Με αφορμή τα 52 πρωτόκολλα κατεδάφισης κατασκευών των επαγγελματιών στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας η τομεακή επιτροπή του ΚΚΕ Λασιθίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζουν την στήριξη τους στον αγώνα των επαγγελματιών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Μπροστά στην ασύλληπτη κοροϊδία των καταστηματαρχών του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας, η μόνη οριστική λύση είναι -πραγματικά- τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που πρέπει να βγάλει ο λαός της Ιεράπετρας για την πολιτική που δημιουργεί και συντηρεί τέτοια αδιέξοδα προβλήματα.

Είναι τραγικό -αν όχι και μοναδικό- αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Ιεράπετρα με τις κατασκευές (πέργκολες) του παραλιακού μετώπου. Ακόμη και τώρα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι, αφού επίκειται τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις, κάνουν στην κυριολεξία παρέλαση οι θεσμικοί αλλά και διοικητικοί παράγοντες οι οποίοι αυθαίρετα και ανέξοδα κάνουν τα πάντα! Χωρίς ντροπή διαλαλούν ότι ξέρουν τις λύσεις, βρίσκουν (ή με βεβαιότητα θα βρουν) τα χρήματα, τοποθετούν εργολάβους, βγάζουν και το πρόγραμμα της ανάπλασης μάλιστα! Το γιατί, το πώς και εξαιτίας ποιων φτάσαμε ως εδώ σκόπιμα αφήνεται στο περιθώριο!

Ίσως με την  απόδοση των ευθυνών, που διαχρονικά έχουν οι πολιτικές δυνάμεις που διοίκησαν και διοικούν στα θεσμικά όργανα και συνέβαλλαν στη δημιουργία αυτής της απαράδεκτής κατάστασης, να οδηγούμασταν και στην επίλυση του ζητήματος.

Οι καταστηματάρχες του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας, για περισσότερα από 10 χρόνια είναι όμηροι της συμπαιγνίας Δήμου, Περιφέρειας και Κυβερνήσεων. Ταυτόχρονα είναι εκατοντάδες οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις που ανάμεσα στα άλλα ζητήματα που τους τσακίζουν (ακρίβεια, κατάσταση του Νοσοκομείου, προβλήματα σχολικής στέγης κ.α.) αγωνιούν αν θα έχουν δουλειά και μισθό. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει έρμαιο επίδοξων «σωτήρων» που εξασφαλίζουν παρατάσεις και μοιράζουν υποσχέσεις ότι θα εξασφαλίσουν τα απαραίτητα χρήματα για μια ανάπλαση που γίνεται μόνο επί χάρτου. Οι καταστηματάρχες και ευρύτερα ο λαός της Ιεράπετρας βλέπουν ένα κακοστημένο παιχνίδι ανταλλαγής ευθυνών και υποσχέσεων ενώ δεν έχουν δρομολογηθεί ούτε τα στοιχειώδη, όπως το ξεκαθάρισμα της δικαιοδοσίας και η εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης. Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση είναι, όχι απλά βάσιμο αλλά σίγουρο, ότι ο σχεδιασμός του έργου θα απέχει πολύ από το να είναι σε προσανατολισμό αντιμετώπισης των αναγκών του λαού και της νεολαίας της Ιεράπετρας.

Ταυτόχρονα, αρχίζει να γίνεται πολύ περίεργο και πολύ ύποπτο το να συνδέεται όλα αυτά τα χρόνια η ομηρεία των καταστηματαρχών με τους εργολάβους και με τα κονδύλια της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου.Το αδιέξοδο πρέπει να λυθεί από αυτούς που το δημιούργησαν. Οι καταστηματάρχες του παραλιακού μετώπου δεν φταίνε σε τίποτα. Τους εγκλώβισαν μέσα σ’ αυτό το σύνθετο πρόβλημα και τους ζητούν και τα ρέστα.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των επαγγελματιών του παραλιακού μετώπου για:

  • Να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές και υπηρεσιακές παρεμβάσεις ώστε να ματαιωθούν οι κατεδαφίσεις και να τερματιστεί η ομηρία τους
  • Να εξασφαλιστεί άμεσα επαρκής χρηματοδότηση από το κράτος ώστε να προχωρήσει η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, με γνώμονα τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας της Ιεράπετρας
  • Να αποζημιωθούν με ευθύνη του κράτους οι επαγγελματίες που έκαναν κατασκευές όπως τους υπόδειξε παλιότερα ο Δήμος Ιεράπετρας
  • Η μελέτη και οι εργασίες να πάρουν υπόψιν τους τις παρατηρήσεις των επαγγελματιών ώστε να μην διακοπεί η λειτουργία των καταστημάτων, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο.
  • Για όσο διάστημα αναστέλλεται η λειτουργία των καταστημάτων με ευθύνη των εργασιών της ανάπλασης, οι εργαζόμενοι σε αυτά να έχουν μισθό και ασφαλιστικές εισφορές με ευθύνη του κράτους.

Ο λαός μέσα απ’ όλα αυτά τα τραγελαφικά που συμβαίνουν, πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του και να εκδώσει Πρωτόκολλα Κατεδάφισης για τις κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές που δημιουργούν τέτοια αδιέξοδα προβλήματα.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook