Δυναμικό ραντεβού… στο λιμάνι της Σούδας δίνουν απόψε οι Χανιώτες παραγωγοί οι οποίοι βλέπουν όλες αυτές τις μέρες τα προϊόντα τους να σαπίζουν και να κινδυνεύουν να πεταχτούν, λόγω της απεργίας της ΠΝΟ. 

Την απόφαση έλαβαν σήμερα στην αντιπεριφέρεια Χανίων, στην οποία πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα που έχει προκύψει με τη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων, τη ζημιά που συντελείται αλλά και το γεγονός ότι χθες από το Ηράκλειο απέπλευσε πλοίο σε έκτακτο δρομολόγιο για τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων κάτι που δεν κατέστη δυνατό να γίνει στα Χανιά.

Σε απόγνωση οι παραγωγοί – Ζήτησαν ακόμα και επίταξη πλοίου

Στη σύσκεψη οι αγρότες αποφάσισαν να πάνε απόψε το βράδυ μαζικά στο λιμάνι για να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να φύγει το πλοίο. Πολλοί μάλιστα, εξέφρασαν την άποψη να ζητήσουν από την κυβέρνηση να επιτάξει το καράβι.

Εντωμεταξύ, επιχειρήθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη επικοινωνία με το υπουργείο. Παραγωγοί και φορείς κατέληξαν να αποστείλουν επιστολή στον υπουργό προκειμένου να δώσει άμεσα λύση για τον απόπλου πλοίου και τη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων στην Αθήνα.

Πλοίο ασφαλείας σε Χανιά και Ηράκλειο ζητά από την κυβέρνηση ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης

Και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με ανοιχτή επιστολή τόνισε την αναγκαιότητα να επιταχθεί πλοίο ασφαλείας στο λιμάνι της Σούδας και στο Ηράκλειο καθώς όπως τόνισε “από τη συνέχιση των, εν λόγω, απεργιακών κινητοποιήσεων εντείνονται και οξύνονται τα προβλήματα”

 
 
 

Ο Δήμαρχος Κισσάμου Θεόδωρος Σταθάκης τόνισε τα εξής:

Μετέβην στην Αθήνα χτες όπου οι Δήμαρχοι Κρήτης είχαμε συνάντηση με τους κκ. Δραγασάκη και Κουρουμπλή για να μεταφέρουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται στα νησιά και στην Κρήτη, όταν συμβαίνουν τέτοιους είδους κοινωνικοί αποκλεισμοί, λόγω ναυτικών απεργιών κτλ.Η Κρήτη προσφέρει τα μέγιστα στο ΑΕΠ της Εθνικής Οικονομίας και δεν εισπράττει τα ανάλογα. Πέραν από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις σχολικές εκδρομές την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και τις ακυρώσεις σε άλλες εκδρομές, θα δημιουργούνται προβλήματα και στο μέλλον. Ζητήσαμε λοιπόν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, να υπάρξει ένα σχέδιο νησιωτικής πολιτικής το οποίο θα επιλύει τα προβλήματα, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η μεταφορά των ευπαθών προϊόντων, για το οποίο βρέθηκε λύση για την Ανατολική Κρήτη όχι όμως και για τη Δυτική που ήταν αδύνατο να μεταφερθούν τα 12 φορτηγά στο Ηράκλειο στην προθεσμία των 2 ωρών που  δόθηκε. Έτσι λοιπόν, στη σύσκεψη που έγινε σήμερα, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων αποφασίστηκε να ασκήσουμε πίεση να μπει καράβι και από τα Χανιά για να μπορούν να μεταφερθούν τα προϊόντα των αγροτών της Δυτικής Κρήτης. Κάναμε έκκληση και στις ναυτικές εταιρίες να συμβάλλουν να λυθεί το θέμα. Οι παραγωγοί καταστρέφονται, τα προϊόντα καταστρέφονται. Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε στο πλευρό των απεργών αλλά παράλληλα θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα και με τους παραγωγούς.

Όπως είπα και χτες, αν δε λειτουργήσουμε όπως το Ηράκλειο, αν δηλαδή οι παραγωγοί  δε φορτώσουν τα προϊόντα τους να τα πάνε στο λιμάνι της Σούδας και τα αφήνουν να σαπίζουν στα θερμοκήπια και στα συσκευαστήριά τους, δεν πρόκειται να πιεστεί κανείς και να ξεκινήσει κάποιο καράβι.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και επαγγελματιών που έχουν πληγεί από την απεργία της ΠΝΟ, δήμαρχοι και ως εκπρόσωπος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Η επιστολή που συντάχθηκε κατά τη σύσκεψη και εστάλη προς τον υπουργό είναι η ακόλουθη:

“Σήμερα, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σύσκεψη τοπικών φορέων, με αντικείμενο την κρίση που έχει ξεσπάσει στον Αγροτικό Κόσμο του Νομού μας, εξαιτίας της απεργίας της ΠΝΟ. 

Οι φορείς που υπογράφουν την παρούσα επιστολή, εκφράζουν την αγωνία τους για τα ευπαθή προϊόντα του τόπου μας και ΑΠΑΙΤΟΥΝ την άμεση συνεννόηση του Υπουργείου με την ΠΝΟ, ώστε να διασφαλιστεί  με οποιοδήποτε τρόπο ή μέτρο η άμεση μεταφορά των ευπαθών αγροτικών προϊόντων από τα Χανιά στον Πειραιά, σήμερα και όχι αύριο.  

Κύριε Υπουργέ, 
Και τα Χανιά είναι Κρήτη!!! 

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ 
Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης 
Θεμ. Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Σημανδηράκης
Δήμαρχος Χανίων Αναστάσιος Βάμβουκας
Δήμαρχος Πλατανιά Ιωάννης Μαλανδράκης
Δήμαρχος Αποκόρωνα Χαράλαμπος Κουκιανάκης
Δήμαρχος Κανδάνου –Σελίνου Αντώνης Περράκης
Περιφ.Σύμβουλος Γιαννούλης Νικόλαος
Περιφ.Σύμβουλος Κουρουπάκης Αναστάσιος
Αγρ.Συν. Ελαφονησίου Μετζιδάκης Μανώλης 
Αγρ.Συν.Ελαφονησίου Σπερελάκης Στέλιος
Αγρ.Συλ.Κισσάμου Αρετουλάκης Αντώνης 
Αγρ.Συλ. Κουντούρας Χαλκιάς Γεώργιος
Αγρ.Συλ. Κανδάνου- Σελίνου Βαρδουλάκης Ιωάννης
Ομ. Παραγωγών Πλατάνου Τσατσαρωνάκης Παντελής 
Ομ. Παραγωγών Εσπεριδοειδή & Αβοκάντο  Τρικουνάκης Ευτύχιος
ΑΣΟΠ Ελαφονησίου Μανδραμπαζάκης Γεώργιος
Αγρ. Συν/μος Χανίων Μαθιουδάκης Ιωάννης
Πρ.Δημόσιας Χρήσης Οχημάτων Ιωάννης Κουκουράκης
Οικονομ. Επιμελητήριο Χανίων Παντελής Πετσετάκης 
Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Παπανδρέου Ανδρέας”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook