σε θέση ισχύος, μέχρι οι Βρυξέλλες να εκφρασθούν οριστικά σε σχέση με τον ιταλικό κρατικό προϋπολογισμό του 2017». Από την άλλη, όμως, ο Ρομάνο Πρόντι υπογραμμίζει ότι «μια στάση υπερβολικής αμφισβήτησης μπορεί να μην επιτρέψει στην Ιταλία να συνάψει τις αναγκαίες συμμαχίες για να μπορέσει να πετύχει τους βασικούς της στόχους».

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν είναι της άποψης ότι «ο Ρέντσι δικαίως διαμαρτύρεται για έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», ομολογώντας πως «είναι μια στάση που εξέπληξε και τον ίδιο». Παράλληλα, συμβουλεύει τον Ιταλό πρωθυπουργό να μην ενταχθεί στην ομάδα εκείνων που θεωρούν τις Βρυξέλλες μόνον ως τον έτερο διαπραγματευτή που βρίσκεται στην άλλη άκρη του τραπεζιού, διότι «θα ήταν στρατηγικό λάθος».

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook