Η Διεθνής Ημέρα Γραβάτας γιορτάζεται σήμερα, 18 Οκτωβρίου. Η ημέρα αρχικώς εορταζόταν μόνο στην Κροατία, την γενέτειρα της γραβάτας, όμως τα τελευταία χρόνια έχει σπάσει τα στενά σύνορα της χώρας.

Η λέξη γραβάτα προέρχεται από την γαλλική λέξη «cravate», που σημαίνει Κροάτης. Οι πληροφορίες θέλουν τις γραβάτες να εμφανίζονται το 1630. Τις φορούσαν Κροάτες μισθοφόροι στην υπηρεσία του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΓ’, του Καρδιναλίου Ρισελιέ, τον δούκα Ερρίκο Α΄ του Γκιζ και της βασιλομήτορος, Μαρίας των Μεδίκων.

Η περιβολή των μισθοφόρων προκάλεσε το ενδιαφέρον των Γάλλων, που εντυπωσιάστηκαν από τα πολύχρωμα φουλάρια που οι Κροάτες έδεναν περίτεχνα γύρω από τον λαιμό τους.

Η γραβάτα δεν υπάκουε σε κανόνες βαθμού, την φορούσαν οι απλοί στρατιώτες και οι ανώτεροι τους, με τη μόνη διαφορά να εντοπίζεται στην ποιότητα του υλικού από την οποία είχε φτιαχτεί.

Οι Γάλλοι σύντομα υιοθέτησαν το ιδιαίτερο αξεσουάρ και το εξέλιξαν ως προς το στυλ και το υλικό κατασκευής του. Οι στρατιωτικές γραβάτες ήταν πιο πλατιές, ενώ οι αριστοκράτες χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά δαντέλα υψηλής ποιότητας. Η φήμη της γραβάτας εξαπλώθηκε γρήγορα και στην υπόλοιπη Ευρώπη και σταδιακά τον κόσμο ολόκληρο.

Την δεκαετία του 1990 οι Κροάτες Μαριάν Μπούσιτς και Ζλάτκο Πέναβιτς ξεκίνησαν μία καμπάνια αναγνώρισης της συνεισφοράς της χώρας τους στον κόσμο, επιλέγοντας τη γραβάτα ως τον «πρέσβη» τους. Ίδρυσαν την ΜΚΟ Academia Cravatica και ξεκίνησαν την καμπάνια αναγνώρισης του «εθνικού προϊόντος» τους.

Η Διεθνής Ημέρα Γραβάτας έκανε την πρεμιέρα της στις 18 Οκτωβρίου του 2003, με τον Μπούσιτς και τους συνεργάτες του να την εορτάζουν «φορώντας» μία τεράστια γραβάτα γύρω από την ρωμαϊκή αρένα της κροατικής πόλης Πούλα. Την ίδια χρονιά η Βουλή της χώρας κήρυξε ομόφωνα την 18η Οκτωβρίου ως «Ημέρα της Γραβάτας».

Η ημέρα γιορτάζεται πλέον σε όλο τον κόσμο και οι Κροάτες έχουν την δυνατότητα να υπερηφανεύονται για την συνεισφορά τους στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook