Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία για την υπόθεση της Novartis αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από μαραθώνια διαδικασία που διήρκεσε συνολικά 21 ώρες.

Δεκαοχτώ σχεδόν ώρες διήρκεσε η θυελλώδης -σε πρωτόγνωρα εκρηκτικό κλίμα- συζήτηση και 3 ώρες η ψηφοφορία και καταμέτρηση των ψήφων.

Η Προανακριτική Επιτροπή θα απαρτίζεται από 21 μέλη (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από την ΝΔ και ένας από κάθε ένα από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης). Η Επιτροπή θα έχει χρονική διάρκεια ενός μηνός, πρόταση με την οποία οι εκπρόσωποι των κομμάτων (με όση δύναμη τους είχε απομείνει στις 6:00 η ώρα το πρωί και μετά από 21 ώρες) διαφώνησαν ζητώντας περισσότερο χρόνο, τουλάχιστον τρεις μήνες.

Τι έδειξαν οι 10 κάλπες

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε ότι κατόπιν των αποτελεσμάτων της διεξαχθείσης μυστικής ψηφοφορίας γίνεται δεκτή η πρόταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διότι συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 155 του Κανονισμού της Βουλής για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και για τους οκτώ πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Συνολικά ψήφισαν 218 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ψήφισαν 218 βουλευτές. Βρέθηκαν 27 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 182 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 3 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, ψήφισαν 218 βουλευτές. Βρέθηκαν 28 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 170 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 8 βουλευτές, παρών ψήφισαν 12 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ψήφισαν 218 βουλευτές. Βρέθηκαν 28 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 182 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 2 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ψήφισαν 217 βουλευτές. Βρέθηκαν 26 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 185 βουλευτές και 6 βουλευτές ψήφισαν παρών.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ψήφισαν 218 βουλευτές. Βρέθηκαν 26 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 188 βουλευτές και παρών ψήφισαν 4 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο ψήφισαν 217 βουλευτές. Βρέθηκαν 27 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 186 βουλευτές, παρών ψήφισαν 4 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο ψήφισαν 218 βουλευτές. Βρέθηκαν 28 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 180 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν δύο βουλευτές, παρών ψήφισαν 8 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά ψήφισαν 218 βουλευτές. Βρέθηκαν 26 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 159 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 17 βουλευτές και παρών ψήφισαν 16 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, ‘Αδωνι Γεωργιάδη ψήφισαν 218 βουλευτές. Βρέθηκαν 26 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 186 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, ψήφισαν 217 βουλευτές. Βρέθηκαν 25 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 180 βουλευτές, κατά ένας και παρών ψήφισαν 11 βουλευτές.

Στις 5:00 το πρωί ξεκίνησε η καταμέτρηση
 
Η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την διερεύνηση ποινικών ευθυνών δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με την πρόταση της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προχώρησε με αργούς ρυθμούς, καθώς κάθε βουλευτής καλείτο να ψηφίσει ξεχωριστά σε κάθε μία από τις δέκα κάλπες που στήθηκαν, μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο που αναφέρεται στη δικογραφία. Αποτέλεσμα η ψηφοφορία να διαρκέσει πάνω από μία ώρα και η καταμέτρηση ψήφων να ξεκινήσει λίγο πριν τις 5:00 το πρωί της Πέμπτης.

Οι κάλπες όπως είχε ανακοινωθεί δεν έφεραν τα ονόματα των αναφερόμενων στην δικογραφία προσώπων, αλλά αριθμούς. Αυτές αριθμήθηκαν ως εξής: η κάλπη με το Νο 1 ήταν για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η Νο2 κάλπη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η Νο 3 για τον ‘Αδωνη Γεωργιάδη, η Νο4 για τον Γιώργο Κουτρουμάνη, η κάλπη με το Νο5 για τον Ανδρέα Λοβέρδο, η Νο 6 κάλπη για τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, η κάλπη Νο 7 για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο, η Νο 8 κάλπη για τον Μάριο Σαλμά, η κάλπη Νο 9 για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και η κάλπη με το Νο 10 για τον Γιάννη Στουρνάρα. Τα αναφερόμενα στην κυβερνητική πρόταση πρόσωπα, δεν ψήφιζαν στις κάλπες, που τα αφορούσαν.

Οι βουλευτές της ΝΔ, παρίστατο στην ψηφοφορία, αλλά δεν προσήλθαν στις κάλπες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κομμάτων σχετικώς με την τοποθέτησή τους στην ψηφοφορία:

– Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζε υπέρ για όλα τα πρόσωπα

– Οι ΑΝΕΛ θα ψήφιζαν υπέρ για όλα τα πρόσωπα. Ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει για παραπομπή τον Μάριο Σαλμά, αλλά ανέφερε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.

– Η ΔΗΣΥ θα έριχνε σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο που έγραφε “Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)”, το οποίο θα μετρούσε ως άκυρο.

– Η ΧΑ θα ψήφιζε υπέρ για όλα τα πρόσωπα

Το ΚΚΕ θα ψήφιζε υπέρ για όλα τα πρόσωπα

– Η Ένωση Κεντρώων, θα ψήφιζε “παρών”

– Το Ποτάμι, θα έριχνε σε όλες τις κάλπες, ψηφοδέλτιο στο οποίο θα αναγραφόταν “Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής)” και το οποίο θα μετρούσε ως άκυρο.
Μαραθώνια η συζήτηση

Η συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους και όσο εξελισσόταν, το κλίμα έγινε εκρηκτικό. 

Αρχικά εξαπολύθηκαν βολές για την αποκάλυψη ότι οι μάρτυρες χαρακτηρίσθηκαν δημοσίου συμφέροντος μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, για την επιλογή των 10 καλπών, ενώ στο «κάδρο» των εμπλεκομένων η αντιπολίτευση έβαλε και τον Π.Κουρουμπλή. 

Όσο η διαδικασία προχωρούσε οι αιχμές έγιναν απειλές, οι καταγγελίες έπεφταν βροχή με όλους να κατηγορούν τους πάντες. 

Ομιλίες πολιτικών αρχηγών

Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της Αντιπολίτευσης και κυρίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και στη κυβέρνησή του κατηγορώντας τον για πολιτική σκευωρία και προσπάθειας σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων του. 

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε σε πιο ήπιους τόνους εστιάζοντας στην ουσία του θέματος. Ακόμη και όσοι μίλησαν για σκευωρία δεν αρνούνται ότι υπάρχει σκάνδαλο τόνισε χαρακτηριστικά

Αντιπολίτευση: Γιατί οι κάλπες δεν είναι 11;

Ο Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για σκευωρία από πλευράς κυβέρνησης και αναρωτήθηκε «γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες, μία ακόμη για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή»; 

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος υπεραμύνθηκε της πρότασης της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο πίσω από την απόφαση για 10 κάλπες».

Βουλευτές της αντιπολίτευσης επιχείρησαν από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή να βάλουν στο «κάδρο» και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Αναρωτιούνταν αφού αναφέρεται το όνομά του στη δικογραφία γιατί να μην υπάρχει άλλη μία κάλπη γι΄ αυτόν. Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Παπαθεοδώρου. «Γιατί στη δικογραφία αναφέρεται ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ως Π.Κ. Τι είναι ανήλικος»; Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Αμυράς, ο οποίος ανέφερε: «Γιατί έχει εξαιρεθεί από τις κάλπες ο κ. Κουρουμπλής;».

H συζήτηση επί των διαδικαστικών διήρκεσε περίπου δύο ώρες και ολοκληρώθηκε με την απόρριψη από την πλειοψηφία του αιτήματος για μία κάλπη. Κατόπιν αυτού, ξεκίνησε η διαδικασία της συζήτησης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis, με πρώτους στο βήμα τους εισηγητές και εκπροσώπους των κομμάτων. 

20 λεπτά «με ανοχή» είχαν προβλεφθεί για τα 9 πολιτικά πρόσωπα

Τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία είχε προβλεφθεί να έχουν στη διάθεσή τους 20 λεπτά «με ανοχή» για να μιλήσουν και να αποδομήσουν το «κατηγορητήριο».

Ωστόσο όλοι ξεπέρασαν το χρόνο με κάποιους μάλιστα να τελειώνουν πολύ αργότερα από το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού, γεγονός που τους έφερε σε αντιπαράθεση με το προεδρείο της Βουλής. Ξεχώρισε ο λεκτικός διαξιφισμός διαπληκτισμός του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για το χρόνο.

«Καταγγέλλετε πρώην πρωθυπουργό και μου βάζετε πεντάλεπτα κύριε πρόεδρε; Θα κατέβω όταν τελειώσω. Θα μιλήσω όσο χρειαστεί».

Ο κ. Βούτσης του απάντησε «θα μιλήσετε όσο θέλετε κύριε Πρόεδρε αλλά αφού το πω εγώ».

Θέμα για το χρόνο δημιουργήθηκε και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο που στην ερώτηση του προέδρου της Βουλής πόσο ακόμη θα μιλήσει του απάντησε «όσο χρειαστεί».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook