Συνέδριο για την προσφορά του Κωνσταντίνου Θρ. Μάνου (1869 – 1913) στα Γράμματα, στην Κρήτη και στο Έθνος, διοργανώνουν το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στις 17.00 και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στις 11.00 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Ένας άνθρωπος ήρωας που έπεσε μαχόμενος για το έθνος ενάντια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά παράλληλα ήταν και ένας άνθρωπος που προσέφερε πολλά στα γράμματα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Πνευματικού κέντρου τόνισε την σημαντική προσφορά του Κωνσταντίνου Μάνου κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.”Το πνευματικό κέντρο Χανίων σε στενή συνεργασία με το κέντρο Κρητικής λογοτεχνίας και την Περιφέρεια Χανίων διοργανώνουμε συνέδριο για τον Κωνσταντίνο Μάνο, πολλοί Χανιώτες των ξέρουν από την τριανδρία της επανάστασης του Θερίσου (Βενιζέλος – Μάνος – Φούμης), από την δημαρχία του στα Χανιά, από το ότι ήταν ένας μη Κρητικό οπλαρχηγός που οργάνωσε τάγμα Λακιωτών που εξόπλισε και διατήρησε και πολεμούσε κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.”

Ο Κωνσταντίνος Μάνος ήταν ένας άνθρωπος τον γραμμάτων, ένας άνθρωπος που είχε μια ειδική σχέση με την αεροπορία. Ήταν ο πρώτος έλληνας επιβάτης αεροπλάνου στην Ελλάδα το 1912,στο Φάληρο.

Μάλιστα το 1913 ήταν ο πρώτος Έλληνας μη στρατιωτικός που σκοτώθηκε στρατιωτικό αεροπλάνο σε ανιχνευτική επιχείρηση στον Λαγκαδά. Η ιστορία τον αναφέρει ως ο Κρις ο Αρχηγός.

Το βασικό ερώτημα εδώ βέβαια είναι γιατί αυτός ο άνθρωπος ενδιαφέρθηκε τόσο πολύ για την Κρήτη. Εδω φτάνουμε στις μάχες που έδωσε ο Κρητικός λαός το 1866 κατά των Τούρκων.

Ο πατέρας του ήταν υπολοχαγός του ελληνικού στρατού  και τραυματίστηκε στην μάχη του Βαφέ Αποκορώνου, αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους και οδηγήθηκε στις φυλακές Κων/Πολης.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος πολιτισμού Χανίων και αντιπρόεδρος του πνευματικού κέντρου, κυρία Βαρβάρα Περράκη,

“Τα Χανιά περνάνε μέρες ιστορίας τον τελευταίο καιρό. Η ιστορική μνήμη είναι ένα όπλο, ένα καταφύγιο, ένα εργαλείο ασφαλές για να ελπίζουμε ως λαός και να χτίζουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον. (…) είναι χρέος τιμής μέσα από αυτό το συνέδριο να γνωρίζει ο κόσμος για την προσφορά αυτού του ανθρώπου στον τόπο μας. Μια πολύπτυχη και πολύτροπη προσωπικότητα που αξίζει να φωτιστεί επιστημονικά .Τέτοια συνέδρια είναι μια υπενθύμιση και μια πρόκληση να βρεθούν τρόπο για να κοινωνήσει όλη η κοινωνία την ιστορική γνώση. Από την μεριά μου καλώ τους Χανιώτες και όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν αυτή την τεράστια προσωπικότητα.

Ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης, πρόεδρος του κέντρου Κρητικής λογοτεχνίας, από την μεριά του μίλησε και αυτός για την σπουδαία προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Μάνου.”Πρέπει να έχει διακεκριμένη θέση στην μνήμη και την καρδιά μας, τα έδωσε όλα για τα γράμματα για την Κρήτη και για ολόκληρο το έθνος. Μέσα από αυτό το συνέδριο θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ψυχή του Κωνσταντίνου Μάνου για όσα αυτός μας πρόσφερε. Πρόσφερε στο έθνος ότι πολυτιμότερο είχε, την ζωή του. Το συνέδριο είναι μια ευκαιρία αν γνωρίσουμε κάποιες πτυχές από την προσφορά του Μάνου.”

Μάλιστα έχει γραφτεί και ένα ριζίτικο για τον ίδιο, συνεχίζει ο κ.Μουτζούρης.

“Αν ερωτάς ποιός ήταν ο Κωνσταντίνος Μάνος,θα σου το πουν γραμματικοί δασκάλοι διαβασμένοι, πως ήταν ένας άρχοντας, ξανθέρι των γραμμάτων και στο Θέρισσο στους Λάκκους το κατένε, όπου φωτιά και πόλεμος πως ήταν στην μέση, στα Γιάννενα, στην Πρέβεζα και στην Μακεδονία, το μαρτυρούν ψηλά βουνά και τα βαθιά φαράγγια πως είναι γιό τση λευτεριάς”

Απο την πλευρά του ο ίδιος ο εγγονός του Κωνσταντίνου Μάνου που ακούει και αυτός στο όνομα Κωνσταντίνος, ευχαρίστησε τον κ.Μουτζούρη για αυτή του την έμπνευση του συνεδρίου καθώς και τους συνεργάτες του που υλοποίησαν με εντατική συνεργασία την εντατικοποίηση του συνεδρίου”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook