Συνεπής στο ραντεβού του με την ιστορία ήταν ο Ολυμπιακός, καθώς όχι μόνο «υπερασπίστηκε» το 4-2 που επικράτησε την περασμένη εβδομάδα της Αστον Βίλα, αλλά στη ρεβάνς του «φλεγόμενου» «Γ. Καραϊσκάκης» την κέρδισε ξανά, αυτή τη φορά με 2-0, κάτι που του έδωσε το «εισιτήριο» για τον τελικό του Conference League.

Ο Χοσέ Μεντιλίμπαρ ξεκίνησε με τον Τζολάκη κάτω από τα γκολπόστ, τους Ροντινέι, Ρέτσο, Κάρμο, Κίνι τετράδα στην άμυνα από τα δεξιά, τους Εσε, Ιμπόρα, Τσικίνιο στον άξονα όπου ο τελευταίος ήταν ένα κλικ πιο ψηλά, τους Ποντένσε, Φορτούνη στα άκρα και τον Ελ Καμπί στο «9».

173 δευτερόλεπτα στο μισό της Αστον Βίλα

Σέντρα λοιπόν στο μεγάλο ματς και με το «καλημέρα» ο Ολυμπιακός έδειξε τις… προθέσεις του. Μέχρι και το 02’:53’’ ο αγώνας παίζονταν στο μισό της Αστον Βίλα, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» πρέσαραν ψηλά και μάλιστα σε αυτά τα 173 σερί δευτερόλεπτα απείλησαν και μία φορά με τον Τσικίνιο που πάτησε στα καρέ των φιλοξενουμένων και σούταρε άουτ από καλή θέση. Κάπου εκεί άρχισαν οι Αγγλοι να παίρνουν τις θέσεις τους και να ξεπερνούν, κάπως, το αρχικό σοκ, βρήκαν και δύο στημένες μπάλες που όμως η άμυνα των γηπεδούχων αντέδρασε πολύ καλά και το πρώτο 10λεπτο κύλησε χωρίς σκορ.

Η οξυδέρκεια του Ροντινέι έβαλε τις βάσεις για το 1-0
Στα «θέλω» των Πειραιωτών πάντως ήταν εξ’ αρχής και η άμεση μετάβαση μόλις ανακτούσαν την κατοχή και έψαχναν τις μακρινές μεταβιβάσεις κυρίως προς των Ελ Καμπί, που κινούνταν μεταξύ των τριών αντίπαλων κεντρικών αμυντικών (σ.σ. η διάταξή τους ήταν 3-4-3). Σε μία ανάλογη στο 11’ ο Ροντινέι δεν έπαιξε για τον Μαροκινό καθώς είδε πως ήταν εκτεθειμένος αλλά βρήκε με αλλαγή παιχνιδιού τον Ποντένσε που έκανε την κούρσα, πάτησε στην περιοχή και πήγε στο 1 VS 1. Η πρώτη του μεταβίβαση ανακόπηκε, πήρε ωστόσο το «ριμπάουντ» και βρήκε τον Κίνι που «έκοψε» στην περιοχή του Μαρτίνες. Ο Ισπανός μπακ έκανε την παράλληλη για τον Ελ Καμπί και εκείνος «έγραψε» το 1-0.

Σωστή αμυντική λειτουργία από τους «ερυθρόλευκους»
Αυτόματα οι Πειραιώτες έβαλαν από νωρίς άλλα δεδομένα στην αναμέτρηση και ήταν πια μπροστά με επιμέρους σκορ 5-2. Βέβαια απέναντί τους είχαν και μία πολύ καλή ομάδα που βρίσκεται στο Top 4 της Premier League η οποία έψαχνε αντίδραση. Πήρε την κατοχή και έπαιζε ως επί το πλείστων από τα δεξιά της με τον Κας, καθώς φαίνεται πως ήθελε να «σημαδέψει» τον Κίνι, αλλά… δεν της βγήκε. Τόσο ο 34χρονος ακραίος οπισθοφύλακας, όσο και η εν γένει ανασταλτική λειτουργία του Ολυμπιακού πήρε άριστα.

Η τριάδα των χαφ «απαγόρεψε» κάθε σκέψη για κάθετη ανάπτυξη από πλευράς της και έτσι αναλώθηκε σε γεμίσματα ή παράλληλες που ήταν εύκολη λεία για την «ερυθρόλευκη» αμυντική τετράδα, που έπαιρνε βοήθειες από όλους. Πλην μίας εκτέλεσης φάουλ του Λουίζ στο 34’ που πέρασε πολύ ψηλά άουτ (σ.σ. ο Μεντιλίμπαρ έδινε οδηγίες μέχρι και για το τείχος!) και ενός σουτ του Μπέιλι στο 45’+ που έβγαλε ο Τζολάκης δεν απείλησε άλλες φορές, ενώ την ίδια στιγμή οι «ερυθρόλευκοι»… φλέρταραν και με δεύτερο γκολ στο 37’, όταν σε φάση τρανζίσιον άπλωσαν το παιχνίδι τους, ο Ποντένσε έστρωσε στον Φορτούνη που σούταρε αλλά μπλόκαρε ο Μαρτίνες,

Ο Ολυμπιακός πήγε το ματς ακριβώς εκεί που ήθελε!

Η έναρξη του δεύτερου μισού βρήκε τις ομάδες στα… ίδια δεδομένα. Χωρίς εκατέρωθεν αλλαγές ή διαφοροποίηση στη διάταξή τους, αλλά παρατηρήθηκε μία… Α τροποποίηση στον προσανατολισμό τους. Ο Ολυμπιακός εύλογα δεν «καίγονταν», σε αντίθεση με την Αστον Βίλα που ήθελε να «τρέξει», αλλά… δεν μπορούσε. Οι «ερυθρόλευκοι» πήγαν σε πιο σετ παιχνίδι αν και δεν… παρέλειπαν να πρεσάρουν και ψηλά, θέλοντας να «σπάσουν» την ανάπτυξη των αντιπάλων τους. Οποτε το έπρατταν οι Αγγλοι… βραχυκύκλωναν, η από πλευρά τους κάθετη πάσα παρέμεινε… άγνωστη λέξη και έτσι μέχρι τ0 58’ δεν είχαμε κάποια «καθαρή»/ουσιαστική φάση, πλην ορισμένων εκατέρωθεν μικροευκαιριών (π.χ. ένα σουτ Φορτούνη ή μία κεφαλιά του Γουότκινς). Σε απλά ελληνικά Οι Πειραιώτες είχαν πάρει το παιχνίδι ακριβώς εκεί που ήθελαν και ο χρόνος ήταν «σύμμαχός» τους.

Ο Ιμπόρα (αλλά και ο Εσε) η «απάντηση» στο 4-4-2
Τότε λοιπόν (58’) ο Εμερι αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα και με την είσοδο του Ντουράν «γύρισε» σε ένα 4-4-2. Τι έκανε λοιπόν ο κόουτς της Βίλα; Θέλησε να «γεμίσει» τα καρέ του Ολυμπιακού αλλά… λογάριαζε χωρίς τον Ιμπόρα. Ο Ισπανός χαφ και «παιδί» του έμπειρου τεχνικού σε Σεβίλλη, Βιγιαρεάλ γυρνούσε λίγα μέτρα πίσω, βοηθούσε τους Κάρμο, Ρέτσο που είχαν ούτως ή άλλως «εγκλωβίσει» τον Γουοτκινς και ναι μεν οι φιλοξενούμενοι πάτησαν 2-3 φορές με ομολογουμένως αξιώσεις στα καρέ του Τζολάκη, δεν έβρισκαν λύσεις. Σε αυτό συνέβαλε και το ότι ο Εσε αλλά και οι Τσικίνιο παρέμεναν «κυρίαρχοι» στον άξονα και τα λεπτά.. κυλούσε. Παράλληλα οι γηπεδούχοι έβρισκαν κενούς χώρους, έβγαιναν στο τρανζίσιον και ο αγώνας πήρε (πολύ) ρυθμό.

Ο Ελ Καμπί «τελείωσε» την υπόθεση πρόκριση και το… πάρτι ξεκίνησε
Αυτό διέγνωσε και ο Μεντιλίμπαρ, που με την είσοδο του Μασούρα θέλησε να βάλει «φρέσκα« πόδια για την κόντρα, ενώ ο Ελληνας μεσοεπιθετικός είναι σε θέση να βοηθήσει και ανασταλτικά. Οπερ και εγένετο. Η Αστον Βίλα κυκλοφορούσε άσκοπα την μπάλα μέχρι και 5-10 μέτρα γύρω από τα «ερυθρόλευκα» καρέ, ενώ ο Ολυμπιακός αναζητούσε με 1-2 πάσες την άμεση μετάβαση, ενώ ο προσανατολισμός του δεν διαφοροποιήθηκε και όταν «έχασε» με μικροπροβλήματα τους Ιμπόρα, Κίνι. Οι Ορτα, Αποστολόπουλος έφεραν εις πέρας την αποστολή τους (ο νεαρός αποθεώθηκε κατά την είσοδό του στο γήπεδο) και η… σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε στο 79’. Τότε ο Τζολάκης βρήκε με βολέ τον Ελ Καμπί που από την αρχή του αγώνα έκανε κίνηση μεταξύ των αντίπαλων στόπερ, πήρε την κατοχή, κουβάλησε την μπάλα μέχρι και απέναντι τον Μαρτίνες τον οποίο και πλάσαρε εύστοχα. Ο βοηθός σήκωσε τη σημαία του, όμως μετά από έλεγχο στο VAR ο ρέφερι έδειξε σέντρα στο 81’ και το… πάρτι των φίλων του Ολυμπιακού ξεκίνησε. Μέχρι το φινάλε τα πάντα ήταν διαδικαστικά και το 2-0 παρέμεινε ως τελικό αποτέλεσμα.

MVP: Ο Ελ Καμπί. Σημείωσε και τα δύο γκολ του αγώνα, στη σειρά με την Αστον Βίλα βρήκε πέντε φορές (!) δίχτυα και η εκτελεστική του δεινότητα ήταν καθοριστική για τους «ερυθρόλευκους».

Στο ύψος του: Ολοι οι Πειραιώτες… άγγιξαν το «τέλειο». Ένα κλικ παραπάνω πάει στον Ποντένσε που στο πρώτο ημίχρονο ήταν μόνιμη πηγή κινδύνων για την άμυνα της Αστον Βίλα και στον Ιμπόρα για την παρουσία του στο δεύτερο μισό και μέχρι να αντικατασταθεί.

Αδύναμος κρίκος: Τα στόπερ της Αστον Βίλα είτε σε τριάδα είτε με δύο σε τετράδα δεν κατάφεραν να «περιορίσουν» τον Ελ Καμπί.

Η «γκάφα»: Στη φάση του 2-0 ο Ελ Καμπί διένυσε ουσιαστικά το μισό γήπεδο… μόνος του και η άμυνα της Αστον Βίλα δέχθηκε γκολ με μία πάσα από βολέ του τερματοφύλακα!

Το «στραγάλι»: Το 2-0 κατακυρώθηκε μέσω VAR. Εγιναν κάποια λαθάκια, αλλά δεν επηρέασαν την εξέλιξη του αγώνα.

Το «ταμείο» του Gazzetta: Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος της Αστον Βίλα και στη ρεβάνς και πήρε πανάξια την πρόκριση για τον τελικό του Conference League. Σε επίπεδο τακτικής πήρε άριστα, εκμεταλλεύτηκε τις φάσεις του και την ίδια στιγμή ανασταλτικά δεν επέτρεψε στους αντιπάλους του να… σκεφτούν καν πως μπορούν να «γυρίσουν» το 4-2 του πρώτου αγώνα. Το αποψινό 2-0 εκτινάσσει το επιμέρους σκορ του ζευγαριού στα επίπεδα του 6-2 και τώρα τελευταίο εμπόδιο για το club είναι η Φιορεντίνα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook