Σε μια σειρά προτάσεων για το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής των κρατών μελών της ευρωζώνης κατέληξαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωσή της έκτακτης συνάντησής του στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Στόχος των παρεμβάσεων είναι, όπως ειπώθηκε και σύμφωνα με δημοσίευμα στη naftemporiki.gr, να υπάρξει μια αληθινή οικονομική κυβέρνηση της ευρωζώνης, η οποία θα αποτελείται από τους αρχηγούς των κρατών- μελών και θα συνέρχεται δύο φορές το χρόνο ή και πιο συχνά, εάν κριθεί αναγκαίο.

Η αρχή, ανέφεραν οι δύο ηγέτες, θα γίνει από τον κοινό βηματισμό της Γαλλίας και της Γερμανίας σε μια σειρά από ζητήματα.

Όπως σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών τους να προετοιμάσουν προτάσεις που θα υποβληθούν αρχές του 2012 ώστε από το 2013 να μπορούν Γάλλοι και Γερμανοί να επιβάλουν ένα κοινό φόρο στις επιχειρήσεις. Επιπλέον, στις αρχές κάθε εξαμήνου οι ΥΠΟΙΚ θα έχουν μια κοινή συζήτηση πριν από την υποβολή του προϋπολογισμού ώστε οι προτάσεις να είναι ίδιες, πρόσθεσε ο Σαρκοζί.

Στο πλαίσιο της συνάντησης διαμορθώθηκε παράλληλα μια κοινή γαλλογερμανική πρόταση για την φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Την ανάγκη ενίσχυσης του ευρώ υπογράμμισε με τη σειρά της και η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οπως εξήγησε η κ. Μέρκελ, Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει διευθέτηση στο θέμα του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν, όπως σημείωσε, την υιοθέτηση ενός «χρυσού κανόνα» από τα 17 κράτη μέλη μέχρι τα μέσα του 2012, ο οποίος θα βάζει «φρένο» στο χρέος.

Τόνισε επίσης ότι τα κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να δεσμευθούν ότι θα λάβουν σοβαρά τις αποφάσεις που θα κατατεθούν.

Επισήμανε ακόμη ότι το ταμείο συνοχής θα πρέπει να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα ορισμένων χωρών και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κομισιόν θα πρέπει να παρεμβαίνει πιο δυναμικά στα κράτη που εμφανίζουν αδυναμίες. Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, οι οποίες όπως είπε, δεν έχουν κάνει χρήση κονδυλίων και πρέπει να βοηθηθούν ώστε αυτά να απορροφηθούν.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook