Μόνο… πεντοζάλη που δε χορεύουν πλέον οι αρουραίοι στην Κρήτη, απολαμβάνοντας με ευχαρίστηση την… απίστευτη ελευθερία που τους δίνουν το κράτος και οι υπηρεσίες δήμων και Περιφέρειας του νησιού, αφού και οι ίδιοι οι αρμόδιοι δείχνουν να έχουν… ξεχάσει πότε έκαναν την τελευταία φορά μυοκτονία στις πόλεις και την ύπαιθρο… Παλιοί γεωπόνοι, που ανελάμβαναν επί σειρά ετών τις εργολαβίες της καταπολέμησης τρωκτικών και κουνουπιών, αποκαλύπτουν στη \”Ν. Κρήτη\” σήμερα ότι την τελευταία φορά που υλοποίησαν το πρόγραμμα αυτό για την προστασία της δημόσιας υγείας ήταν το 2004 και αυτό… λόγω των έργων που γίνονταν για την υποδοχή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, που είχαν ως συνέπεια να \”διαταράξουν\” την κοινή ησυχία των ποντικών κάτω από τη γη, φέρνοντάς τους κυριολεκτικά πάνω στην επιφάνεια, στις αυλές των σπιτιών μας και σε κάθε κήπο, καλλιέργεια, χώρο μαζικής εστίασης αλλά και νοσοκομείο!

Όποιος ζει στην Κρήτη ξέρει ότι μάλλον πρέπει να… συνηθίσει να επιβιώνει παρέα με τους ποντικούς, κάτι που λογικά δε θα έπρεπε να περνάει απαρατήρητο από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, τους δήμους και όλους εκείνους τους φορείς που θα μπορούσαν έστω να πιέσουν για να γίνει μία μεγάλη μυοκτονία και στους τέσσερις νομούς του νησιού μας.

Καθόλου τυχαία δεν είναι άλλωστε τα παράπονα που δέχονται παλιοί γεωπόνοι, με τους οποίους επικοινωνούν επιχειρηματίες από πολλές περιοχές του νομού Ηρακλείου, ζητώντας τους να μεριμνήσουν για την εξόντωση των κουνουπιών και των αρουραίων, νομίζοντας ότι είναι ακόμα αυτοί που εκτελούν τις συγκεκριμένες εργολαβίες. «Μα είναι δυνατόν να εφαρμόζουμε μνημόνιο ακόμα και στα θέματα αυτά;», διερωτάται μιλώντας στην εφημερίδα μας ο γεωπόνος Νίκος Ντιγκάκης, που επισημαίνει ότι την τελευταία φορά που ο ίδιος κλήθηκε να κάνει καταπολέμηση των τρωκτικών ήταν επί των ημερών του Δημήτρη Σαρρή ως νομάρχη Ηρακλείου. «Ήταν τότε που γίνονταν τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στη χώρα μας και η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί ήταν και τότε εκρηκτική.

Όμως, ποτέ άλλοτε μέχρι σήμερα δεν ξανάγινε καταπολέμηση των τρωκτικών, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία»… Πάντως, η προσωπική εκτίμηση του έμπειρου γεωπόνου είναι ότι «η κατάσταση αυτή δεν έχει σχέση με την εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά οφείλεται στην ολιγωρία των αρμόδιων υπηρεσιών και αναφέρομαι τόσο στις σημερινές όσο και σε όλους όσους πέρασαν από το τιμόνι των υπηρεσιών αυτών, από το 2004 μέχρι σήμερα»…

Τρομακτική έξαρση

Στο μεταξύ, όπως έχει γράψει ήδη και η εφημερίδα μας, τόσο μες στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο, οι αρουραίοι κάνουν πάρτι έξω από τις αυλές των σπιτιών και πολλές φορές και πάνω… από τα κεφάλια ανυποψίαστων ανθρώπων, την ώρα που κάθονται αμέριμνοι και απολαμβάνουν το φαγητό τους κάτω από τον έναστρο καλοκαιρινό ουρανό. Η εφημερίδα μας έχει δεχτεί παράπονα από περιοχές όπως τις Βασιλειές, όπου οι αρουραίοι δείχνουν να έχουν… αποθρασυνθεί εντελώς, καθώς και τις γύρω περιοχές, αλλά και τη βορινή πλευρά του νομού, όπως είναι η Ροδιά του δήμου Μαλεβιζίου και άλλες περιοχές στο Τέμενος και το Μαλεβίζι.

Ο κόσμος προσπαθεί να αμυνθεί από μόνος του, χρησιμοποιώντας ποντικοφάρμακα, από βιολογικά μέχρι και ισχυρά δηλητήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ισορροπία της οικολογικής αλυσίδας. «Δεν είναι λύση αυτή», λένε όμως όσοι γνωρίζουν πώς γίνεται η καταπολέμησή τους. «Σκοτώνεις αυτούς που περιτριγυρίζουν το σπίτι σου και έρχονται οι αρουραίοι από το διπλανό σπίτι ή κτήμα», λένε οι γεωπόνοι, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη.

Η Κρήτη είναι φέτος αρουραιόπληκτη και η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα την εφαρμογή μυοκτονίας και τη σωστή καταπολέμηση για τα κουνούπια και τις κατσαρίδες.

Ο γεωπόνος Νίκος Ντιγκάκης εξηγεί ότι «σε αυτή την περιοχή πάντα έχουμε έξαρση. Ακόμα και σε χώρους υγειονομικών υπηρεσιών, όπως είναι τα νοσοκομεία, υπάρχει πρόβλημα. Για παράδειγμα, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου αλλά και στο ΠΑΓΝΗ γίνεται χαμός. Δεν επιτρέπεται να έχουν προβλήματα από κουνούπια σε τέτοιους χώρους»… Ο ίδιος εξάλλου προσθέτει ότι τη δραματική αυτή κατάσταση την κάνει ακόμα χειρότερη το γεγονός ότι «δεν υπάρχει πουθενά σχεδόν χώρος που να μην είναι γεμάτος με σκουπίδια, καθώς δεν δείχνουμε ενδιαφέρον ούτε στον τομέα της καθαριότητας. Όμως τα σκουπίδια ευνοούν την εξάπλωση των τρωκτικών, των κουνουπιών και των κατσαρίδων.

Σε όλα αυτά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα φέτος»…

Καταλήγοντας, ο κ. Ντιγκάκης τονίζει: «Ποτέ δεν είναι αργά. Απλά στα ποντίκια η καταπολέμηση είναι δυσκολότερη, αφού βάζουμε τα φάρμακα και περιμένουμε να πάνε και να φάνε για να δηλητηριαστούν, ενώ ακολουθεί και εξόντωση των απογόνων τους. Και για το λόγο αυτό δε θα πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος αν θέλουμε πραγματικά να προστατεύσουμε την υγεία των Κρητικών».

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ

Ακόμη και θανατηφόρες ασθένειες

«Ποτέ δεν είναι αργά να εξολοθρεύουμε τους ποντικούς και τους αρουραίους. Αλλά, όσο καθυστερούμε, κινδυνεύουμε να αρρωστήσουμε από τις μεταδοτικές ασθένειες, που μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και το θάνατο», τονίζει χωρίς καμία διάθεση υπερβολής προς την εφημερίδα μας ο γνωστός επιστήμονας. Μάλιστα, υπενθυμίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι από πρόσφατες μελέτες που έγιναν από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διαπιστώθηκε ότι 80% των ποντικιών του νομού Αττικής είναι προσβεβλημένα από λεπτοσπείρωση. Ασθένεια πολύ επικίνδυνη, που περιστατικά της αναφέρονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Τα τρωκτικά επίσης μεταδίδουν στον άνθρωπο και άλλες μολυσματικές ασθένειες, όπως πανούκλα, χολέρα, τύφο κ.ά.

 
Νέα Κρήτη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook