Ανακοινώθηκε στην Κύπρο η νέα σύνθεση της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προέβη ο Πρόεδρος Χριστόφιας σχεδόν 18 μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του και τις προεδρικές εκλογές του 2013.

Πρόκειται για τον πρώτο ανασχηματισμό από το 2008, όταν ο κ. Χριστόφιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι η ακόλουθη:

Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας.

Υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώντης.

Υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης.

Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργος Δημοσθένους.

Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Ευθύμιος Φλουρέντζος.

Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Πραξούλα Αντωνιάδου.

Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Σοφοκλής Αλετράρης.

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Λουκάς Λουκά.

Υπουργός Υγείας, Σταύρος Μαλάς.


Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο θα δώσει την νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Κυπρίου Προέδρου το μεσημέρι.

Η νέα υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή μετακινήθηκε από το υπουργείο Συγκοινωνιών. Είχε διατελέσει και υπουργός Εξωτερικών τους τελευταίους μήνες της θητείας του τέως προέδρου αείμνηστου Τ. Παπαδόπουλου. Στο υπουργείο Aμυνας μετακινήθηκε από το Γεωργίας ο κ. Δημήτρης Ηλιάδης.

Στο νέο υπουργικό Συμβούλιο έχουν εισέλθει έξι νέα πρόσωπα. Πρόκειται για τους υπουργούς Οικονομικών, Εμπορίου, Παιδείας, Γεωργίας, Υγείας και Συγκοινωνιών.

Ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας διετέλεσε μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Λουξεμβούργο. Επίσης, έχει διατελέσει βουλευτής του ΑΚΕΛ και υπουργός Συγκοινωνιών σε κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου. Η υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου είναι πρόεδρος του εξωκοινοβουλευτικού κόμματος των Ενωμένων Δημοκρατών, το οποίο στις εκλογές του 2008 είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Χριστόφια. Ο υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζος είναι μέλος της ΚΕ της ΕΔΕΚ. Ο υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, γενετιστής, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος του ΑΚΕΛ.

Στις θέσεις τους παραμένουν στα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας τα δύο στελέχη του ΑΚΕΛ , Νεοκλής Συλικιώτης και Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Επίσης, παραμένει στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Λουκάς Λουκά της «Έπαλξης», η οποία είχε στηρίξει την υποψήφιότητα Χριστόφια.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος παραμένει ο Στέφανος Στεφάνου, μέλος της ΠΓ του ΑΚΕΛ και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ

«Ιδεολογία μας, η σωτηρία της Κύπρου»


«Ας γίνει ιδεολογία και κόμμα μας, η Κύπρος και η σωτηρία της»
τόνισε ο Δημήτρης Χριστόφιας, θέτοντας πέντε βασικούς στόχους προς υλοποίηση από τη νέα κυβέρνησή του.

Σε δήλωση του κατά την τελετή της νενομισμένης διαβεβαίωσης των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τους στόχους αυτούς ως «κορυφαίους εθνικούς».

Οι πέντε στόχοι, όπως τους εξέθεσε, είναι:

  • Η αποτροπή της οριστικής διχοτόμησης και η διασφάλιση του μέλλοντος της πατρίδας, με την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου και του λαού μας.
  • Η άμεση λήψη, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, νέων μέτρων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και του τραγικού συμβάντος στο Μαρί.
  • Η εκπλήρωση με επιτυχία των καθηκόντων της προεδρίας της ΕΕ
  • Η άμεση αποκατάσταση του ενεργειακού ισοζυγίου και η εκπόνηση συνολικού ενεργειακού σχεδίου.
  • Η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων λειτουργίας του κράτους, τα οποία ταλανίζουν την κοινωνία για δεκαετίες.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ακόμα ότι χρειάζεται υπομονή για να λάμψει η αλήθεια για το πώς φτάσαμε στα τραγικά γεγονότα στο Μαρί και να αποδοθούν οι ευθύνες. «Αυτή είναι και η δική μας αταλάντευτη επιμονή», επεσήμανε.

Απευθύνουμε σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό μήνυμα ενότητας, πέραν από κομματικές ή προσωπικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις, κατέληξε.