Εικοσιτέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη Συρία, οι δέκα από τους οποίους μετά την προσευχή της πρώτης ημέρας του ραμαζανιού, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν, δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίσθηκαν στη διάρκεια διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις της Συρίας μετά την προσευχή της πρώτης ημέρας του ραμαζανιού. Η προσευχή αυτή γίνεται κάθε βράδυ μετά τη διακοπή της νηστείας.

Σύμφωνα με τον Ραχμάν, συνολικά 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη Συρία.

Τον τερματισμό της βίας στη Συρία ζήτησε από το Ιράκ ο επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικ Μάλεν, απηύθυνε σήμερα έκκληση για τον τερματισμό της βίας στη Συρία, αλλά δήλωσε ότι δεν προβλέπεται άμεση ανάμειξη των ΗΠΑ πέραν της διπλωματικής πίεσης στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

«Σε ό,τι αφορά στη Συρία καταδικάζουμε τη βία και πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Μάλεν στους δημοσιογράφους ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Ιράκ.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι εμείς οι αμερικανοί θα εμπλακούμε άμεσα σε αυτό. Θεωρώ, από πολιτικής και διπλωματικής πλευράς, ότι θέλουμε να ασκήσουμε όση περισσότερη πίεση μπορούμε για να επιτύχουμε την αλλαγή την οποία τόσες πολλές χώρες ζητούν», τόνισε.

Η Βρετανία έχει επίσης δηλώσει ότι επιθυμεί ισχυρότερη διεθνή πίεση στη Συρία έχοντας ωστόσο αποκλείσει τη στρατιωτική επέμβαση.

Αρματα μάχης και δυνάμεις ασφαλείας λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Τουλάχιστον 122 πολίτες που διαδήλωσαν σκοτώθηκαν στη Συρία από την Κυριακή, σύμφωνα με κατοίκους, αυτόπτες μάρτυρες και ακτιβιστές.

Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με εξόριστους σύρους ακτιβιστές.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την Κυριακή τον αποτροπιασμό του για τη χρήση βίας από τη συριακή κυβέρνηση και είπε ότι θα συνεργαστεί με τους συμμάχους του για την απομόνωση του Ασαντ. Ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι ο σύρος ηγέτης έχει χάσει τη νομιμότητά του και ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής περισσότερων κυρώσεων, που θα αφορούν τον πετρελαϊκό τομέα και τον τομέα του φυσικού αερίου της χώρας.