Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφορικά με τις απολύσεις συμβασιούχων στους δήμους κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Σάκης Βαρδαλής, Γιάννης Δελήςκαι Σταύρος Τάσσος.

Στο κείμενο της ερώτησης αναλυτικά αναφέρεται:

Πανελλαδικές διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο οι Επίτροποι να μην υπογράφουν τα σχετικά εντάλματα με αποτέλεσμα εργαζόμενοι συμβασιούχοι στους δήμους, στις υπηρεσίες καθαριότητας να μην πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους και να απειλούνται και με απόλυση παρά την παράταση της εργασίας τους έως 31/12/2017.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Επίτροπο του Νομού Ηρακλείου Κρήτης που κοινοποίησε την ΠΡΑΞΗ 42/2017 (απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου) στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, καθώς και άλλους Επίτροπους που δεν υπογράφουν τα σχετικά εντάλματα και οι εργαζόμενοι και σε άλλους Δήμους της χώρας παραμένουν απλήρωτοι, όπως στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στους Δήμους Δυτικής Θεσσαλονίκης (Εύοσμος, Δέλτα, Ωραιόκαστρο, Αμπελοκήπων – Μενεμένης), στους Δήμους των Νομων Πιερίας, Καβάλας, Ροδόπης, Δράμας, κλπ. Σειρά επίσης δημάρχων δεν ανανεώνει τις συμβάσεις π.χ. Κόρινθο και άλλοι

Η τροπολογία της κυβέρνησης που παρατείνει απλά τις συμβάσεις των 8μηνιτών μέχρι τις 31-12-2017 δεν έλυσε το πρόβλημα άλλα το διαιωνίζει.

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει ότι η παράταση των συμβάσεων από μόνη της δεν απαντά στο πρόβλημα των μεγάλων ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό σε κρίσιμες υπηρεσίες των δήμων όπως η καθαριότητα. Ο δρόμος που επέλεξε η κυβέρνηση για παράταση των συμβάσεων ήταν για να κερδίσει χρόνο, να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, να μη διεκδικήσουν το δικαίωμα τους στην μόνιμη σταθερή δουλειά. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει έγκαιρα καταθέσει σχετική τροπολογία, διασφαλίζοντας την αυτοδίκαιη μετατροπή των συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Η κυβέρνηση τότε, δεν την έκανε δεκτή και είναι η αποκλειστικά υπεύθυνη που σήμερα εκατοντάδες εργαζόμενοι είτε βρίσκονται απλήρωτοι είτε κάποιοι από αυτούς ήδη απολυμένοι και ακόμη περισσότεροι υπό την απειλή της απόλυση.

Οι εξελίξεις με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και το λεγόμενο συνταγματικό κώλυμα του 24μηνου είναι πρόκληση για εκατοντάδες μακροχρόνια άνεργους που βρήκαν δουλειά στους δήμους μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, τη στιγμή που το άτεγκτο για τους εργαζόμενους αστικό κράτος είναι πάντα πρόθυμο και κατοχυρώνει πλήθος φοροαπαλλαγών και άλλων προνομίων για το μεγάλο κεφάλαιο. Αποκαλύπτει το αντεργατικό – αντιλαϊκό πρόσωπο και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίρνοντας την σκυτάλη από τις προηγούμενες και κράτα ομήρους και απλήρωτους εκατοντάδες εργαζόμενους σε Δήμους και ΦΟΣΔΑ, μπαλάκι των ελκτικών μηχανισμών, μερίδας δημαρχών. Κανείς από τους υπευθύνους με πρώτη την ευθύνη στην κυβέρνηση δεν μπορεί να καμώνεται πως πασχίζει να δώσει λύση. Με τις ενέργειες τους, χλευάζουν το δικαίωμα των εργαζομένων στο μεροκάματο, αρνούνται σκόπιμα εδώ και χρόνια τις προσλήψεις, παρά τα χιλιάδες κενά στους δήμους, επιδιώκουν να οδηγήσουν κρίσιμους τομείς σε πλήρη ιδιωτικοποίηση, όπως είναι η καθαριότητα, να τσακίσουν εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι άμεσα μέτρα θα πάρουν, έτσι ώστε:

Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος. Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα. Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου και να γίνουν -με κρατική χρηματοδότηση- όλες οι απαιτούμενες νέες προσλήψεις. Να μην γίνει καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook