Σε χωριό – «φάντασμα» έχει μετατραπεί η Βρίσα της Λέσβου, καθώς ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του χωριού και οι κάτοικοί του το έχουν εγκαταλείψει.

Μόλις 15 οικογένειες επέστρεψαν δειλά – δειλά στα σπίτια τους στην αρχή της εβδομάδας. Από τους 800 κατοίκους, μόλις οι 60 πήραν την οριστική απόφαση να επιστρέψουν. Οι υπόλοιποι φιλοξενούνται ή νοικιάζουν σπίτια στο χωριό Βατερά, όπου και αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή.

«Το χωριό έχει ερημώσει. Λίγα σπίτια μπορούν να κατοικηθούν», λέει στο newpost.gr ο ιερέας της Βρίσας, π. Ξενοφών Σάμιος.

«Και το δικό μου σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς. Με την οικογένειά μου αποφασίσαμε, πια, να μείνουμε στα Βατερά, όπου είχαμε ένα μικρό κατάλυμα. Εμείς είμαστε από τους τυχερούς», προσθέτει.

Οι κάτοικοι του χωριού περιμένουν, τώρα, να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για αποζημίωση. Ακόμη δεν έχουν λάβει το έκτακτο βοήθημα των 580 ευρώ, το οποίο καταβάλλεται άπαξ αλλά άμεσα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, «έχουν εγκριθεί οι πρώτες 105 αιτήσεις και από Δευτέρα θα αρχίσει η καταβολή του βοηθήματος. Θα ακολουθήσει η διαδικασία έγκρισης καταβολής επιδότησης ενοικίου, ποσό που θα κυμαίνεται από 300 έως 450 ευρω, ανάλογα με τα μέλη της κάθε οικογένειας». 

 

newpost.grσ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook