Εκδήλωση διοργανώνει η 115 ΠΜ την Παρασκευή στις 21:00, στις εγκαταστάσεις της Λέσχης Αγίου Ονουφρίου, στη μνήμη των Σμηναγών (Ι) Ιωσήφ Αναστασάκη και Αναστάσιου Μπαλατσούκα, που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος σε αεροπορικό ατύχημα που συνέβη στις 26 Αυγούστου 2010 νότια της Κρήτης.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ολιγόλεπτη αναφορά στους πεσόντες αεροπόρους και συναυλία που θα δοθεί από τη Μουσική της V Mεραρχίας Κρητών και θα περιλαμβάνει επιτυχίες των Θεοδωράκη, Κατσαρού, Ξαρχάκου, Παπαθανασίου,  Σπανουδάκη και Χατζηδάκη, συνοδευόμενη από οπτικό υλικό.

Η μοιραία σύγκρουση

Ήταν μεσημέρι της 26ης Αυγούστου του 2010, όταν πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική άσκηση τακτικής εναέριας μάχης, στην οποία συμμετείχαν 6 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας,

Ένας λάθος χειρισμός είχε ως αποτέλεσμα να συγκρουστούν στον αέρα ένα μονοθέσιο κι ένα διθέσιο F-16, της 115 Πτέρυγας Μάχης. Η μοιραία σύγκρουση μεταξύ των δυο αεροσκαφών της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας συγκλόνισε το πανελλήνιο

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες το μονοθέσιο F-16C με πιλότο τον άτυχο σμηναγό Τάσο Μπαλατσούκα 33 ετών, χτύπησε από κάτω προς τα πάνω, περίπου στη μέση το F-16D στο οποίο βρίσκονταν ο σμηναγός Σήφης Αναστασάκης και ο ανθυποσμηναγός Παύλος Μποτζάκης, 25 ετών.

Από τη σύγκρουση ο Μπαλατσούκας βρίσκει ακαριαίο θάνατο, ενώ ο Σήφης Αναστασάκης μεταφέρεται και νοσηλεύεται στη  Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με πολύ βαριά τραύματα και μετά από ηρωική αλλά άνιση μάχη, αφήνει την τελευταία του πνοή.

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Σήφη Αναστασάκη στη Γέργερη

Ο Δήμος Γόρτυνας σε συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή της τοπικής κοινότητας Γέργερης, διοργανώνουν την προσεχή Κυριακή 28 Αυγούστου 2011, εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιπτάμενου Σμηναγού, Σήφη Αναστασάκη.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9 πμ., με το ετήσιο μνημόσυνο που θα πραγματοποιηθεί στην Εκκλησία του Χριστού, στη Γέργερη, ενώ στη συνέχεια οι επίσημοι προσκεκλημένοι κι ο κόσμος θα μεταβούν στο σημείο όπου έχει στηθεί η προτομή, για να γίνουν τα αποκαλυπτήρια. Τιμές στον αδικοχαμένο σμηναγό θα αποδώσει στρατιωτικό άγημα, το οποίο θα συνοδεύει μπάντα.

Μαζί με το F-16 του

Να σημειωθεί πως πλησίον της προτομής υπάρχει άλλη μια μαρμάρινη πλάκα που απεικονίζει ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16, σαν αυτό που οδηγούσε ο Σήφης Αναστασάκης ενώ πάνω της έχει σκαλιστεί και μια μαντινάδα που έχει γραφτεί προς τιμήν του σμηναγού κι η οποία αναφέρει: 

«Ήσουν αετός στους ουρανούς

Στη γη σεμνός διαβάτης

Βιγλάτορας και μαχητής

Της Λευτεριάς προστάτης»

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook