Με πολιτική εκδήλωση – ομιλία, την Παρασκευή 24 Μάρτη στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, η Τομεακή Οργάνωση Ν. Χανίων του ΚΚΕ κορύφωσε τη πολιτική δραστηριότητα, μπροστά στο 20ο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μάρτη – 2 Απρίλη 2017.

Στην ομιλία του ο Σάββας Βασιλειάδης, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ μεταξύ άλλων ανέπτυξε τις σύνθετες εξελίξεις διεθνώς, στην περιοχή και στο εσωτερικό της χώρας, τις δυσκολίες της πάλης αλλά και τις νέες δυνατότητες. Παράλληλα ανέδειξε το καθήκοντα του Κόμματος και των κομμουνιστών για την ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, την πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της οικοδόμησης της κοινωνικής συμμαχίας με στόχο την εργατική εξουσία.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία του Σάββα Βασιλειάδη:

“Παρά τη μικρή αυτή ανoδική τάση, θεωρούμε ότι παραμένει προς κατάκτηση στη δουλειά μας, η κατεύθυνση του 19ου συνεδρίου, δηλ ότι πρέπει να αντιστοιχήσουμε τη δράση μας με τις ανάγκες της ταξικής πάλης, να γίνουν οι οργανώσεις μας πραγματικά επιτελεία μάχης, να αξιοποιούν κάθε εστία αντίστασης από τα κάτω, γενικεύοντας την πείρα της πάλης, δίνοντας σωστό προσανατολισμό, συσπειρώνοντας νέες δυνάμεις πλάι στο Κόμμα. Το κύριο ζήτημα που μας απασχολεί είναι η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και η οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας. Έτσι μπορεί να ανοίξει πραγματικά ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος για το σύνολο του λαού μας.

Στης συνθήκες που παλεύουμε σήμερα, όπου δεν βγαίνουν εύκολα στο δρόμο μάζες εργαζομένων, παρά την ένταση της επίθεσης του κεφαλαίου, η ισχυροποίηση του Κόμματος σημαίνει καταρχήν ατσάλωμα δυνάμεων, προετοιμασία για δύσκολες και αποφασιστικές μάχες, μακριά από τη μικροαστική ανυπομονησία για άμεσες αλλαγές και κατακτήσεις του κινήματος, αλλά και την απάθεια που δημιουργεί η υποτίμηση της συνεχούς, χωρίς ταλαντεύσεις και καθυστερήσεις, καθημερινής ακούραστης δουλειάς για δημιουργία πολύτιμων εφεδρειών που θα αντικαθηστούν ή θα ανανεώνουν συνεχώς τις δυνάμεις μας , το περίγυρο μας. Που είναι απαραίτητες σήμερα που  είναι αργή η πορεία της ταξικής πάλης και ταυτόχρονα ισχυρή η πίεση από το ταξικό αντίπαλο σε αυτούς που αγωνίζονται.

Ταυτόχρονα βέβαια όσο ισχυροποιείται το Κόμμα, τόσο θα επιδρά η δράση του θετικά στο ξεπέρασμα της υποχώρησης που υπάρχει σήμερα, θα βοηθά να βελτιώνεται ο συσχετισμός δύναμης.
Σημαντικό πρόβλημα που σημειώνουμε στη δουλειά μας είναι η υποτίμηση του γεγονότος ότι ακόμα και η πιο πρωτοπόρα δράση στους αγώνες, η εξασφάλιση της μαζικής συμμετοχής των εργατών  δεν μπορεί από μόνη της να βοηθήσει αποτελεσματικά στην ταξική πολιτική συνειδητοποίηση και ωρίμανση τους, δηλαδή να συνειδητοποιούν ότι χρειάζεται συνολική ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Η πείρα μας λέει ότι καθημερινή πρωτοπόρα πάλη και η απόκτηση πιο στενών δεσμών στους τόπους δουλειάς μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην πολιτική συνειδητοποίηση μόνο αν αναπτύσσονται ταυτόχρονα με την ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση του Κόμματος.

Ξεχωρίζουμε λοιπόν ως κεντρικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί τα επόμενα χρόνια,  είναι το πως αποφασιστικά θα διευρυνθεί η εργατική πρωτοπορία που πείθεται για την ανάγκη ανατροπής του συστήματος, εμπνέεται από τη σοσιαλιστική προοπτική, μέσα στους τόπους δουλειάς, στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, τα ξενοδοχεία της περιοχής μας.
Για να λυθεί  χρειάζονται μέτρα ενίσχυσης καταρχήν της αυτοτελούς δράσης του Κόμματος για όλα τα ζητήματα – τη σταθερή αξιοποιήση του ριζοσπάστη που πρέπει να γίνει στη πράξη καθημερινός καθοδηγητής που θα φτάνει στους τόπους δουλειάς και συνολικά των εντύπων του Κόμματος και των θέσεων του για τις εξελίξεις και κυρίως για τη προγραμματική μας αντίληψη και τη πείρα μας από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Και ταυτόχρονα μέτρα ενίσχυσης της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης μέσα στο κίνημα με τη παρέμβαση των Κομμουνιστών, απέναντι στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, τους κάθε λογής ρεφορμιστές και οπορτουνιστές – κολαούζους της αστικής τάξης μέσα στο εργατικό κίνημα, η οποία συμβάλλει αποφασιστικά σε αυτή τη κατεύθυνση.

Η δυναμική των εξελίξεων σε διεθνές και τοπικό επίπεδο κάνει ακόμα πιο επείγουσα την αποφασιστική βελτίωση  της δουλειάς μας τα επόμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει έτοιμο το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ, το ΔΝΤ. Και παρά τα όσα λέγονται για το πότε αυτά θα νομοθετηθούν, το σίγουρο είναι ότι φορτώνονται στις πλάτες του λαού, πολλά δισ. ευρώ με νέα μέτρα. Μπροστά στην αξιολόγηση στήνουν παγίδες για να εγκλωβίσουν τη δυσαρέσκεια του λαού, για να αποσπάσουν την ανοχή του στα μέτρα.Στη προσπάθεια αυτή συμμετέχει ενεργά και η ΝΔ, όλο το αστικό πολιτικό σύστημα. Αποκαλυπτικός ήταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος, πρόσφατα σε δηλώσεις του, έσπευσε να καθησυχάσει τους Σόμπλε, Σαπέν να μην ανησυχούν για τη συνέχεια του κράτους στη μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή.

Την ίδια στιγμή η όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στα διάφορα διεθνή κέντρα και η ενίσχυση φυγόκεντρων δυνάμεων και τάσεων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, οι γενικότερες εξελίξεις στην πορεία της οικονομικής κρίσης, έχουν τη δική τους δυναμική. Πρόσφατη είναι η έκδοση της Λευκής Βίβλου με τα 5 σενάρια για το μέλλον της ΕΕ, ενώ συνέχεια θα υπάρξει το Σάββατο στην εκδήλωση για τα 60χρονα της ΕΕ στη Ρώμη.

Αυτό συνεπώς που λέει το ΚΚΕ στον ελληνικό λαό, είναι ότι δεν πρέπει να παγιδευτεί στους διάφορους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, της αστικής τάξης, ως σύνολο ή τμημάτων της, που καθορίζουν τις διεθνείς συμμαχίες τους και τις επιλογές τους, με βάση τα συμφέροντά τους και τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Η πάλη των λαϊκών κινημάτων στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη πρέπει να κατευθύνεται σε λύση φιλολαϊκής διεξόδου από αυτή την κατάσταση, με τον λαό πραγματικά στην εξουσία, με σχεδιασμό της κοινωνικοποιημένης οικονομίας, με αποδέσμευση από όλες τις λυκοσυμμαχίες

Δεν είναι θεωρητικό καθήκον αυτό, αλλά άμεσο, γιατί η άλλη όψη του νομίσματος της αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου, είναι ο κίνδυνος να βρεθούμε σε εμπόλεμη κατάσταση, ακόμα και σε γενικευμένο πόλεμο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περιοχή μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, των αντιθέσεων μεταξύ των διάφορων ιμπεριαλιστικών κέντρων σε σχέση με τον έλεγχο ενεργειακών πηγών, δρόμων μεταφοράς πετρελαίων και φυσικού αερίου και γενικότερα είναι κόμβος διαμετακομιστικός του διεθνούς εμπορίου. Η κυβέρνηση για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου μας εμπλέκει όλο και πιο στενά στους σχεδιασμούς και τις αντιθέσεις, για να εξασφαλίσει γεωστρατηγική αναβάθμιση και καλύτερο μερίδιο στα κέρδη, να ανακτήσει θέσεις που έχασε στις αγορές,λόγω της βαθιάς κρίσης στη χώρα μας.

Και για όποιον λέει ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι η καλύτερη εγγύηση, δε θα πούμε πολλά και γνωστά, τον διαψεύδει η προχθεσινή υιοθέτηση από το ΝΑΤΟ του αιτήματος της Τουρκίας για εξαίρεση της Λήμνου από άσκηση, ως «αποστρατικοποιημένης ζώνης». Να ποιος φουσκώνει τα πανιά της αστικής τάξης της Τουρκίας στα σχέδια της επεκτατικής πολιτικής της.

Απέναντι σε όλους κι όλα αυτά οι λαοί να είναι οργανωμένοι, προετοιμασμένοι, σε επαγρύπνηση.”

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook