Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, ιδιαίτερα όταν ακολουθούν αγωγή με ινσουλίνη πρέπει να το λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τους και να επιλέγουν ανάμεσα στην αύξηση πρόσληψης τροφής ή στην μείωση της δόσης της ινσουλίνης πριν την άσκηση για να αποφευχθεί υπογλυκαιμικό επεισόδιο.

Αν η άσκηση στοχεύει στη μείωση βάρους ή είναι προγραμματισμένη είναι προτιμότερο να προσαρμόσετε την δόση της ινσουλίνης. Διαφορετικά πρέπει να καταναλώσετε την απαραίτητη ποσότητα υδατανθράκων τουλάχιστον μία ώρα πριν την άσκηση. Αν η άσκηση έχει παρατεταμένη διάρκεια πρέπει να προσλαμβάνετε μικρές ποσότητες υδατανθράκων και κατά την διάρκεια της άσκησης.

Η άσκηση βελτιώνει την ποιότητα ζωής του διαβητικού ασθενή. Συντελεί στη ρύθμιση της έκκρισης ινσουλίνης από το πάγκρεας και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Συμβάλλει στην ελάττωση των τιμών των λιπιδίων στο αίμα και προφυλάσσει από τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Βοηθάει στη μείωση ή διατήρηση του βάρους σε επιθυμητά επίπεδα καθώς και στον περιορισμό των φαρμάκων και στη μείωση της απαιτούμενης δόσης ινσουλίνης.

Παγωμένου Ελευθερία 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook