Μια ανεπανάληπτη μουσική βραδιά, πλημμυρισμένη με πλούσιους πνευστούς κι όχι μόνο, ήχους, χάρισαν στο ακροατήριο τους, καλλιτέχνες από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, που συμμετείχαν στη μουσική εκδήλωση «Ποιμένες και Αγραυλούντες 2011» που διοργανώθηκε την Παρασκευή 26 Αυγούστου στη Γέργερη του Δήμου Γόρτυνας.

Η εκδήλωση, που μετράει αισίως 6 χρόνια ζωής, καθώς πρωτοδιοργανώθηκε το 2006 κι από τότε διεξάγεται ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι, έλαβε χώρα στον υπαίθριο χώρο του ίντερνετ-καφέ, στην τοποθεσία Πέρα Βρύση, όπου οι μουσικοί ξεσήκωσαν με τους ήχους τους το κοινό, που φρόντισε να γεμίσει απ’ άκρη σ’ άκρη το χώρο. Ήχοι από ασκομαντούρες, φλογέρες, φλιαμπόλια, τύμπανα κι άλλα, ταξίδεψαν στον έναστρο ουρανό της Γέργερης και μάγεψαν μικρούς και μεγάλους.

\"\" \"\"

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε και η παρουσίαση, του λευκώματος «Ποιμένες και Αγραυλούντες, Γέργερη 2007-2010» το οποίο μοιράστηκε στο κοινό.

Το λεύκωμα, εκτός από το έντυπο μέρος που περιείχε πλούσιο φωτογραφικό υλικό, συμπεριλάμβανε και 5 μουσικά cd με ηχογραφημένα κομμάτια, τόσο από τις προηγούμενες εκδηλώσεις, όσο κι από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Μιλώντας για την εκδήλωση ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, έκανε λόγο για ένα γεγονός που διατηρεί αναλλοίωτη την πολιτιστική μας κληρονομιά και συμβάλει καθοριστικά στην διάδοση της μουσικής μας παράδοσης.

«Η Δημοτική Αρχή του νέου διευρυμένου Δήμου Γόρτυνας έχει ως στόχο της τη στήριξη των αξιόλογων πολιτιστικών εκδηλώσεων της ευρύτερης περιοχής μας.

Οι εκδηλώσεις «Ποιμένες και Αγραυλούντες», που γίνονται στην Γέργερη συμβάλλουν στο να κρατηθεί ζωντανή μια μακραίωνη μουσική παράδοση η οποία μπορεί να αναπλάθεται και στις σύγχρονες συνθήκες. Αναδεικνύουν δηλαδή τη δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών να δημιουργούν την έκφρασή τους στο παρόν, χτίζοντας γέφυρες γνωριμίας και επικοινωνίας με άλλες ανάλογες παραδόσεις του Ελληνισμού, αξιοποιώντας και τα πολιτιστικά αποθέματα που μας άφησαν κληρονομιά οι προηγούμενες γενιές.

Παράλληλα το λεύκωμα που παρουσιάστηκε αποτυπώνει θαυμάσια, με πλούσια ηχοχρώματα και εικόνες το περιεχόμενο αυτών των εκδηλώσεων. Και έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό, με ακούσματα λαϊκών πνευστών.» ήταν τα λόγια του κ. Σχοιναράκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εξώφυλλο του λευκώματος φιλοτέχνησε η ζωγράφος Φυλακτή Ζαχαριουδάκη, ενώ το φωτογραφικό υλικό που εμπεριέχεται στις εσωτερικές σελίδες, αποτελεί προϊόν δουλειάς του Μανώλη Πρινιανάκη του Γιώργο Λαγκαδινού, οι οποίοι είχαν και την γενική επιμέλεια του λευκώματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook