Το ριζίτικο των κρητικών και η συγκινητική αναπαράσταση της ορκωμοσίας των οπλαρχηγών στη Μάνη για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό κατά τον εορτασμό της 197ης επετείου από την κήρυξη της Επανάστασης στη Μάνη

Κορυφώθηκαν σήμερα στη Μάνη, με τη συμμετοχή μεγάλης αντιπροσωπείας από την Ασή Γωνιά και τα Σφακιά, οι τριήμερες εκδηλώσεις (δείτε τι προηγήθηκε εδώ και εδώ) στο πλαίσιο της επετείου της 17ης Μαρτίου 1821, όπου μανιάτες οπλαρχηγοί, με επικεφαλής τον Κατσάκο Μαυρομιχάλη κήρυξαν την Επανάσταση στους Τούρκους

Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσε σήμερα ο πρώτος πολίτης της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος ανακηρύχθηκε σε ειδική εκδήλωση, Επίτιμος δημότης Ανατολικής Μάνης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με κωδωνοκρουσία των εκκλησιών της Αρεόπολης και την καθιερωμένη δοξολογία ενώ προηγηθηκε η υποδοχή του προέδρου της Δημοκρατίας από Άγημα του Στρατού.

 

Μετά το πέρας της επίσημης δοξολογίας, χοροστατούντος του τοποτηρητή ΙΜ Μάνης, σεβασμιώτατου μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στη θέση «Κοτρώνι», με τον δήμαρχο Μάνης, Πέτρο Ανδρεαδάκη και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, να καλωσορίζουν τους επίσημους προσκεκλημένους από τις πολιτικές, στρατιωτικές, δικαστικές, θρησκευτικές αρχές αλλά και τον κόσμο που τίμησε και φέτος την ιστορική επέτειο.

 
 

Την πιο συγκινητική ωστόσο στιγμή στους παρευρισκόμενους “χάρισαν” μαθητές και μαθήτριες, που αναπαρέστησαν την ορκωμοσία των οπλαργηγών της Μάνης, που ορκίστηκαν να “σηκώσουν τη σημαία της λεφτεριάς ψηλά και με τη βοήθεια του θεού να απελευθερώσουν ούλη τη Ρωμιοσύνη”.

 
“Μανιάτες μου, αδέλφια μου, η άγια μέρα έφτασε, σήμερα θα σηκώσουμε την σημαία της λεφτεριάς, θα δώσουμε τον όρκο και θα πολεμήσουμε τους Τούρκους”
 

“Μάνη και Κρήτη εκάμανε το αίμα τους μελάνι,  σφραγίδες για την λεφτεριά και υπογραφές να βάνει”

Χαιρετισμό με μαντινάδες αφιερωμένες στον ξεσηκωμό των Ελλήνων κατά των Τούρκων και στην συνεργασία Κρητών και Μανιατών για την απελευθέρωση από τον τουρκικο ζυγό, απηύθυναν αντιπροσωπεία της Ασή Γωνιάς και ο Ιωάννης Φατσέας, ο οποίος υπενθυμίζεται οτι έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του Δήμου Ανατολικής Μάνης ως ελάχιστη τιμή για την πολύτιμη συνεισφορά του στην επανασύνδεση Κρητών και Μανιατών και την ενεργή συμμετοχή του στην αναβάθμιση των επετειακών εκδηλώσεων της 17ης Μαρτίου 1821 που διεξάγονται στη Μάνη.

 
 

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην πλατεία “Αθανάντων” με την κατάθεση στεφάνων και την καθιερωμένη παρέλαση.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος  κατέθεσε στεφάνι ενώ στη συνέχεια παρακολούθησε την παρέλαση αναπήρων και θυμάτων πολέμου Ν. Λακωνίας, σχολείων, συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων. Στην παρέλαση συμμετείχαν όπως κάθε χρόνο και Κρητικοί που παρέλασαν με τις παραδοσιακές φορεσιές τους.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook