“Καλό  ταξίδι κ. Παύλο ευχόμαστε να φανούμε αντάξιοι σου” – Με την φράση αυτή οι νέοι μηχανικοί αποχαιρετούν τον διακεκριμένο Χανιώτη πολιτικό μηχανικό Παύλο Παυλάκη που “έφυγε” το περασμένο Σάββατο.

Η ανακοίνωση του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ έχει ως εξής:

Εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου αλλά και όλου του τεχνικού κόσμου θα θέλαμε να εκφράσουμε τα βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια μας στους οικείους του, τη γυναίκα του Ρεβέκκα, πιστή σύντροφο και συμπαραστάτη της ζωής του, τις κόρες του Τζίνα και Κάτια, τον γαμπρό του αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή, τα εγγόνια και τα δισέγγονα του.

Ο Παύλος Παυλάκης, ο κύριος Παύλος για εμάς τους νεότερους, δεν είναι πια κοντά μας να μας συμβουλεύει, να μας εμπνέει με την εργατικότητα του και να μας καθοδηγεί με τις αδιαμφισβήτητες γνώσεις του. Μια βόλτα όμως στην πόλη ακόμα και μια ματιά τριγύρω μας στον χώρο που βρισκόμαστε καταδεικνύει πως δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ.

Ο κ. Παύλος ήταν μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο αρχαιότερος εν ενεργεία μηχανικός με Α.Μ.Τ.Ε.Ε 6066, μέλος του Συνδέσμου Μελετητών Υδραυλικών Έργων Ελλάδος, του American Society of Civil Engineers (A.S.C.E.). Στη μακρά του πορεία ως μηχανικός είτε του Δημοσίου είτε ως ιδιώτης του ανατέθηκαν και έφερε εις πέρας καθήκοντα εκπόνησης μελετών και επιβλέψεων στην κατασκευή μεγάλων έργων όπως:

Στη θητεία του στο ΓΕΝ διάφορα Έργα Υποδομής στη Ναυτική Βάση Σούδας μεταξύ των οποίων  το μεγάλο συγκρότημα υπόγειων αποθηκών πυρομαχικών Ακρωτηρίου μαζί με τις υποστηρικτικές του κτιριακές και λιμενικές εγκαταστάσεις, το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης, ο οικισμός Αξιωματικών της Βάσης της Σούδας μαζί με όλα τα έργα υποδομής του, οι κτιριακές εγκαταστάσεις συνεργείων εξυπηρέτησης πλοίων και αποθηκών  στη Βάση της Σούδας  και λοιπά μικρότερα έργα.

Στο Τεχνικό γραφείο που διατηρεί με τον Παύλο Κακούρη από το 1954 ως και το 1969 αναλαμβάνουν έργα ορόσημο για την πόλη μας:

    παλαιού Νοσοκομείου Χανίων δυναμικότητας 240 κλινών
    τότε υποδειγματικού Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Χανίων (Ψ.Ν.Χ.) δυναμικότητας 500 κλινών
    Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου δυναμικότητας 180 κλινών
    Ξενοδοχείου “ΚΥΔΩΝ”στην πόλη των Χανίων και βέβαια του Ιερού Ναού Χανίων Πέτρου και Παύλου.

Έργα Υποδομής όπως η κυκλοφοριακή διαμόρφωση της Πλατείας Δικαστηρίων,   η μελέτη του Β΄. Αγωγού ύδρευσης πόλεως Χανίων από Αγυιά μέχρι τις δεξαμενές νερού, την οποία ανέλαβε ο Π. Παυλάκης έπειτα από Πανελλήνιο Διαγωνισμό στον οποίο πήρε το πρώτο βραβείο, η μελέτη ύδρευσης των οικισμών του Ακρωτηρίου.   Ιδιαίτερη μνεία επίσης πρέπει να γίνει στην εκπόνηση  της  Κυκλοφοριακής Μελέτης των οδών όλης της πόλεως Χανίων μαζί με τον συμμαθητή του Καθηγητή του Ε.Μ.Π. κ. Απόστολο Γιώτη τη δεκαετία του 1970 και μετά την έγκρισή της από το τότε Υπ. Δημ. Εργων – Τμήμα Κυκλοφορίας την προσέφεραν στο Δήμο Χανίων χωρίς καμία αμοιβή.  

Με  βάση τη μελέτη αυτή ο Δήμος Χανίων ζήτησε και το Υπ. Δημ. Εργων αποδέχθηκε – χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου – και πραγματοποιήθηκαν οι κυκλοφοριακές διαμορφώσεις και οι ανακατασκευές της πλατείας Αγοράς με τα δύο πάρκιν της, των οδών Α. Παπανδρέου και Ηρώων Πολυτεχνείου, των οδών Χ’Μιχάλη Γιάνναρη – Σκαλίδη – Κισάμου μέχρι τον Κλαδισσό μετά της κυκλοφοριακής διαμόρφωσης των πλατειών Χορτατζών και 1866, των οδών Κυδωνίας -Πλαστήρα και Αποκορώνου. Μετά τον άδικο χαμό του Αρχιτέκτονα Παύλου Κακούρη στο αεροπορικό δυστύχημα της 08-12-1969, ο Π. Παυλάκης διατηρεί Τεχνικό Γραφείο Ερευνών και  Μελετών Υδραυλικών Έργων του Ελληνικού Δημοσίου και εκπονεί μελέτες που αποτελούν ακόμα και σήμερα πυλώνες για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε

•    Αξιοποίησης Υδατικού Δυναμικού Δυτικής Κρήτης
•    Ύδρευσης Ευρύτερης Περιοχής Ηρακλείου – Αγίου Νικολάου
•    Αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού της Υδρολογικής Λεκάνης Ποταμού Πλατύ Ρεθύμνου – Α΄. Φάση”
•    Έργων Συλλογής, Μεταφοράς, Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων

Οραματίζεται και βοηθάει στην ίδρυση του ΟΑΔΥΚ με τον γνωστό του ρόλο στη διαχείριση των νερών στην περιοχή μας ενώ δημοσιεύει εργασίες σε πλήθος επιστημονικά περιοδικά και μετέχει με εισηγήσεις σε πολλά συνέδρια. Το1984, παράλληλα με την έντονη επαγγελματική του απασχόληση άρχισε την εκπόνηση της Διδακτορικής του διατριβής στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ., την οποία περάτωσε πέντε χρόνια αργότερα με βαθμό άριστα και θέμα “Συμβολή στην υδρογεωλογική διερεύνηση του ασβεστολιθικού υδροφόρου συστήματος των πηγών Αγυιάς Δυτ. Κρήτης”.

Σε όλη αυτή την διαδρομή αμέριστη ήταν η συμπαράσταση της συζύγου του Ρεβέκκας και των κορών του , όπως πάντα ανέφερε ο ίδιος , και με τη δική φροντίδα και ενθάρρυνση κατάφερε να δημιουργήσει το μεγάλο οραματικό του έργο.

Ακόμα πιο σημαντική ήταν η συνεισφορά του Παύλου Παυλάκη στον τρόπο σκέψης των νεότερων μηχανικών. Με το γραφείο του πάντοτε ανοιχτό και τον ίδιο μόνιμο συμπαραστάτη και αρωγό σε όλες τις ενέργειες του Τεχνικού Επιμελητηρίου έδειξε με το παράδειγμα του και όχι με λόγια πως πρέπει να κινείται ένας επιστήμονας μηχανικός. Δουλεύοντας μεθοδικά, με πρωτοποριακές τεχνικές και με αγάπη παρέδωσε έργα «τεχνοοικονομικά συμφέροντα και περιβαλλοντικά αποδεκτά» όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο ίδιος.

Αποχαιρετήσαμε ένα εξαίρετο συνάδελφο, ένα στοργικό οικογενειάρχη, ένα μεγάλο άνθρωπο.

Καλό  ταξίδι κ. Παύλο ευχόμαστε να φανούμε αντάξιοι σου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook